Požar na Cerju je pogašen

Sledita varovanje in pregled pogorišča, na katerih se mestoma pojavljajo žarišča.
Fotografija: FOTO: PGD Idrija
Odpri galerijo
FOTO: PGD Idrija

Za gasilci Poklicne gasilske enote Nova Gorica in njihovimi kolegi iz regionalnih primorskih gasilskih društev je okoli 24 ur dolga borba z ognjem, ki se je z včerajšnjega dne preko noči zavlekla v današnje jutro in dopoldanske ure. Sedaj je požar na območju Cerja na Krasu – na težko dostopni in tudi nevarni gozdni površini se je razširil včeraj okoli poldneva – pogašen.

Kot nam je povedal vodja intervencije Simon Vendramin iz Poklicne gasilske enote Nova Gorica, sledita varovanje in pregled pogorišča, na katerih se mestoma pojavljajo manjša žarišča, a angažma vseh gasilcev, ki so sodelovali v obsežni intervenciji, ni več potreben. Enako velja za intervencijo helikopterjev.
 

Ogenj se je hitro razširil


Včeraj se je požar zaradi močne burje hitro širil in po prvih ocenah zajel okoli 100 hektarjev gozdnih površin z borovci in listavci. Cesto med Mirnom in Opatjim Selom so zaprli.

Kot nam je danes dopoldan povedal Vendramin, so bila tedaj na pogorišču v liniji požara, ki je bila dolga okoli tri kilometre, aktivna še tri žarišča, v katera so gasilci usmerjali vse sile. Na terenu jih je bilo še danes okoli 150, vključili so se tudi gasilci iz notranjskih društev.

FOTO: PGD Idrija
FOTO: PGD Idrija


V gašenju sta danes sodelovala tudi dva helikopterja, ob helikopterju Slovenske vojske znova tudi italijanski. Ob nasprotujočih si informacijah o tem, ali je požar včeraj ali ponoči segel onkraj slovensko-italijanske meje, je Vendramin potrdil, da ni.

FOTO: Alenka Ožbot Klančič/Primorske novice
FOTO: Alenka Ožbot Klančič/Primorske novice


V gašenje se je sicer že včeraj vključilo več kot 30 prostovoljnih gasilskih društev in gasilske zveze Nova Gorica - Šempeter, med drugim društva iz Vipave, Ajdovščine, Idrije in Cerknega, Kanal, Postojne, Tolmina, Kobarida in tudi iz Italije.

FOTO: Stanko Močnik, Gz Cerkno
FOTO: Stanko Močnik, Gz Cerkno


Požar odmeva tudi onkraj meje, o njem so poročali tamkajšnji mediji. Civilna zaščita v Gorici navaja, da se je včeraj pri gašenju 230 slovenskim gasilcem pridružilo tudi 17 njihovih.



FOTO: PGD Podnanos
FOTO: PGD Podnanos

Komentarji: