Prejeli 3816 poročil o neželenih učinkih po cepljenju proti covidu-19

Po cepljenju s cepivom AstraZenece so zabeležili tudi vensko trombozo in pljučno embolijo.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so doslej prejeli 3816 poročil o neželenih stranskih učinkih cepljenja proti covidu-19. Po cepljenju s cepivom AstraZenece so evidentirali 16 resnih neželenih učinkov, tudi vensko trombozo in pljučno embolijo, raziskava v povezavi s cepljenjem pa še ni zaključena.

Cepljenje proti covidu-19 se je konec decembra lani začelo s cepivom Pfizerja in Biontecha, od drugega tedna januarja poteka tudi s cepivom Moderne, od drugega tedna februarja pa še s cepivom AstraZenece.
 

Povezava smrti s cepljenjem malo verjetna


Do 4. aprila je bilo v Sloveniji izvedenih najmanj 276.000 cepljenj s Pfizerjevim cepivom, prejeli so 2331 prijav neželenih učinkov. Daleč največ prijavljenih neželenih učinkov je bilo povezanih s splošnimi težavami in spremembami na mestu cepljenja.

Med prejetimi prijavami jih je 32 vsebovalo neželene dogodke. Pri 12 starejših osebah s številnimi kroničnimi obolenji je prišlo do smrti po cepljenju. V prvem primeru se je na dan cepljenja zdravstveno stanje poslabšalo, ugotovili so srčni infarkt, naslednji dan je oseba umrla. V drugem primeru je nastopila nenadna smrt 12 dni po cepljenju pri osebi s hudim kroničnim obolenjem srca.

image_alt
Štrukelj: Odločitev Eme premalo natančna, zato vodi v zmedo


V tretjem primeru je bila oseba cepljena v inkubacijskem obdobju okužbe z novim koronavirusom in je zato zbolela za pljučnico, zaradi katere je umrla. V četrtem primeru je smrt nastopila osem dni po cepljenju zaradi srčnega infarkta ob okužbi nejasnega izvora. Komisija pri ministrstvu za zdravje je vse štiri primere obravnavala in zaključila, da je povezava s cepljenjem malo verjetna, preostali primeri pa so še v fazi preiskav.

Obravnavane so bile tudi štiri prijave resnih neželenih dogodkov po cepljenju s Pfizerjevim cepivom, ko so osebe morali hospitalizirati zaradi kolapsa nekaj ur po cepljenju zaradi prebolevanja covida-19, prehodne možganske kapi, prsne bolečine, levkemije oziroma limfoma. Tudi v teh primerih je bila povezava s cepljenjem malo verjetna, je še razbrati iz poročila.

Poleg tega so prejeli še prijave neželenih dogodkov v časovni povezavi s cepljenjem, zaradi katerih je bila potrebna hospitalizacija. To so bili alergična reakcija, anafilaksija, venska tromboza, pljučna embolija, možganska kap, akutni miokardni infarkt, spontani pnevmotoraks, poslabšanje srčnega popuščanja ob okužbi dihal, padec in zmedenost ob okužbi neznanega izvora, epileptični napad, povišana telesna temperatura in bolečine v prsih ter hud glavobol. Primeri so še v fazi zbiranja podatkov.
 

Cepivo AstraZenece


Na NIJZ so prejeli tudi 1441 prijav neželenih učinkov po cepljenju s cepivom AstraZenece, s katerim je bilo izvedenih najmanj 90.000 cepljenj. Med prijavljenimi neželenimi dogodki je bilo resnih 16 oziroma 1,1 odstotka.
Pri dveh osebah s kroničnimi obolenji je nastopila smrt v dneh po cepljenju, v enem primeru pri osebi z napredovalim malignim obolenjem v paliativni obravnavi. Drugi primer je še v fazi preiskav. Obravnavana je bila tudi prijava resnega neželenega dogodka po cepljenju, kjer je bila potrebna hospitalizacija zaradi bolečine v prsih in občutek težkega dihanja. Šlo je za osteomuskularno bolečino, povezava s cepljenjem pa je malo verjetna.

image_alt
Koristi cepiva AstraZenece večje od redkih stranskih učinkov


Prejeli so tudi prijave neželenih dogodkov v časovni povezavi s cepljenjem, zaradi katerih je bila potrebna hospitalizacija, kot so alergična reakcija, miokardni infarkt, parestezije in izguba moči v okončinah, povišana telesna temperatura z alergično reakcijo, motnje srčnega ritma, nestabilna angina pektoris, venska tromboza in pljučna embolija. Primeri so še v fazi zbiranja podatkov.

Po cepljenju s cepivom Moderne, s katerim so do zdaj opravili najmanj 38.000 cepljenj, so na NIJZ prejeli 44 prijav neželenih učinkov. Med njimi je bila ena prijava resnega neželenega učinka oziroma 2,3 odstotka na glede na vse posredovane prijave.

Pri starejši osebi je namreč nastopila smrt po cepljenju. »Kot kaže, je bila oseba cepljenja v inkubacijskem obdobju okužbe z novim koronavirusom in zato zbolela za pljučnico, zaradi katere je umrla. Primer je še v fazi preiskave,« še piše v nedavno objavljenem poročilu.

Preberite še:

Komentarji: