Logar: Bolj kot bodo mlatili, bolj bo sporočilo prišlo do izraza

Do zdaj še nihče od desnih ali desnosredinskih kandidatov na predsedniških volitvah ni slavil zmage, a pri Anžetu Logarju so prepričani, da bo tokrat drugače.
Fotografija: Štab Anžeta Logarja je bil v Vinoteki Šuklje. Lokacijo je izbral sam. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Štab Anžeta Logarja je bil v Vinoteki Šuklje. Lokacijo je izbral sam. FOTO: Jure Eržen/Delo

Tik pred začetkom volilnega molka je Anže Logar, poslanec SDS, napovedal, da bo zmagal na teh predsedniških volitvah. »Enkrat po dolgem času nas bo večina volila »za« in ne »proti«. In Slovenija se bo naučila sodelovati. Tudi v politiki,« je zapisal. Na vprašanje, ali je s tem mislil tudi na drugi krog, so v volilnem štabu odgovarili, da seveda. Njegovi prijatelji in sodelavci, ločeni v posebnem prostoru, nazdravljali niso vse dokler ni Logar zaključil zadnjega govora v medijskem središču. Takrat je svoj nagovor zaključil z besedami, da »bolj kot bodo mlatili, bolj bo (njihovo, op. a.) sporočilo prišlo do izraza«.

Ali pričakuje, da se bodo prihodnji trije tedni kampanje zreducirali na vprašanje antijanšizma? »Prihodnost je preveč večplastna in pomembna, potrebuje nekoga, ki ima izkušnje v zunanji politiki, nekoga, ki razume gospodarstvo, nekoga, ki razume mlajšo populacijo, in nekoga, ki ima čut tudi za ljudi, da bi vprašanja, ki so ključna za Slovenijo v naslednjih petih letih, zreducirali na binarno vprašanje da ali ne,« je odgovoril za Delo.

V Logarjev štabu so nazdravili šele po njegovem zadnjem nagovoru v medijskem središču. FOTO: Voranc Vogel/Delo
V Logarjev štabu so nazdravili šele po njegovem zadnjem nagovoru v medijskem središču. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Da je vzdušje veselo, saj pričakujejo dober rezultat, je povedala njegova dolgoletna prijateljica in poslanka SDS Eva Irgl. Prepričana je, da bo Logar predsednik vseh in da bo slavil tudi v drugem krogu.

Logar je v svojih izjavah sicer bolj zadržan in pravi, da se bo veselil v drugem krogu, ko bo zmagal to predsedniško tekmo. Tudi v morebitnem drugem krogu pa si želi ohraniti neposreden stik z volivkami in volivci. »To je vprašanje za volivke in volivce, mislim, da bodo na koncu odločali argumenti posameznika. Tisti, ki bo boljši, bo slavil,« pa Logar odgovarja na vprašanje, ali je Pirc Musar premagljiva kandidatka.

V štabu so bili prisotni predvsem njegovi prijatelji in sodelavci v volilni kampanji, pa tudi prva podpisana pod njegovo kandidaturo Romana Jordan, ki je pred šestimi leti zaradi nestrinjanja izstopila iz izvršilnega odbora stranke. V štab so povabili oba predsednika strank, ki sta Logarja podprla. Prvak SDS Janez Janša izjav ni dajal, je pa čakanje na Logarja, ki je tačas dajal izjave, izkoristil tudi za pogovor s pravkom SLS Markom Balažicem o lokalnih volitvah in volitvah v državni svet.

V Logarjev štab je prišel tudi Janša, ki pa izjav ni dajal. FOTO: Jure Makovec/Afp
V Logarjev štab je prišel tudi Janša, ki pa izjav ni dajal. FOTO: Jure Makovec/Afp
Balažic je ocenil, da je Logar z nabiranjem podpisov volivk in volivcev ubral pravo pot, saj se je tako spoznal s problemi ljudi, ki jih doživljajo in hkrati gradil integriteto funkcije, ki jo bo mogel opravljati v naprej. »V SLS smo izjemno zadovoljni in v šali lahko rečem, da vlečemo prave politične poteze, ki so zmagovite in mislim, da je to prava pot in obet za lokalne volitve,« je še dejal Balažic.

Logar ne pričakuje, da se bosta stranki bolj aktivno vključili v kampanjo pred drugim krogom. Kaj pa NSi? »V prihodnjih dneh se bom sestal s predsednikom NSi in jih povprašal o njihovih načrtih za drugi krog,« je dejal Logar.

Do zdaj še nihče od desnih ali desnosredinskih kandidatov na predsedniških volitvah ni slavil zmage. Leta 2007 je Lojze Peterle sicer s štirimi odstotnimi točkami prednosti slavil v prvem krogu pred levosredinskima Danilom Türkom (24,47 odstotka) in Mitjo Gasparijem (24,09 odstotka), a je nato v drugem krogu predsedniških volitev Türk prepričljivo zmagal s prejetimi 68 odstotki glasov.

Morda še najbližje zmagi je bila Barbara Brezigar, ki je v drugem krogu leta 2002 prejela 43,48 odstotka glasov, a je na koncu vseeno slavil Janez Drnovšek, ki je prejel 56,52 odstotka.

Tudi zato se Logar najbrž z vrsto potez poskuša vsaj navidezno oddaljiti od svoje stranke, ki jo po javnomnenjskih raziskavah zavrača tudi do polovica vprašanih. Njen član je že od leta 1999, vodi tudi njen svet. V tretji Janševi vladi je bil zunanji minister. A za predsednika republike kandidira s podpisi volilcev.

V Logarjevem štabu sta bili tudi Romana Jordan in Eva Irgl.  FOTO: Pia Pangos
V Logarjevem štabu sta bili tudi Romana Jordan in Eva Irgl.  FOTO: Pia Pangos
V času kampanje za predsedniške volitve tudi ni prispeval svojega podpisa za razpis referendumov, ki jih zahteva SDS, vzdržal se tudi pri glasovanju o družinskem zakoniku, ki je zakonsko skupnost opredelil kot skupnost dveh oseb ne glede na spol. Njegov nekdanji ministrski kolega, prvak NSi Matej Tonin je to javno predstavil kot usmeritev Logarja preveč »na levo«. A zdi se, da se volilna baza SDS in delno tudi NSi s to oceno ne strinja. Njegove poteze razumejo predvsem v kontekstu volilne kampanje.

Tudi vodjo poslanske skupine SDS je Logar na začetku kampanje obvestil, da namerava kandidirati s podpisi volivcev in tako začeti kampanjo, zato tačas v poslanski skupini ne sodeluje aktivno.

V političnih kuloarjih se omenja, da si Logar želi s svojo kandidaturo na predsedniških volitvah preseči število glasov SDS in NSi na parlamentarnih volitvah ter pokazati, kakšna bi lahko bila politika njegove stranke. Sam pa je v času kampanje odgovarjal, da predstavlja politiko, ki jo zastopa že od svojega vstopa vanjo, a da se ne igra s planom B, verjame v plan A.

image_alt
Ne igram se s planom B, verjamem v plan A

Preberite še:

Komentarji: