Prizadevanja zaposlenih na RTVS podprli tudi v združenju dramskih umetnikov

Kot so poudarili, novinarji in uredniki RTVS niso le posredniki vsakodnevnih informativnih sporočil, temveč oblikujejo zgled celostne usmerjenosti skupnosti.
Fotografija: Iz pisarne Sindikata novinarjev Slovenije pa so danes sporočili, da sta minila dva tedna, odkar so novinarski sindikati na RTVS vodstvu hiše napovedali stavko in teden dni, od kar je bila ta izvedena. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Iz pisarne Sindikata novinarjev Slovenije pa so danes sporočili, da sta minila dva tedna, odkar so novinarski sindikati na RTVS vodstvu hiše napovedali stavko in teden dni, od kar je bila ta izvedena. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Prizadevanja zaposlenih na Radioteleviziji Slovenija (RTVS), predstavljena skozi ponedeljkovo opozorilno stavko, podpirajo tudi v Združenju dramskih umetnikov Slovenije. Kot so poudarili, novinarji in uredniki RTVS niso le posredniki vsakodnevnih informativnih sporočil, temveč »oblikujejo zgled celostne usmerjenosti skupnosti«.

RTVS po navedbah združenja vključuje širok nabor strokovno usposobljenih poklicev in služb, ki terjajo poglobljeno poznavanje delovnih procesov ter specifična znanja in izkušnje, pridobljene z dolgoletnimi študijskimi procesi in usposabljanji. Za to je nujno samostojno urejanje notranjih razmer, »brez vpletanja vplivov predstavnikov države in njenih organov zastopanja«, so zapisali v sporočilu za javnost.

»Odločanje o določenem družbenem področju in celoti mora ostati podrejeno izbranim načelom in ravnanju v skupnem družbenem prostoru,« je izpostavil predsednik združenja Boris Mihalj.

V združenju zato ostro zavračajo razgradnjo programa RTVS, neupravičeno krepitev vpliva politike na področja drugih strok, poskuse materialnega izčrpavanja, razčlovečenja posameznikov in javnega prostora ter neposredno izvajanje nasilja nad zaposlenimi in s tem posredno izvajanje nasilja nad ciljnim občinstvom, so nanizali.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Iz pisarne Sindikata novinarjev Slovenije pa so danes sporočili, da sta minila dva tedna, odkar so novinarski sindikati na RTVS vodstvu hiše napovedali stavko in teden dni, od kar je bila ta izvedena.

»Vmes se je sindikalna pogajalska stran z generalnim direktorjem Andrejem Grahom Whatmoughom sestala trikrat, da bi se pogajala o vsebini stavkovnih zahtevah, a na pogovorih do njih še nismo prišli. V petek smo podpisali le poslovnik o načinu pogajanj, ki je podlaga za prva pogajanja v petek, ko bo na mizi prva stavkovna zahteva – novinarska in uredniška avtonomija,« so povzeli dogajanje. Več informacij so napovedali za ponedeljek, ko bodo pripravili novinarsko konferenco.

Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS poudarja, da so novinarji tarča političnega obračunavanja. Nasprotujejo tudi posegom v uredniške odločitve in programsko shemo. Poleg novinarske, uredniške in institucionalne avtonomije ter socialnega dialoga zahtevajo dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač v zavodu.

Preberite še:

Komentarji: