Programski svet ni sklepčen, generalni direktor bo odločil sam

Seje programskega sveta, kjer bi morali odločal o predlogu za soglasje k razrešitvi direktorice, se je udeležilo le 13 od skupno 29 programskih svetnikov.
Fotografija: »Mimogrede, po kazalnikih, ki jih je programski svet sprejel glede odziva na naš program, delamo dobro,« odgovarja Natalija Gorščak. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
»Mimogrede, po kazalnikih, ki jih je programski svet sprejel glede odziva na naš program, delamo dobro,« odgovarja Natalija Gorščak. FOTO: Jure Eržen/Delo

Programski svet ob dvakratnem preverjanju ni bil sklepčen – prisotna bi morala biti vsaj polovica svetnikov –, zato niso odločali o predlogu generalnega direktorja za soglasje k razrešitvi direktorice. »Če predsedujoči ugotovi, da seja tudi v roku 30 minut po njenem sklicu še vedno ni sklepčna, se v roku 7 dni vnovič skliče,« pa še določa poslovnik programskega sveta.

A zakon o RTV Slovenija dopušča generalnemu direktorju tudi možnost, da lahko odloča sam o razrešitvi direktorice TV Slovenije, če programski svet o njegovem predlogu ne odloči v 15-dnevnem roku, ki se bo iztekel jutri. Na vprašanje, ali bo to storil ali naj skličejo novo sejo programskega sveta za prihodnji teden, je Andrej Grah Whatmough odgovoril, da bo najprej opravil pogovor z Natalijo Gorščak. Postopek pa bo nato sam zaključil – pričakovati je torej njeno razrešitev – še pred prihodnjim ponedeljkom. »Z direktorico televizije se bom jutri sestal in pogovoril o nadaljnjem sodelovanju, do petka pa bom sprejel dokončno odločitev glede razrešitve,« je pisno generalni direktor sporočil po koncu seje.

Obstrukcijo, ki so jo izvedli predvsem programski svetniki blizu koalicije, je obsodilo več prisotnih programskih svetnikov. »O takih stvareh bi morali odločati in odločiti na programskem svetu. To je žalosten dan za programski svet, saj smo s tem dokazali, da ne odločamo več o ničemer,« je dejala Petra Ložar.

»Programskega sveta za generalnega direktorja ni, torej lahko spokamo in gremo domov,« pa je dejal Lado Ambrožič. Programski svetnik Matjaž Juhart, ki se je pripeljal na sejo iz Malinske, pa je dogajanje označil za načrtovano, usklajeno in zrežirano. Kritičen je bil sicer tudi do notranjih bojev, ki jih imajo na RTV Slovenija. »Morda sem mislil, da se bomo z novo garnituro prešli stran od političnih tem, a sklic seje sveta v takšen času in v tem trenutku je totalno političen,« je še dejal.

Direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak pa je že napovedala, da bo v primeru razrešitve, ki je po njenem mnenju neupravičena, odločitev izpodbijala na sodišču.

»Ocenjujemo, da velik del očitkov, ki jih je v zahtevi za razrešitev navedel generalni direktor, ni upravičenih, poleg tega ne dosegajo pogojev, ki jih za predčasno razrešitev navaja Statut RTV Slovenija. Namenjeni so le iskanju izgovorov za čim hitrejšo zamenjavo direktorice televizije, ki pred tem zaradi zaščite novinarske avtonomije ni podprla njegovega predloga za razrešitev Manice Janežič Ambrožič z mesta odgovorne urednice informativnega programa,« so pred sejo programskega sveta zapisali tudi v Društvu novinarjev Slovenije ter še pozvali generalnega direktorja, da spoštuje delitev pristojnosti na RTV Slovenija, omogoči razpravo na programskem svetu in mu prepusti odločitev o razrešitvi direktorice. Programski svet pa so še pozvali, da ostro zavrne vztrajanje generalnega direktorja pri spornem in morebiti samovoljnem postopku zamenjave.

Preberite še:

Komentarji: