Nov načrt sproščanja ukrepov: Odpiranje po posameznih regijah

Vlada je dopolnila načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije, pri čemer bo upoštevala tudi epidemiološke razmere v posameznih statističnih regijah.
Fotografija: Predsedniki koalicijskih strank Janez Janša, Zdravko Počivalšek in Matej Tonin so spregovorili o prioritetah vlade v boju z epidemijo covida-19 ter protikoronskih ukrepih. FOTO: STA
Odpri galerijo
Predsedniki koalicijskih strank Janez Janša, Zdravko Počivalšek in Matej Tonin so spregovorili o prioritetah vlade v boju z epidemijo covida-19 ter protikoronskih ukrepih. FOTO: STA

Predsedniki koalicijskih strank SDS, SMC in NSi Janez Janša, Zdravko Počivalšek in Matej Tonin so stopili pred novinarje. Spregovorili bodo o boju vlade z epidemijo covida-19. Epidemiološka slika se je v državi po praznikih poslabšala, zato se odmika tudi odpiranje šol, ki je za vlado, kot navaja sama, ena od prioritet.

Vlada je na četrtkovi seji podaljšala večino protikoronskih omejitev, tudi zaprtje šol, razen tistih za otroke s posebnimi potrebami. Vrtci bodo še naprej nudili le nujno varstvo, zapirajo se smučišča, v soboto tudi muzeji in galerije, od sobote bodo znova ustavljeni treningi vseh športnikov z izjemo vrhunskih, poklicnih ter reprezentančnih kadetov in mladincev. Se pa, denimo, odpira medicinska pedikura.

Novinarsko konferenco si lahko ogledate tu


Skrb vzbujajoče visoka smrtnost


Premier Janez Janša je danes poudaril, da smo najbrž v najzahtevnejšem času epidemije covida-19, vrha pa še nismo dosegli. Preden bodo učinki cepljenja proti covidu-19 zaustavili epidemijo, bo po njegovih besedah minilo še nekaj časa. Zato so na vladi v četrtek dopolnili načrt sproščanja ukrepov, ki so ga sprejeli pred koncem lanskega leta. »Vlada je načrt sproščanja ukrepov deloma prilagodila z merili sproščanja ukrepov po regijah. Edina možna niša sproščanja, ki si ga vsi v državi želimo, je prav ukrepanje v regijskem okviru, od trenutka naprej, ko bomo kot v celi državi dosegli določene kriterije,« je dejal premier.

Načrt sproščanja ukrepov, ki ga je vlada predstavila danes. FOTO: Twitter/@vladaRS
Načrt sproščanja ukrepov, ki ga je vlada predstavila danes. FOTO: Twitter/@vladaRS


Ena od neznank, ki se je ne da predvideti, sicer je, ali v Sloveniji že imamo mutirani sev virusa (tako imenovani angleški sev). Janša je poudaril, da ga do 13. decembra nismo imeli, kako je trenutno, pa ni mogoče reči. Zato so pri vstopu v rdečo, oranžno in rumeno fazo mogoča tudi posamezna manjša odstopanja pri načrtu sproščanja ukrepov. 

Smrtnost je v primerjavi s spomladanskim obdobjem visoka tako pri nas kot v drugih državah, je opozoril. Stanje vzbuja veliko zaskrbljenost, zato bo NIJZ opravil raziskavo smrtnosti pri nas v lanskem letu v primerjavi s preteklim petletnim obdobjem. Glavni vzroki za visoko smrtnost so po besedah premierja: visoko število okužb, visoka povprečna starost prebivalstva in pomanjkanje negovalnih ustanov. 


Odpiranje šol po regijah


Prihodnjo sredo bo vlada torej ponovno ocenila situacijo na podlagi dopolnjenih kriterijev. Janša je dejal, da bodo regijski pristop poskušali uporabiti glede na število zasedenih bolniških postelj in številom okuženih na enotedenski ravni, tako kot je veljalo doslej. Prioriteta ostaja zagon šolstva vsaj v prvi triadi, in sicer po modelu C (več prostora med učenci v razredih, načrt je bil sprejet že lani poleti). A le v regijah, ki bodo dosegle ugodne številke.Kdaj bo kakšna od statističnih regij dosegla rdečo oziroma oranžno fazo, bo vlada preverjala sproti, da se bodo pristojni lahko dobro pripravili na odpiranje in izvedli testiranje šolskega oziroma vrtčevskega osebja. Dosežena pa bosta morala biti oba kriterija hkrati, torej število okužb in število hospitaliziranih glede na sedemdnevno povprečje.

Dopolnjeni načrt, ki so ga prvaki strank predstavili danes, pa ne bo imel vpliva le na sproščanje ukrepov, pač pa tudi na cepljenje. Vlada bo v torek predstavila podroben načrt cepljenja za januar in februar. Janez Janša je pojasnil: »V stikih smo z evropskimi organi za dodatno naročilo Pfizerjevega cepiva. Če se nam bo to izšlo, bomo načrt lahko bistveno popravili glede na zdajšnje plane za od marca naprej.« Naslednja pošiljka cepiva prispe v Slovenijo prihodnji teden, zdravstveni domovi bodo dobili del tega cepiva, prioritetno bodo cepljeni najbolj ogroženi prebivalci zunaj domov za ostarele. 

Načrt sproščanja ukrepov po posameznih regijah. FOTO: Twitter/@vladaRS
Načrt sproščanja ukrepov po posameznih regijah. FOTO: Twitter/@vladaRS


Cilj je, da odpravimo vse ukrepe


Na novinarski konferenci sta sodelovala tudi gospodarski in obrambni minister. Prvak SMC Zdravko Počivalšek je kot že večkrat poudaril, da ima in bo še imela epidemija koronavirusa resne posledice za slovensko gospodarstvo. Z dodelanim načrtom ukrepov sproščanja želijo povrniti predvidljivost, ki jo vsi skupaj potrebujemo. Tako v javnem življenju kot tudi na področju gospodarstva. »Osnovni cilj našega ministrstva je, da v najkrajšem času in enkrat za vselej odpravimo ukrepe in sprostimo izvajanje delovanja v vseh panogah, šele takrat bomo lahko vsi zadovoljni,« je dodal podpredsednik vlade. Ključni problem bo predvsem likvidnost, ki se v segmentu malih in srednje velikih podjetij strahovito povišuje, je opozoril Počivalšek. Reševali naj bi ga v PKP8.

Predsednik NSi Matej Tonin je novi načrt sproščanja ukrepov tudi sam upravičil s tem, da bodo lahko prebivalci bolje pripravljeni na odpiranje in zapiranje dejavnosti. »V zadnjem času se je morda zdelo, da se določene stvari rešijo hitreje, če posamezni segmenti bolj pritiskajo na pristojne. Od 18. januarja dalje bo ključno, da se tega načrta zelo natančno držimo in da odstopanj ne bo. Važni bodo le kazalniki.« 

Cepljenje poteka po vsej državi. FOTO: Blaž Samec/Delo
Cepljenje poteka po vsej državi. FOTO: Blaž Samec/Delo


V četrtek so sicer opravili 5259 PCR in 9459 hitrih testov (skupaj 14.718). Pri PCR-testih je bilo pozitivnih 30,3 odstotka testov, pri hitrih pa 4,7 odstotka testov. Skupno je bilo potrjenih 2045 novih okužb, kažejo podatki Sledilnika za covid-19. Umrlo je 23 bolnikov s covidom-19. Premier je zato znova pozval vse državljane, naj se čim več dela opravi na daljavo, izogiba rizičnim stikom, pazi na razdaljo in upošteva priporočila NIJZ. Janša upa, da bomo čim prej dobili tudi novega zdravstvenega ministra s polnimi pooblastili.

Preberite še:

Komentarji: