Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Roko nad delom cen naftnih derivatov bo še prihodnjega pol leta držala država

Vlada je na današnji seji potrdila uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, na podlagi katere se način izračunavanja cen ne bo spremenil vsaj še prihodnjega pol leta.
Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov in 14-dnevnega povprečja cen biogoriv. FOTO: Jure Eržen/Delo
Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov in 14-dnevnega povprečja cen biogoriv. FOTO: Jure Eržen/Delo
28. 3. 2019 | 13:00
28. 3. 2019 | 13:30
1:33
Cene 95-oktanskega bencina in dizla po državi bodo še naprej določene na vsakih 14 dni in se bodo tako kot doslej izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro ter dodatku za biokomponento v evrih na liter, ki se izračuna posebej za mineralne bencine in posebej za mineralni dizel.

Izjema so bencinske črpalke ob avtocestah in hitrih cestah, kjer od novembra 2016 cene trgovci določajo sami. Ministrstvo za gospodarstvo z ministrom Zdravkom Počivalškom na čelu so za tem večkrat neuspešno predlagali popolno liberalizacijo cen naftnih derivatov.

Gospodarsko ministrstvo je z namenom boljšega obveščanja potrošnikov o cenah naftnih derivatov pred kratkim vzpostavilo tudi spletno aplikacijo www.goriva.si. Posredno pa bo aplikacija – tako ministrstvo – služila tudi kot orodje za preprečevanje morebitnega protikonkurenčnega obnašanja ponudnikov.

Nova uredba bo veljala do 30. septembra 2019.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine