Šarec ne izključuje predčasnih volitev

Ob pomniku Geoss je potekala slovesnost ob državnem prazniku, kjer je bil slavnostni govornik poslanec Marjan Šarec.
Fotografija: Poslanec Marjan Šarec je pred pomnikom Geoss v Spodnji Slivni spoštljivo spregovoril o dnevu državnosti. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Odpri galerijo
Poslanec Marjan Šarec je pred pomnikom Geoss v Spodnji Slivni spoštljivo spregovoril o dnevu državnosti. FOTO: Bojan Rajšek/Delo

Spodnja Slivna – »Uspelo nam je zato, ker je bila takrat pametna politika, ugodne mednarodne okoliščine in predvsem zato, ker je za to idejo stal narod. Osamosvojitev ni projekt samo nekaterih, ampak celotnega naroda,« je na prireditvi v počastitev dneva državnosti ob pomniku Geometričnega središča Slovenije (Geoss) v Spodnji Slivni danes dejal slavnostni govornik, poslanec Marjan Šarec.

Šarec se je ob tej priložnosti obregnil ob nekatere, sicer maloštevilne, a kljub vsemu glasne pri svojih razmišljanjih, češ da bi bilo bolje živeti pod Avstrijo ali pa pod Jugoslavijo. »Tisti, ki so žrtvovali svoja življenja za domovino, zagotovo ne bi bili veseli takega razmišljanja,« je prepričan Šarec, ki je opozoril tudi na nevarnost širjenja sovraštva, zmerjanja in zaničevanje drugače mislečih.

​Po njegovem je vsak državljan odgovoren, v kakšni državi bomo živeli ter da ni bolj žalostnega v tej državi, kot da se ljudje prepirajo zaradi politikov, ki jih v večini primerov osebno niti ne poznajo in niti ne poznajo programov njihovih političnih strank. 

»Največja nevarnost današnjega časa je, da smo sprti zaradi brezveznosti,« je opozoril Šarec, ki je sicer prepričan, da ima naša država lepo prihodnost v družini evropskih narodov, a se mora naš glas slišati tudi v Bruslju, saj bi v nasprotnem primeru končali kakor v Kajuhovi pesmi »Samo milijon nas je«. 


V koalicijo z Janšo ne bi šli


Na vprašanje spletnega Dela, kako potekajo aktivnosti pri sestavljanju levosredinske koalicije, je Šarec odgovoril, da gre za sestavljanje sredinske koalicijske vlade, za katero pa ni čisto prepričan, da mu jo bo uspelo sestaviti, vendar se pogovori nadaljujejo. Nekaj pa je gotovo; pod nobenim pogojem Lista Marjana Šarca (LMŠ) ne bo šla v koalicijo s SDS, sicer relativnim zmagovalcem volitev.

Pričakuje, da bo predsednik republike Borut Pahor konec tedna začel pogovore s poslanskimi skupinami, ter da bo mandat za sestavo vlade najverjetneje podelil predsedniku SDS Janezu Janši. »Če se sredinska koalicija ne bo sestavila, potem bomo odšli v opozicijo,« je povedal Šarec, ki morebitnih predčasnih volitev ne izključuje in se jih v LMŠ tudi ne bojijo. 

Komentarji: