Šarec pisal vsem, razen SDS. Židan se je z nekaterimi že sestal

Po nedeljskih parlamentarnih volitvah se, kot kaže, krepijo pogovori med političnimi strankami, ki so prišle v parlament.
Fotografija: Marjan Šarec očitno že prevzema pobudo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec očitno že prevzema pobudo. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ljubljana - Relativni zmagovalec volitev, predsednik SDS Janez Janša, je že napovedal, da bo k sodelovanju povabil vse stranke. Pobudo za morebitno koalicijo bo očitno prevzel tudi drugouvrščeni, predsednik LMŠ Marjan Šarec s pismom o nameri o sodelovanju.

Mediji so poročali, da se je Šarec že sestal z Alenko Bratušek, kmalu naj bi se tudi s predsednikom SMC Mirom Cerarjem. Zdaj pa naj bi stranke od Šarca dobile tudi pisno povabilo k sooblikovanju predloga o sodelovanju pri nekaj ključnih programskih točkah. Avtor tega pisma o nameri je Šarec, po najpozneje jutri pa naj bi ga poslal vsem strankam z izjemo SDS.

Stranke so s komentarji povolilnih aktivnosti in pogovorov izjemno skope in jih praviloma ne komentirajo. Dnevnik je danes poročal, da naj bi se v torek srečala tudi Cerar in Bratuškova. 


Z nekaterimi se je že dobil


Socialni demokrati doslej še niso prejeli nobenega vabila na pogovore o morebitnem prihodnjem koalicijskem sodelovanju, je po srečanju z novoizvoljenimi poslanci SD - ti so za začasnega vodjo poslanske skupine izvolili Matjaža Hana - povedal predsednik stranke Dejan Židan. Dodal je, da sami ne iščejo kontaktov, se je pa »z nekaterimi že dobil, z nekateri se še bo«, a več o tem ni želel razkriti.

»V tej fazi naj pogovori potekajo. Ko pa se bo kakšen pogovor spremenil v dogovor, bomo tudi širšo javnost o tem informirali,« je dejal Židan. Kot je poudaril, se zavedajo, da se je SD na nedeljskih parlamentarnih volitvah uvrstila na tretje mesto in da je odgovornost za sestavo vlade »pri obeh strankah, ki sta pred nami«. Vse, kar so govorili in obljubljali pred volitvami in kar je tudi del njihovega volilnega programa, pa je po njegovih besedah njihova usmeritev za delovanje tudi v naslednjih dneh, tednih in mesecih.

Židan je ponovil, da sami sebe ne vidijo in tudi ne bodo del desne vlade, »v kateri bo tudi stranka, ki ima največ glasov, ker vodi politiko, ki je neprimerna za trenutni razvoj demokracije v Sloveniji in srednji Evropi«.

Kar zadeva možnosti sestave levosredinske oz. sredinsko leve koalicije, je Židan izpostavil, da ima sredina več glasov kot levi politični pol. Bodo pa v teh pogovorih konstruktivni. Sicer pa so v SD, tako Židan, pripravljeni tako za delo v koaliciji, kot tudi v opoziciji.


Janša: Vlada brez SDS ni možna


V četrtek se bosta na neformalnem pogovoru srečala predsednik republike Borut Pahor in Janša, govorila bosta o možnostih oblikovanja koalicije.

Janša je v prvem povolilnem televizijskem intervjuju zatrdil, da bo storil vse, da oblikuje stabilno vlado. Za Nova24TV je v torek izrazil prepričanje, da vlada brez SDS glede na rezultat volitev ni možna. Je pa po njegovem mnenju možna bolj ali manj prepričljiva krinka za vladanje, za katero bodo dejansko vladali lobiji birokracije in tajkunskega kapitala.

Povedal je, da bo k pogovorom za sestavo vlade povabil vse stranke, tudi tiste, ki že zdaj zatrjujejo, da ne bodo šle v vlado, osnova za pogajanja pa bo program. Če mu vlade ne bi uspelo sestaviti, pa ne bo imel nič proti, če jo sestavlja kdo drug, je še dejal.

Komentarji: