Šarec: Razočaran nisem. Kdor je razočaran, ta ni za v politiko

Levica se je odločila, da ne bo šla v koalicijo z Marjanom Šarcem. 
Fotografija: Marjan Šarec ne izključuje manjšinske vlade. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec ne izključuje manjšinske vlade. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Po tem, ko se je Levica odločila, da ne bo šla v koalicijo z Marjanom Šarcem, se je danes sestalo vseh šest strank potencialne koalicije. Po srečanju je koordinator Levice Luka Mesec dejal, da pričakujejo, da bodo prihodnji teden uskladili protokol o sodelovanju in podprli Šarca za mandatarja. Prepričan je, da se bodo tako tudi izognili predčasnim volitvam. Tistim, ki jih "skrbi politična nestabilnost", pa je zagotovil, da so pogovori s petorčkom konstruktivni in da je manjšinska vlada lahko stabilna, če se bodo vsi držali dogovorov. Že pred sestankom strank je Mesec povedal, da Levica resda zavrača možnost vstopa v koalicijo, a podpira levosredinsko rešitev, ki da so jo na volitvah večinsko podprli tudi volivci. 

Na odločitev Levice se je prva odzvala predsednica Saba Alenka Bratušek, ki je dejala, da so razočarani, da Levica ni pripravljena prevzeti odgovornosti za to, »da bi blaginjo res lahko zagotovili vsem, ampak so to samo neke parole, floskule, s katerimi gredo na volitve, potem ko je treba zavihati rokave, pa stisnejo rep med noge in gredo«. Zatrdila je, da ima prvak LMŠ Marjan Šarec zagotovljeno podporo poslancev Saba na glasovanju za mandatarja in pozvala »stranke, ki jim je za to, da Slovenija dobi vlado«, naj »pridejo zraven«. Ocenila je še, da so volivci na minulih državnozborskih volitvah pokazali, da si želijo levosredinsko vlado, »in je na neki način žalostno, da je ravno Levica tista, ki bo, če bo res tako, to onemogočila«.



Odzval se je tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je dejal, da se bodo zdaj pogovarjali predvsem o nadaljnjem sodelovanju z Levico, odprta možnost pa po njegovih besedah ostaja tudi manjšinska vlada, če bo ponujeno sodelovanje Levice, ki bo vzdržno. Kdaj bo z zbranimi podpisi vložil kandidaturo za mandatarja, še ne ve, saj je to odvisno tudi od drugih strank. Kot je pojasnil, morajo odločitev o podpori v vseh strankah sprejeti tudi na svojih organih, šele nato bodo vložili kandidaturo. Na vprašanje, ali je razočaran, je Šarec odgovoril, da ne, saj da moraš v takšna pogajanja iti pripravljen na vse. »Kdor je razočaran, ta ni za v politiko,« je dodal. 

Predsednik SMC Miro Cerar je v svojem odzivu dejal, da je odločitev Levice pričakoval. »Odločitev me ni presenetila. Za vstop v vlado je potreben pogum, prevzemanje odgovornosti in to ni lahko. V naši stranki se tega še kako zavedamo in zato smo tudi v pogajanjih,« je povedal Cerar. Dodal je še, da Marjana Šarca so in ga bodo še naprej podpirali za kandidata za predsednika vlade.
 

DeSUS naklonjen projektnemu sodelovanju Levice 


Šarcu je podporo že izreklo tudi vodstvo DeSUS, ki je razpravljalo o poteku pogajanj. Predsednik DeSUS Karl Erjavec je v izjavi za medije potrdil, da Šarec lahko računa na njihovih pet poslancev. Prav tako pa je DeSUS naklonjen projektnemu sodelovanju Levice z morebitno prihodnjo vlado. Poleg potrditve koalicijske pogodbe Erjavec tako pričakuje tudi potrditev protokola o projektnem sodelovanju.

Kot je še dejal prvak DeSUS, se zavedajo, da Slovenija vlado potrebuje čim prej. Predčasne volitve bi po njegovih besedah Sloveniji škodile, saj je država ta čas v dobri gospodarski kondiciji.

Miro Cerar je odločitev Levice pričakoval. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Miro Cerar je odločitev Levice pričakoval. FOTO: Voranc Vogel/Delo


V torek zvečer odzivov iz LMŠ, SD, SMC, Saba in Desusa skorajda ni bilo, le glavni tajnik SD Dejan Levanič je na twitterju zapisal, da je »škoda za odločitev Levice«. »Pogajanja so bila konstruktivna in veliko bi lahko naredili skupaj. Zadeve nikoli niso idealne, vendar vstop v vlado omogoča, da se izpolnijo dane obljube pred volitvami. Škoda za to izgubljeno priložnost,« je dejal Levanič.

Levica noče v koalicijo, a bi kljub temu sodelovala. FOTO: Jure Eržen/Delo
Levica noče v koalicijo, a bi kljub temu sodelovala. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

V koalicijskem sporazumu rešitve, »ki jih ne morejo sprejeti«


Mesec je danes ponovil, da so v pogajanjih s Šarcem prišli do nekaterih dobrih kompromisov, na nekaterih, za Levico ključnih točkah, kot so privatizacija, fleksibilizacija trga dela, žica na meji, gradnja bataljonskih bojnih skupin in tako naprej, pa so bile v koalicijskem sporazumu »žal rešitve, ki jih naša stranka ne more sprejeti«.

Očitek, da si v Levici ne upajo prevzeti odgovornosti za ukrepe, je Mesec zavrnil. »Glavni problem je, da bi morala nekatera stališča čez noč 100-odstotno spremeniti, če bi hoteli polno podpirati takšno vlado, in to je bil glavni vzrok, zakaj k njej polnopravno nismo mogli pristopiti,« je ponovil.

O tem, da Šarec in nekatere druge stranke niso bile naklonjene zgolj projektnemu sodelovanju in da odločitev Levice lahko vodi v nove predčasne volitve, je Mesec dejal, da se je treba o tem »temeljito pogovoriti«. »Naš cilj in želja pa je, da se na podlagi osnutka koalicijskega sporazuma doseže kompromis, ki bo ugoden za obe strani,« je dejal.

Preberite še:

Komentarji: