SD in SAB se zahvaljujeta Janši, a z njim ne bosta sodelovali

Predsednik SD je dejal, da se bo njegova stranka borila za dostojno življenje vseh, vendar le s tistimi, ki v srcu dobro mislijo.
Fotografija: SD, ki je na minulih državnozborskih volitvah dobila 10 poslanskih mest, se v zadnjih tednih pogovarja za vstop v koalicijo še s petimi strankami pod okriljem LMŠ. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
SD, ki je na minulih državnozborskih volitvah dobila 10 poslanskih mest, se v zadnjih tednih pogovarja za vstop v koalicijo še s petimi strankami pod okriljem LMŠ. FOTO: Voranc Vogel

Ljubljana - Predsednik SD Dejan Židan se je danes v pismu zahvalil predsedniku SDS Janezu Janši za povabilo na koalicijska pogajanja. Ob tem je med drugim zapisal, da se bo SD še naprej borila za dostojno življenje vseh bodisi kot opozicijska bodisi kot vladna stranka, »vendar le s tistimi, ki v resnici v srcu dobro mislijo in tako tudi delujejo«.

Židan je Janši zaželel veliko sreče pri iskanju morebitnih partnerjev v upanju, da bodo v stranki SDS v prihodnosti »model političnega delovanja prepoznali tudi v sprejemanju različnosti, svobodomiselnosti, odprtosti in naprednosti".

Po njegovih navedbah si Socialni demokrati ne znajo »predstavljati ustvarjanja odprte in svobodne družbe s skupinami, ki za dosego svojih parcialnih ciljev v naši družbi širijo strah in razdor, hkrati pa v lažnih novicah in diskreditaciji prepoznavajo legitimne modele lastnega političnega boja«.

Kot je zapisal v pismu, si v SD prizadevajo za pogoje za rast in blaginjo, da bo v Sloveniji od poštenega dela mogoče ne le dostojno, ampak tudi dobro živeti. »Samozavestna Slovenija, odprta za nove ideje, razvojne priložnosti in sodelovanje z vsemi, ki želijo graditi na vrednotah svobode, solidarnosti, človekovih pravic in trajnostnega razvoja ni le naša želja, je tudi naše poslanstvo, naš program in naša naloga,« je dodal.

Ob tem je izpostavil, da bodo samozavestno Slovenijo v svobodni in solidarni Evropi gradili »skupaj z vsemi, ki so se skozi svoja pretekla dejanja pokazali kot iskreni nosilci naprednih idej. »Sodelovali bomo z vsemi, ki partnerski odnos gradijo na medsebojnem zaupanju in spoštovanju, tudi takrat, ko se ne strinjamo,« je še navedel.

SD, ki je na minulih državnozborskih volitvah dobila 10 poslanskih mest, se v zadnjih tednih pogovarja za vstop v koalicijo še s petimi strankami pod okriljem LMŠ. Janša pa jih je h pogovorom o možnosti oblikovanja koalicije pod njegovim vodstvom povabil po tistem, ko ga je predsednik republike Borut Pahor v četrtek tudi uradno seznanil z namero, da ga bo predlagal za mandatarja. Janša je vabilo poslal vsem parlamentarnim strankam, a so le v NSi in SNS napovedali, da se bodo pogovorov udeležili.

Tudi SAB Janši poslala odklonilen odgovor

SAB je na twitterju objavila odgovor na vabilo predsednika SDS Janeza Janše na koalicijska pogajanja, v katerem mu sporoča, da povabilo odklanja. Odločili so se namreč, da bodo svoje izkušnje iz vodenja države najprej poskušali deliti v koaliciji pod vodstvom Marjana Šarca. »Dokler smo v pogajanjih z njim, se z drugimi ne bomo,« so pojasnili.

V odgovoru, pod katerega je podpisan podpredsednik stranke Marko Bandelli, so se Janši zahvalili za zaupanje, ki ga je izkazal s povabilom na pogovor o možnem koalicijskem sodelovanju s stranko SDS.

V SAB so se odločili, da bodo svoje izkušnje iz vodenja države najprej poskušali deliti v koaliciji pod vodstvom Marjana Šarca. FOTO: Jože Suhadolnik
V SAB so se odločili, da bodo svoje izkušnje iz vodenja države najprej poskušali deliti v koaliciji pod vodstvom Marjana Šarca. FOTO: Jože Suhadolnik


Med drugim pa so v odgovoru zapisali tudi, da je Stranka Alenke Bratušek oz. njena predsednica pri prizadevanjih za večjo blaginjo Slovenije naredila veliko in da so zdaj pripravljeni na nove izzive. »Še kako dobro razumemo, kaj je odgovornost vlade, razumemo ustroj in pomen države in znamo jo voditi. Če smo to zmogli v času največje krize in Slovenijo rešili pred bankrotom in trojko, smo prepričani, da jo bodo znali voditi tudi v času izjemne gospodarske rasti, ki je tudi posledica ukrepov vlade pod vodstvom Alenke Bratušek,« so dodali.

Ob tem so izrazili prepričanje, da Slovenija v času, ko so »pred nami vsemi veliki izzivi«, potrebuje voditelje, ki so se v preteklosti že izkazali, ki so delali dobro za Slovenijo in vse prebivalce naše države.

Komentarji: