SD: Premier Šarec naj čimprej skliče koalicijski vrh

Na kongresu stranke v Velenju je bilo slišati tudi poziv Marjanu Šarcu za sklic vrha koalicije in pogovor glede prihodnosti.
Fotografija: Iz Velenja s kongresa SD njeni predstavniki pozivajo premiera k čimprejšnjemu pogovoru o tem, kako bo šla njegova koalicija naprej. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Iz Velenja s kongresa SD njeni predstavniki pozivajo premiera k čimprejšnjemu pogovoru o tem, kako bo šla njegova koalicija naprej. FOTO: Tomi Lombar/Delo

SD danes na programskem kongresu začenja »proces preporoda socialne demokracije v vodilno politično silo, pripravljeno na upravljanje prihodnosti. Kongresa se je udeležil tudi Židanov predhodnik Igor Lukšič.

SD je kongres izrabila tudi za opozorilo glede načetega zaupanja v koaliciji. Premierja Marjana Šarca  tudi v luči prekinitve sporazuma manjšinske vlade z Levico predstavniki SD pozivajo, naj čim prej skliče koalicijski vrh, na katerem se bodo pogovorili o odnosih v koaliciji, izpolnjevanju zavez ter nadaljnjih projektih.

Stranka začenja programsko prenovo, v kateri se osredotočajo v tri točke – zeleno, razvojno in socialno pravično. Na
Tudi pred kongresom so se pojavila govorice o skorajšnjem slovesu predsednika Dejana Židana. Še več, nekateri naj bi pričakovali, da bo odstopil na današnjem kongresu v Velenju. »Odkar vodim stranko, rastemo. S šestih odstotkov smo prvo mesto postavlja boj proti podnebnim spremembam, investicije v znanje in razvoj, ter izgradnjo države blaginje, ki »bo zmogla poraziti revščino in nikogar, ne v otroštvu, ne v starosti ne bo pustila samega in pozabljenega na obrobju družbe.«


 

Židan najprej o sebi...

na parlamentarnih volitvah prišli na deset odstotkov, do zmag v največjem številu lokalnih skupnosti, vključno s skoraj polovico mestnih občin. Na evropskih volitvah pa smo dosegli najboljši rezultat doslej. Morda se komu zdijo ti rezultati preskromni, a vsem bi rad na srce položil tole: politika ne sme biti tek na kratke proge. Politika je maraton. Nekateri se sprašujejo ali sem pravi človek za to nalogo. Odgovor na to vprašaje leži v tej Rdeči dvorani. Stranko želim peljati naprej, ker imam jasno in prepričljivo vizijo,« je povedal v uvodu kongresa.

Milan Brglez, evropski poslanec SD FOTO: Leon Vidic
Milan Brglez, evropski poslanec SD FOTO: Leon Vidic



... nato o aktualnih razmerah v politiki




Glede aktualnih političnih razmer po razhodu koalicije z Levico ocenjuje, da padec Šarčeve vlade ne bi pomenil predčasnih volitev. Po njegovem bi se vzpostavila neka nova vladna večina, najverjetneje pod vodstvom Janeza Janše, ki bi se ji pridružile tiste stranke, ki bi jim na predčasnih volitvah kazalo slabo in za katere obstaja veliko tveganje, da ne bodo prišle več v parlament.

»Smo sredi pestre politične jeseni, socialni demokrati smo tisti, ki pozivamo k pameti. K umirjanju in treznosti. K dialogu, ker vanj verjamemo. Koalicijo načenja pomanjkanje medsebojnega zaupanja. To je nepotrebno in to je škodljivo,« je komentiral prvak SD. »Obžalujemo odločitev Levice, moje povabilo stranki ostaja; ne glede na njihove odločitve verjamem, da lahko skupaj tudi v spremenjenih političnih okoliščinah delamo dobre stvari za ljudi,« je dodal.

Dejan Levanič, generalni seketar stranke  FOTO: Aleš Černivec
Dejan Levanič, generalni seketar stranke  FOTO: Aleš Černivec


Če sedanja vlada torej preneha delovati, bo novo vlado po njegovi oceni poskusila sestaviti SDS. Dodaja, da je sicer v političnih kuloarjih slišati špekulacije, da bi lahko razpad koalicije povzročil Zdravko Počivalšek, vendar sam ne vidi v dejanjih novega vodstva SMC ničesar, kar bi kazalo, da si želijo razrušiti to koalicijo. »Dejstvo pa je, da je glavna teža delovanja koalicije na premieru Marjanu Šarcu, pa tudi na predsednici in predsednikih koalicijskih strank,« ocenjuje.

Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD FOTO: Delo
Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD FOTO: Delo


Kdo koga dejansko podpira, se bo pokazalo kmalu. Ura resnice bo napočila čez približno dva tedna, ko se bo odločalo o proračunskih dokumentih. Tudi doslej, ko je veljal protokol o sodelovanju z Levico, je po Židanovih besedah tako ali tako morala manjšinska vlada večkrat iskati podporo tudi širše v parlamentu. S tem pa po njegovem ni nič narobe. V tem vidi celo priložnost za uveljavljanje drugačnih političnih standardov. Kjer bo fokus na vsebini in rešitvah, ne pa na tem, kdo bo koga. 

Poteka 12. kongres SD. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Poteka 12. kongres SD. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Znotraj liberalnega bloka koalicije je po njegovem nepregledno stanje zaradi prevelikega števila strank. Stranke, ki zastopajo v resnici podobno usmeritev, iščejo točke, pri katerih so si različne, ne glede na dejstvo, da se gibljejo znotraj istega liberalnega političnega polja. Iskanje točk različnosti pomeni nepotrebna in dodatna trenja v koaliciji, ki sicer v tem trenutku še deluje, saj so predlagani zakoni sprejeti. 

Zanimivo je, da je delež anketiranih, ki v nobenem primeru ne bi volili SD zelo nizka, štirikrat nižja, kot to velja na primer za SDS, a hkrati stranki ne uspe preboj na volitvah, nekateri analitiki ocenjujejo, da je razlog morda tudi v dejstvu, da SD nagovarja preveč tem in različnih ciljnih skupin?

»Mi smo odgovorna stranka, ki ne more na primer govoriti le o vprašanju upokojencev, ali pa le o mladih ali le o gospodarstvu. Resna stranka mora gledati državo kot celoto, zato je program širši. Je pa res, da smo v preteklosti premalo poudarjali naše najpomembnejše programske poudarke, po katerih se ločimo od drugih strank. Zato smo se zdaj fokusirali v tri točke – zeleno, razvojno in socialno pravično,« je med drugim povedal Dejan Židan.


Na kongresu tudi gosti


Velenjsko Rdečo dvorano je naponilo okoli 700 delegatov in gostov. Kongresa se udeležujejo funkcionarji in drugi vidni predstavniki stranke, tudi nekdanji poslanci. SD na kongres ni vabila predstavnikov drugih strank, med razpravljavci na treh panelnih tematskih razpravah o ključnih točkah programa pa sodeluje nekaj strokovnjakov in prepoznavnih obrazov, med drugim direktor družbe Eles Aleksander Mervar, ekonomist Jože P. Damijan, Anita Ogulin iz Zveze prijateljev mladine Moste - Polje ter Nina Štros iz Greenpeaca Slovenija.

Komentarji: