SDS: Razmere kličejo k sodelovanju zlasti stranke, ki niso vladale v zadnjem mandatu

SDS bo še danes poslala NSi programski del osnutka koalicijske pogodbe za mandat 2018–2022.
Fotografija: Janez Janša FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Janez Janša FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Delegaciji SDS in NSi sta danes nadaljevali pogovore o sodelovanju. Iz SDS so po pogovorih sporočili, da »nerazrešeni razvojni in strukturni problemi zadnjega mandata kličejo k sodelovanju še zlasti parlamentarne stranke, ki niso sodelovale v upravljanju države v obdobju 2014–2018«.

»SDS podpira stališče NSi, predstavljeno na ponedeljkovi novinarski konferenci, da sta prvi dve stranki po rezultatu še posebno odgovorni za sestavljanje nove vlade,« so na svoji spletni strani še zapisali v SDS po pogovorih predstavnikov obeh strank pod vodstvom predsednikov Janeza Janše in Mateja Tonina. Dodali so še, da »imata obe stranki enako stališče o politiki odprtih vrat in potrebnosti dialoga med vsemi parlamentarnimi strankami«.

Kot so napovedali, bo SDS še danes poslala NSi programski del osnutka koalicijske pogodbe za mandat 2018–2022. Stranki podpirata pobudo za dopolnitev sedanjega volilnega sistema, po kateri bi preferenčni glas volivca neposredno odločal o izvolitvi poslanca, so še navedli v SDS.


NSi se je umaknila


NSi se je s SDS srečala po tistem, ko je izvršilni odbor stranke v ponedeljek zvečer sklenil, da se kljub napredku, ki so ga dosegli v koalicijskih pogajanjih šesterice strank pod okriljem predsednika LMŠ Marjana Šarca, iz teh umika.

Vzrok za umik po Toninovih besedah ni koalicijska pogodba, ki so jo precej uskladili, temveč dvom o stabilnosti in trajnosti koalicije šestih strank. Odločitev velja le za prvi krog iskanja mandatarja, medtem ko bo vsak naslednji krog izvršilni odbor NSi o koalicijskem sodelovanju presojal ločeno.


V SMC obžalujejo, a razumejo


V SMC obžalujejo umik NSi iz koalicijskih pogajanj pod vodstvom LMŠ, a razumejo, da »zgodba o koaliciji 5 + 1 še ni končana«. »V tednu, ko pričakujemo več podobno odmevnih sporočil, bomo vsi, ki smo dobili zaupanje volivcev, gotovo opravili premislek o tem, kako lahko prispevamo k nadaljnjemu stabilnemu razvoju naše države in družbe,« pojasnjujejo.

V Levici izstop NSi iz koalicijskih pogajanj ocenjujejo kot pozitiven. Na vprašanje, ali so pripravljeni vstopiti v pogajanja, je koordinator Luka Mesec odvrnil, da bodo počakali na klic oziroma ponudbo. Ob tem je namignil na portugalski scenarij, kjer je levica podpornica manjšinske sredinske vlade.

Komentarji: