Britanci opuščajo širšo rabo covidnih potrdil

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: V Veliki Britaniji zaradi visoke precepljenosti širše rabe covidnih potrdil ne vidijo kot nujne. FOTO: Henry Nicholls/Reuters
Odpri galerijo
V Veliki Britaniji zaradi visoke precepljenosti širše rabe covidnih potrdil ne vidijo kot nujne. FOTO: Henry Nicholls/Reuters

17.27 Velika Britanija opustila načrte za širšo rabo covidnega potrdila

Britanska vlada je opustila načrt, v okviru katerega bi morali prebivalci v Angliji imeti covidna potrdila za udeležbo na dogodkih, kjer je velika gneča, kot so nočni klubi, je danes sporočil zdravstveni minister Sajid Javid. Zaradi visoke precepljenosti v državi ukrepa ne vidijo kot nujnega, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pred tem je sicer vlada napovedala, da bodo spremembe uvedene konec tega meseca, kljub nasprotovanju podjetij v sektorju in nekaterih poslancev iz vrst konservativcev.

Zdravstveni minister Javid pa je danes sporočil, da mu ideja, da bi morali prebivalci covidna potrdila pokazati za opravljanje vsakodnevnih dejavnosti, nikoli ni bila všeč in da zaradi visoke precepljenosti to ni potrebno. Za Time Radio je minister še povedal, da bo vlada objavila predlog za razveljavitev nekaterih pooblastil, ki so ji bila podeljena med pandemijo, vključno z možnostjo zaprtja podjetij in šol.

15.34 Na Danskem ponovno koncert na stadionu s 50000 obiskovalci

Mednarodni mediji poročajo o evforičnih občutkih ob množično obiskanem koncertu na Danskem, ki je prisotne vrnil v čase pred izbruhom pandemije covida-19. Na stadionu Parken v Københavnu je namreč včeraj nastopila post punk skupina The Minds of 99, koncert pa je obiskalo kar okoli 50000 ljudi. Koncert označujejo za najmnožičneje obiskan koncert kjerkoli v Evropi po izbruhu pandemije.

Na Danskem so v petek odpravili še zadnje omejitve, ki so jih oblasti uvedle za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Popolno sproščanje ukrepov je omogočila visoka stopnja precepljenosti v državi, ena najvišjih v EVropi. Covid-19 na Danskem ni več označen kot bolezen, ki ogroža družbo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Frontman zasedbe The Minds of 99 Niels Brandt. FOTO: Ritzau Scanpix via Reuters
Frontman zasedbe The Minds of 99 Niels Brandt. FOTO: Ritzau Scanpix via Reuters


13.10 V bolnišnicah 18 bolnikov s covidom več kot dan prej

V slovenskih bolnišnicah je 292 bolnikov s covidom-19 ali 18 več kot dan prej, 70 na intenzivni negi ali osem več. Najmlajši covidni bolnik, ki potrebuje bolnišnično zdravljenje, je po podatkih vlade star 24 let, najmlajši covidni bolnik na intenzivni terapiji pa 27 let. V soboto ni umrl noben pacient, okužen z novim koronavirusom.



9.50 V soboto opravili 2720 testov PCR

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so včeraj v Sloveniji ob 2720 testih PCR potrdili nekaj manj kot 560 novih okužb, s čimer se je število aktivnih primerov dvignilo na 9652. Delež pozitivnih je bil 20,6 odstoten, kar je 0,8 odstotne točke več kot dan prej. V zadnjih dveh tednih so pri nas potrdili 455 primerov okužbe na 100.000 prebivalcev, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa je 834.

V primerjavi z dnevom prej se je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb povečalo za 34, 14-dnevna pojavnost pa za 14. V primerjavi s prejšnjo soboto so to soboto potrdili 242 okužb več. Prejšnjo soboto so sicer opravili 1710 testov PCR.

V soboto so sicer opravili tudi nekaj več kot 16.500 hitrih antigenskih testov. Število polno cepljenih prebivalcev znaša 935.776, z enim odmerkom pa 1.025.572 oziroma 49 odstotkov vseh prebivalcev. V soboto je bilo cepljenih 1135 ljudi.

Med starejšimi od 18 let je polno cepljenih 53 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 66 odstotkov prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 58 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 70 odstotkov prebivalcev, še kažejo podatki vlade.



9. 30 Pogoj PCT kmalu tako rekoč za vse

Vlada je včeraj zaostrila ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. S 15. septembrom bo pogoj PCT z redkimi izjemami obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev, zaščitne maske pa bodo morali nositi vsi v zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, če ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje.

image_alt
Pogoj PCT obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev


Odlok vendarle navaja nekaj izjem. Pogoja PCT tako ni treba izpolnjevati v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

Preberite še:

Komentarji: