Se bo dostava zelenjave iz Italije v ponedeljek povsem ustavila?

Veletrgovci pravijo, da je dostava za zdaj še nemotena. 
Fotografija: Kolone tovornjakov med Brežicami in mejnim prehodom Obrežje, 27. februarja 2020. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Kolone tovornjakov med Brežicami in mejnim prehodom Obrežje, 27. februarja 2020. FOTO: Jure Eržen/Delo

Po včerajšnji razglasitvi epidemije novega koronavirusa v Sloveniji so ljudje začeli pospešeno prazniti police trgovin, ki jih trgovci ne morejo pravočasno sproti napolniti. Pristojni sicer mirijo, da je osnovnih živil dovolj, a bi se utegnil dotok sadja in zelenjave iz Italije, od koder uvozimo od 35 do 40 odstotkov teh pridelkov, v ponedeljek povsem ustaviti.
 
Razmere se spreminjajo iz ure v uro. Trenutno je italijanska meja zaprta, v Slovenijo od včeraj zvečer spuščajo le tovornjake, ki imajo blago za naš trg, in tiste s slovenskimi registrskimi tablicami, je povedal predstojnik sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije Peter Pišek. Neuradno pa smo izvedeli, da naj bi v ponedeljek uvedli prepoved vstopa v našo državo vsem tovornjakom iz Italije.
 
Ker Slovenija v tem obdobju leta tako rekoč ne pridela nobenih tržno pomembnih količin zelenjave, velik delež te, pri radiču in solatah tudi 90-odstoten in več, prihaja iz Italije in Španije, pri čemer mora v primeru zadnje prav tako prečkati Italijo.

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 
Hrvaška je medtem povsem ustavila ves promet iz Italije. Tovornjaki na meji s njo čakajo v dolgih kolonah, Slovenija v zvezi s tem še čaka na pojasnila Hrvaške, poroča STA. Promet za vsa vozila, ki prihajajo iz Italije, je prepovedala tudi Madžarska.
 
V trgovskih verigah Mercator in Hofer so nam še včeraj zagotavljali, da je dobava s sadjem in zelenjavo iz Italije nemotena.
 
Pri veletrgovcu Bratje Bulc, ki dnevno v Slovenijo dobavljajo sadje in zelenjavo iz veletržnic v Padovi in Milanu, so povedali, da težav za zdaj še ni, ne vedo pa, kako bo v ponedeljek. Direktor podjetja Frutis Senad Bilal, ki med drugim uvaža sadje in zelenjavo iz Italije, je dejal, da vstop tovornjakov z njihovim blagom v Slovenijo trenutno ovira le dolgo čakanje na meji, drugače pa je za tovornjake s sadjem in zelenjavo, namenjenim v Hrvaško in Bosno, ki jih na meji zavračajo. Prav tako iz prometa izločajo tovornjake z blagom iz Italije na hrvaško-bosanski meji.

Preberite še:

Komentarji: