Tatjana Bobnar za svojim pričanjem trdno stoji

Sova zavrača informacije, da je predsednik vlade vplival na datum aretacije ruskih vohunov. Tatjana Bobnar vztraja pri svojem pričanju. Knovs bo še preverjal.
Fotografija: Direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Joško Kadivnik je na nujni seji Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb kot nadzornemu organu po njihovih navedbah »predstavil vsa relevantna dejstva ter te navedbe zavrnil kot neresnične«. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Joško Kadivnik je na nujni seji Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb kot nadzornemu organu po njihovih navedbah »predstavil vsa relevantna dejstva ter te navedbe zavrnil kot neresnične«. FOTO: Leon Vidic/Delo

»Za svojim pričanjem trdno stoji in pričakuje, da bo komisija svoje delo opravila in zaključila neodvisno od različnih političnih pritiskov,« so v imenu Tatjane Bobnar, nekdanje notranje ministrice, sporočili z urada predsednice republike, kjer je zaposlena kot svetovalka. Odzivov in »površnih informacij« iz ponedeljkovega zaprtega dela zaslišanja pred preiskovalno komisijo, ki so prišle v javnost in jih je včeraj preverjala tudi parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), pa ne želi komentirati, saj da gre za varnostno občutljive informacije. Zato je tudi zaprosila za zaprtje tega dela seje.

Kot smo že poročali, sta na njej tako Bobnarjeva kot nekdanji v. d. generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav navedla, da se je predsednik vlade Robert Golobe zavzel za preložitev aretacije ruskih vohunov, saj bi lahko zasenčila referendumsko slavje.

Tako Golob kot zdaj šef Sove Joško Kadivnik sta to zanikala, a vseh parlamentarcev, se zdi, podana pojasnila (še) niso prepričala, saj jih je zmotilo, da Nacionalni preiskovalni urad (NPU) aretacije ni izvedel že takoj, ko so dobili zeleno luč z odredbo, torej v ponedljek, 28. novembra lani, pač pa šele v ponedeljek 5. decembra. »Možne datume realizacije prijetja je predlagal direktor agencije, in sicer iz operativno-taktičnih razlogov in nikakor ne na željo ali zahtevo predsednika vlade ali kogar koli drugega. To pomeni, da navedbe, ki krožijo v javnosti v zvezi s tem, ne držijo. Agencija je do prijetja osumljencev izvajala vse aktivnosti za zagotavljanje nacionalne varnosti Republike Slovenije, hišne preiskave pa so bile izvedene v časovnem okviru, določenem v odredbi pristojnega sodišča,« so sporočili s Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) po današnji seji parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Kot so nas opozorili s Sove, dan aretacije tudi ni bil skrajni rok – za aretacijo dveh ruskih državljanov je imel NPU čas še do sobote tistega tedna.

A Janez Žakelj, predsednik Knovsa in poslanec NSi, je po koncu seje Knovs izpostavil, da se dejstva o aretaciji ruskih vohunov, ki so jih danes predstavili direktorji Sove, NPU in kriminalistične policije, niso ujemala. »Na eno od prihodnjih sej Knovsa bomo povabili Miroslava Žaberla, Rajka Pirnata, Boštjana Lindava in Tatjano Bobnar, da pridobimo podrobnejša pojasnila, ali je bil datum aretacije domnevnih ruskih vohunov izbran strokovno ali politično,« je Žakelj napovedal zaslišanje obeh vpletenih in strokovnjakov ter dodal, da bodo stvari prišli do dna.

Tatjana Bobnar ima – kot so sporočili z urada predsednice republike na naše vprašanje – kljub vsemu dogajanju še polno zaupanje in podporo predsednice republike »pri njenem strokovnem ter predanem delu, ki ga opravlja v uradu predsednice RS«.

Preberite še:

Komentarji: