Škoda zaradi neurja in toče predvsem v južnem delu Slovenije

Najbolj prizadeti so kraji v občinah Kočevje in Črnomelj. Pri odpravljanju posledic neurij je sodelovalo 87 prostovoljnih gasilskih društev in dve poklicni enoti.
Fotografija: Včeraj zvečer so predvsem južni del Slovenije zajela lokalna neurja s točo. FOTO: Bralec Draženko
Odpri galerijo
Včeraj zvečer so predvsem južni del Slovenije zajela lokalna neurja s točo. FOTO: Bralec Draženko

Včeraj zvečer so predvsem južni del Slovenije zajela lokalna neurja s točo. Najbolj prizadeti so kraji v občini Kočevje, kjer pričakujejo, da bodo škodo na poškodovanih stanovanjskih stavbah odpravili že danes, na gospodarskih poslopjih pa v prihodnjih dneh. Strešniki so poškodovani na več kot 130 stavbah. Najbolj izpostavljena so bila naselja Čeplje, Jelenja vas, Predgrad in Dol.

Nekaj manj škode je v Črnomlju, kjer so tamkajšnji gasilci posredovanje končali že ob eni uri zjutraj, ko so pokrili 55 razkritih in poškodovanih ostrešij s strešniki ali s plastično folijo.

Kot je za STA ocenil poveljnik črnomaljske civilne zaščite Jože Weiss, škoda, ki jo je torkova toča povzročila na Črnomaljskem, »niti približno ni primerljiva z lansko junijsko, izredno močno točo«.

Obseg škode v naseljih Stari trg ob Kolpi, Prelesje, Gorenja Podgora, Dolenja Podgora, Zagozdac, Kovača vas, Deskova vas in Močile ni bil tako velik, da bi aktivirali štab civilne zaščite. Občinska komisija, ki bo grobo ocenila škodo, se bo na teren odpravila predvidoma danes.
 

Skupno na delu 87 prostovoljnih gasilskih društev


Pri odpravljanju posledic neurij je na pomoč priskočilo kar 87 prostovoljnih gasilskih društev in dve poklicni enoti. FOTO: Bralka Snežana
Pri odpravljanju posledic neurij je na pomoč priskočilo kar 87 prostovoljnih gasilskih društev in dve poklicni enoti. FOTO: Bralka Snežana


Pri odpravljanju posledic neurij je na pomoč skupno priskočilo 87 prostovoljnih gasilskih društev in dve poklicni enoti.
V kočevski občini se je na delo ob 7. uri odpravilo dvanajst vozil s 45 gasilci, hkrati so aktivirali tudi lokalne gasilce, ki si po navedenih krajih ob 7.30 začeli odpravljati škodo.

V črnomaljski občini je sodelovalo 188 gasilcev iz 25 gasilskih društev, aktivirali so tudi pogodbenike, ki sodelujejo v tovrstnih primerih, na nekaterih stavbah pa so škodo odpravili že lastniki.

Na državnem centru za obveščanje so danes sporočili, da je toča nekaj škode povzročila tudi v občinah Ribnica in Sodražica.
 

Strela poškodovala streho in električno napeljavo


Na Veliki Loki v občini Trebnje je strela udarila v stanovanjsko hišo in poškodovala streho ter električno napeljavo. Na srečo vseh navzočih ni bilo požara. Slabše pa so jo odnesli v kraju Pijovci v občini Šmarje pri Jelšah, kjer je strela zanetila požar na gospodarskem poslopju.

V Kungoti pri Ptuju v občini Kidričevo in v Stopercah v občini Majšperk sta se zaradi močnega vetra na cesti podrli drevesi. V naselju Tržec v občini Videm pa je veter podrl zaščitno gradbeno ograjo.

Komentarji: