Skupina Zdravstvo izzvala zagovornika pacientovih pravic

Zagovornik pacientov pravic Marjan Sušelj je razburil s poveličevanjem javnega sistema. »Navedbe so temeljile na obravnavi pritožb pacientov,« je povedal.
Fotografija: Zagovornik pacientovih pravic Marjan Sušelj odsvetuje obisk zasebnih samoplačniških ambulant. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Zagovornik pacientovih pravic Marjan Sušelj odsvetuje obisk zasebnih samoplačniških ambulant. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V današnji oddaji na Radiu Prvi je zagovornik pacientovih pravic Marjan Sušelj, nekdanji prvi mož Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, s svojo izjavo razburil člane skupine Zdravstvo.si – zagovornike javnega, ne pa državnega zdravstva.

Med drugim je v pogovoru namreč dejal, da se pacienti po navadi poslužujejo samoplačniških posegov za lažje preglede. Ker ljudje v javnem sistemu ne pridejo do prvega pregleda, gredo v zasebne samoplačniške ambulante. »A ko gre za resnejše preglede, je spet na vrsti javna zdravstvena mreža,« je dejal in opozoril, da kot varuh pacientovih pravic prejema veliko pritožb, saj zasebniki posegov ne opravijo vedno kakovostno. Pacienti so v takih primerih slabo zaščiteni, reklamacije pa je težko reševati, je pojasnil in ljudem odsvetoval uporabo zasebnih samoplačniških ambulant. »Pogosto se pokaže, da je tam interes predvsem zaslužek,« je opazil Sušelj.

V skupini zdravnikov Zdravstvo.si, ki si prizadeva za javno zdravstvo v korist bolnika in jo sestavljajo Matej Beltram, Gorazd Kalan, Matija Kališnik, Janez Koprivec, Marko Noč, Simon Podnar, Samo Vesel, Andrej Vranič, Krištof Zevnik, so se na Sušljevo izjavo odzvali, češ, ne verjemite zagovornikom državnega zdravstva. Objavili so statistiko rezultatov operacije perkutane vstavitve srčne zaklopke na UKC Ljubljana in v privatni ambulanti MC Medicor, ki kaže, da je v UKC Ljubljana v 30 dneh po operaciji umrlo 5,5 odstotka pacientov, v MC Medicor pa le 0,4 odstotka. 

Pri tem Sušlja sprašujejo, ali šteje vstavitev srčne zaklopke med lažje posege in zakaj je poseg v državni ustanovi plačan bolje kot enak poseg pri zasebniku.

Primer liposukcije, ki so jo reševali v UKC

Sušelj je v odzivu uvodoma poudaril, da se v današnji radijski oddaji ni oglašal kot zagovornik državnega zdravstva, ampak kot zastopnik pacientovih pravic. »Moje navedbe so temeljile na obravnavi pritožb pacientov in zapažanjih ob delu z njimi.«

Iz komunikacij s pacienti je po njegovih izkušnjah razvidno, da so zahtevnejši posegi v samoplačniških ambulantah relativno redki, kar verjetno sledi iz dejstva, da ima redko kateri »čisti zasebnik« vzpostavljene vse pogoje za 24-urno spremljanje pacienta, potrebne kadre za intervencije v primeru zapletov ipd.

Kot zastopnik pa je zasledil več primerov, ko so zaradi obravnav v samoplačniških ambulantah nastali zapleti, ki jih kasneje isti zasebnik ni bil pripravljen ali pa ni znal ali zmogel sanirati. Takšen je bil npr. poseg liposukcije, o kateri se je po izvedeni operaciji izkazalo, da je bila izvedena kljub prisotnosti specifičnih pogojev pacientke, ki izvedbe po veljavni doktrini niso dopuščali. Zaradi zapleta je bila nujna intervencija pristojne klinike iz UKC Ljubljana.

Vprašanja skupine Zdravstvo.si je po Sušljevih besedah smiselno usmeriti na ZZZS, morda tudi na ministrstvo za zdravje. »Odgovori na javni vprašanji so avtorjem vprašanj sicer dobro poznani, verjamem, da tudi širši javnosti, saj so bili že večkrat javno objavljeni. Naj povzamem: vstavitev srčne zaklopke seveda sodi med zahtevnejše medicinske posege in jih zato znotraj javne zdravstvene mreže izvajajo samo specializirani izvajalci. Med njimi je tudi koncesionar podjetje Medicor, kjer delajo tudi posamezniki iz skupine Zdravstvo.si. Plačilo istovrstnih in enako zahtevnih posegov je v Sloveniji enako za vse izvajalce v javni zdravstveni mreži. Prav tako je avtorjem vprašanj znano tudi, da je v ceno storitev univerzitetnih bolnišnic vključen pavšalni dodatek, ki pokriva razvojno in raziskovalno delo, izobraževanje in usposabljanje, testiranje in uvajanje novih zdravstvenih tehnologij, pa tudi obravnavo najzahtevnejših pacientov.«

Prof. dr. Marko Noč. Foto: Jože Suhadolnik/DELO
Prof. dr. Marko Noč. Foto: Jože Suhadolnik/DELO

Preberite še:

Komentarji: