Sneg do nižin, pri Hrušici avtobus zapeljal s ceste

Policisti voznike pozivajo k previdnosti, prilagojeni hitrosti vožnje, ustrezni varnostni razdalji in strpnosti.
Fotografija: Zaradi posledic zdrsa avtobusa na cesti Hrušica–Mojstrana bo nekaj časa zaprta glavna cesta. FOTO: PU Kranj
Odpri galerijo
Zaradi posledic zdrsa avtobusa na cesti Hrušica–Mojstrana bo nekaj časa zaprta glavna cesta. FOTO: PU Kranj

Sneg je zajel večji del Gorenjske in Koroške, snežilo pa je tudi že v Ljubljani. Ker se sneg ponekod oprijema cestišč, zaradi nizkih temperatur pa je možna tudi poledica, na prometno-informacijskem centru za državne ceste svetujejo, da se vozniki na pot odpravijo prej kot običajno, vozijo previdno ter vožnjo prilagodijo razmeram na cesti.

Kot poudarjajo na policiji, je pot ustavljanja v teh razmerah še bistveno daljša kot na običajni mokri cesti, nevarnost pa je zlasti v ovinkih in na klancih. Poledeneli so lahko tudi pločniki. Policisti voznike pozivajo k previdnosti, prilagojeni hitrosti vožnje, ustrezni varnostni razdalji in strpnosti. Svetujejo tudi izogibanje prehitevanju ter pazljivost na divjad, saj je ponekod tudi megla v pasovih. Previdnost svetujejo tudi pešcem.

Zaradi zimskih razmer so na prelazih Korensko sedlo, Ljubelj in Jezersko obvezne verige. Cesti čez prelaz Vršič in Volče–Solarji sta zaprti.

Zaradi snega je prepovedan promet za polpriklopnike in priklopnike na cestah Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič, Kobarid–Bovec ter na hrvaški strani mejnih prehodov Petrina in Babno Polje.


Avtobus zdrsnil s ceste


Gorenjski policisti so danes od polnoči naprej obravnavali sedem prometnih nesreč. Na gorenjski avtocesti je vozniku sneg z nadvoza poškodoval vetrobransko steklo, na avtocesti pri Brezjah pa sta zaradi neprilagojene hitrosti trčili dve vozili.

Trčenji sta se zgodili tudi na cesti Lesce–Radovljica in v Praprotnem, pri Hrušici pa je s ceste zapeljal avtobus. Po podatkih gorenjskih policistov ni bil nihče poškodovan. Zaradi odstranitve posledic zdrsa avtobusa bo nekaj časa zaprta glavna cesta. V nesreči je bil udeležen samo avtobus z manjšim številom potnikov. Potnike je s kraja odpeljal nadomestni avtobus, so še sporočili iz PU Kranj.


Na Zelenici 36 centimetrov novega snega


Od včeraj zvečer je zapadlo nekaj novega snega. Na Zelenici je padlo 36 centimetrov svežega snega, na Vršiču 27, na Rudnem Polju pa 26 centimetrov. Kot poroča Agencija RS za okolje (Arso), povsod še sneži.


  

Sredi dneva sneg tudi v notranjosti


Danes bo oblačno z občasnimi padavinami. Na območju Alp bo snežilo do dolin, drugod je po nižinah sprva deževalo,
sredi dneva pa je dež prešel v sneg. Padavine bodo popoldne slabele in do večera večinoma ponehale.

Jutri bo sprva oblačno, po nižinah bo zjutraj in dopoldne megla. Popoldne se bo od zahoda delno razjasnilo.

Komentarji: