Sprememba: Glasovnice bodo šteli drugače

Na dan volitev, 3. junija, prvi rezultati predčasnega glasovanja še ne bodo znani takoj po 19. uri.
 
Fotografija: Kdo je prejel največ glasov na predčasnih volitvah, še ne bo znano takoj po zaprtju volišč FOTO: Jure Eržen/DELO
Odpri galerijo
Kdo je prejel največ glasov na predčasnih volitvah, še ne bo znano takoj po zaprtju volišč FOTO: Jure Eržen/DELO

Na vsakih volitvah doslej so bili v nedeljo ob 19. uri, torej takoj po zaprtju volišč, znani izidi predčasnega glasovanja. Na tokratnih državnozborskih volitvah jih bodo šteli drugače.

Državna volilna komisija (DVK) je danes sprejela sklep o ugotavljanju izida predčasnega glasovanja. Po novem bodo člani volilnih odborov skrinjice z glasovnicami, oddanih na sedežih okrajnih volilnih komisij med torkom in četrtkom v tednu pred volitvami, začeli šteti šele, ko se bodo v nedeljo zaprla vsa volišča. Tako bodo prvi izidi na spletni strani DVK, s tem pa tudi med televizijskimi poročili in na spletnih straneh medijev vidni nekoliko pozneje kot doslej.

Poleg tega bodo vsak dan predčasnega glasovanja morali uporabiti drugo volilno skrinjico, ki bo nato ostala zapečatena do izteka glasovanja.

To pa nista edini spremembi v izvedbi letošnjih volitev. DVK je predpisala tudi, kako naj komisije volilnih enot ugotavljajo izid glasovanja v enotah, kjer volijo poslanca madžarske in italijanske skupnosti. Volita se namreč drugače kot preostalih 88 poslancev.

Volivec pred imeni kandidatov označi prednostni vrstni red, nato komisija izbor točkuje. Po zakonu o volitvah se mu za vsak prvo mesto dodeli toliko točk, kolikor je kandidatov na glasovnico, za vsako naslednje pa točko manj. Te se seštejejo, poslansko mesto pa dobi tisti, ki jih ima največ.

Pri ugotavljanju izida je doslej veljala različna praksa, zato je DVK po poročanju Slovenske tiskovne agencije danes izdala natančna navodila, kako naj volilni organi ugotavljajo izid ter kdaj so glasovnice veljavne oziroma neveljavne.

Komentarji: