Starejši in plačevanje prispevka za RTV

V nekaterih primerih so posamezniki lahko oproščeni mesečnega prispevka
Fotografija: Če varovanec doma za starejše nima svojega sprejemnika, mu ni treba plačevati RTV-prispevka.
Foto: Miša Arko
Odpri galerijo
Če varovanec doma za starejše nima svojega sprejemnika, mu ni treba plačevati RTV-prispevka. Foto: Miša Arko

Mnogim starejšim, še posebej tistim, ki zbolijo za demenco, pomeni spremljanje televizijskega programa le kuliso. Zato se postavlja vprašanje, ali naj za to plačujejo.

Na RTV Slovenija smo naslovili nekaj vprašanj o plačevanju naročnine, konkretno, kako je s tem pri ljudeh, tudi takšnih z demenco, ki bivajo v domu za starejše občane. Kako je v primerih, ko niso lastniki televizorja v sobi? Odgovor je jasen: če varovanec doma nima svojega sprejemnika, mu ni treba plačevati RTV-prispevka, če je v sobi z enim televizorjem več oskrbovancev, pa je zavezanec za plačilo imetnik sprejemnika. Zanimalo nas je tudi, kdo plačuje prispevek za televizorje v domu, ki so v skupnih prostorih. Odgovorili so nam, da se za televizorje v skupnih prostorih domov za starejše občane prispevek ne plačuje, saj zanje velja oprostitev plačevanja po 32. členu zakona o Radioteleviziji Slovenija.

To so potrdili tudi v strokovni službi skupnosti socialnih zavodov: »Osebe z demenco v domovih za starejše ne plačujejo RTV-prispevka, enako velja za druge stanovalce. Izvajalci socialnovarstvenih dejavnosti znotraj javne mreže so oproščeni plačila prispevka.«

V kabinetu ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so nam prav tako potrdili, da so domovi za starejše občane oziroma na splošno izvajalci socialnovarstvenih dejavnosti iz javne mreže po zakonu o Radioteleviziji Slovenija oproščeni plačila RTV-prispevka. »Plačila prispevka so oproščeni tudi prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, invalidi s priznano pravico do dodatka za pomoč in postrežbo ter gluhe osebe.« Kot je razumeti, torej ljudje, tudi tisti z demenco, ki so imetniki televizijskih in radijskih sprejemnikov, plačujejo prispevek. Če pa njihovi skrbniki v njihovem imenu uveljavljajo pravico do oprostitve plačevanja, so plačila oproščeni.
 

Kdo je oproščen plačila


RTV-prispevka ni treba plačevati socialno ogroženim, invalidom, ki imajo ugotovljeno stoodstotno telesno okvaro, in invalidom z nižjim odstotkom ugotovljene telesne okvare, toda le v primeru, da prejemajo dodatek za postrežbo in tujo pomoč, ter osebam, ki so trajno izgubile sluh. Za socialno ogrožene štejejo prejemniki denarne socialne pomoči na podlagi odločbe centra za socialno delo in prejemniki varstvenega dodatka na podlagi odločbe zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Oproščeni so za enako obdobje, za katero so upravičeni do prejemanja socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka.
Zaradi invalidnosti lahko zavezanci uveljavljajo oprostitev le na podlagi odločbe zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ali drugega organa, ki ugotavlja stopnjo invalidnosti. Za gluhe osebe, pri katerih odločba ali sklep ne potrjujeta trajne izgube sluha, potrebujejo za obravnavo vloge tudi izvedensko mnenje, na podlagi katerega sta bila odločba ali sklep izdana. Oprostitev zaradi invalidnosti je trajna.

Ker oprostitev plačila ni prenosljiva, je treba v primeru, da pogoje izpolnjuje družinski član, ki ni zavezanec za plačilo RTV-prispevka, najprej urediti spremembo plačnika za uveljavitev oprostitve.
 

Kdo plačuje mesečni RTV-prispevek


Mesečni prispevek za televizijski in radijski program Radiotelevizije Slovenija, ki ga plačujejo uporabniki radijskih in televizijskih sprejemnikov v pavšalnem znesku, znaša 12,75 evra za zasebno rabo sprejemnikov. To so fizične osebe, ki plačujejo mesečni prispevek za vse svoje televizijske in radijske sprejemnike. Če ima zavezanec za zasebno rabo en ali več radijskih sprejemnikov, plačuje mesečni prispevek 3,77 evra. V isti višini kot fizične osebe plačujejo prispevek tudi pravne osebe in posamezniki, ki opravljajo samostojno dejavnost, vendar za vsak televizijski in radijski sprejemnik posebej.
Za javno rabo RTV-sprejemnikov pa pravne osebe in posamezniki, ki opravljajo samostojno dejavnost in imajo radijske in televizijske sprejemnike v svojem poslovnem prostoru, kot so gostinski lokal, hotel, turistično naselje, trgovina, restavracija in podobno, in so namenjeni javni rabi, plačujejo v primeru ene poslovne enote, v kateri so taki sprejemniki, mesečni pavšalni prispevek v višini 36,13 evra. Če imajo več takih enot, pa za vsako prispevek, zmanjšan za 30 odstotkov. V primeru, da ima poslovna enota samo radijske sprejemnike, je pavšalni prispevek 13,54 evra na mesec. Hoteli in druga turistična podjetja plačujejo za vsakih prvih deset televizijskih sprejemnikov v hotelskih sobah pavšalni mesečni prispevek v znesku 54,19 evra, za vsak nadaljnji televizijski sprejemnik pa 2,69 evra.

Več iz te teme:

Komentarji: