»Stari politiki v Sloveniji se rok trajanja izteka«

Kongres Levice: V petih letih od »politikov iz gozda« in »pravljičarjev« do vplivne stranke
Fotografija: Drugi redni kongres stranke Levica 9. marca 2019 v Trbovljah. Foto Jože Suhadolnik 
Odpri galerijo
Drugi redni kongres stranke Levica 9. marca 2019 v Trbovljah. Foto Jože Suhadolnik 

Trbovlje – Dobri smo, Evropa pa je lahko še boljša, to je socialna ali pa je ne bo – se glasi najkrajši povzetek sporočila sobotnega kongresa Levice v Trbovljah. Dobri so, pravijo, ker so se v petih letih prebili med najvplivnejše v državi, za boljšo Evropo pa se bodo trudili »v novem bloku«. En poslanec od osmih slovenskih v evropskem parlamentu bo, računajo, njihov.

Med tristo delegati in tujimi gosti je bil tudi Nico Cue, sindikalist iz Belgije, poleg nosilke liste Levice za evropske volitve Violete Tomić vodilno ime – tako imenovani vodilni kandidat na listi Evropske levice. Kongres je izzvenel v poziv, da je treba »mater Evropo« reformirati, preden bo prepozno, saj je vir vseh težav njena nedemokratičnost. »Evropa bi morala državljane vprašati, kako želijo živeti in delati, ne pa, ali si bolj želijo poletni ali zimski čas,« je bil kritičen koordinator Levice Luka Mesec. Prenova stare celine mora biti trojna: demokratična, ekološka in socialistična. »Naj živi svetovna revolucija!« je svoj govor končal Mesec in s tem pozval k omenjenemu trojnemu preporodu, h kateremu pred majskimi volitvami sicer kličejo demokratični socialisti po vsej Evropi.



Mesec je spomnil na prve korake stranke, ki je pred petimi leti nastala kot Združena levica ter se razvijala v zagovornico delavstva, revnih, ponižanih in razžaljenih. Zdaj so v fazi, ko razvijajo nov politični koncept – ekološkega in demokratičnega socializma kot nasprotje sedanjemu neoliberalnemu kapitalizmu. To jim je do zdaj uspevalo, je prepričan Mesec: »Na vseh dosedanjih volitvah smo 'politiki iz gozda' postali presenečenje.« Rezultat je pozicija Levice kot ene najvplivnejših strank v državi, je dejal, tistim, ki jih še vedno zmerjajo s »pravljičarji«, pa odgovoril: »V Levici delamo, kar bi slovenska politika zadnjih 25 let lahko in morala delati, pa ni. Zato se stari politiki čas izteka.« Spomnil je na sporazum, podpisan pred dnevi z vlado, s katerim se je Levica postavila »na čelo boja proti prekarnosti, reševanja stanovanjskih problemov, dviga davkov na kapital, ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja«.


»Za Fakinov odstop nismo krivi«


Miha Kordiš (desno) na kongresu Levice 9.3.2019 v Trbovljah.  Foto Jože Suhadolnik 
Miha Kordiš (desno) na kongresu Levice 9.3.2019 v Trbovljah.  Foto Jože Suhadolnik 


Prav zadnje naj bi povzročilo petkov odstop ministra za zdravje Trboveljčana Sama Fakina, ki je na bolniški že od 18. februarja. Na očitke, da ga je spodnesla Levica, je Mesec za Delo izjavil: »Nisem zasledil, da bi Miha Kordiš na facebooku tokrat kaj pisal o njem, tako da krivdo zavračamo. Če pa je Fakin ocenil, da je ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zanj pretežka naloga, podpiram njegov odhod in se veselim novega ministra, ki bo spoštoval koalicijsko pogodbo.« V omenjeni koalicijski sporazum so sicer zapisali še davčno reformo, ki bo pravičneje obremenila bogate in kapital, pokojninsko reformo, ki bo zagotovila dostojne pokojnine vsem 78.000 slovenskim upokojencem, ki živijo na pragu revščine, ustavitev razprodaje državnega premoženja in ustanovitev demografskega sklada, ki bo to premoženje dolgoročno in odgovorno upravljal.
Majske volitve v evropski parlament naj bi bile za evropsko levico prelomne. Mesec pričakuje, da bodo stranke centra tokrat prvič izgubile večino, zaradi česar jih po njegovem mnenju čaka sodelovanje z enim od novih blokov: »Pričakujem, da ne bodo sodelovali s skrajno desnico, ampak da se nam bo v Sloveniji uspelo dogovoriti za sodelovanje z Levico.« Če se bo to zgodilo, je zaključil, so odprte vse možnosti za prenovo Evrope, za njeno demokratizacijo in zeleni »new deal«. To sto tudi tri zahteve, s katerimi gre na evropske volitve Levica.
 

Kandidati Levice za volitve v evropski parlament


Nosilka liste Levica za EU volitve Violeta Tomić. Foto Jože Suhadolnik
Nosilka liste Levica za EU volitve Violeta Tomić. Foto Jože Suhadolnik


Sašo Slaček Brlek<br />
Foto Jože Suhadolnik
Sašo Slaček Brlek
Foto Jože Suhadolnik


Ana Štromajer<br />
Foto Jože Suhadolnik
Ana Štromajer
Foto Jože Suhadolnik


Danijel Rebolj<br />
Foto Jože Suhadolnik
Danijel Rebolj
Foto Jože Suhadolnik


Urška Lipovž<br />
Foto Jože Suhadolnik
Urška Lipovž
Foto Jože Suhadolnik


Lovro Centrih<br />
 Foto Jože Suhadolnik
Lovro Centrih
 Foto Jože Suhadolnik


Alma Rekić<br />
Foto
Alma Rekić
Foto


Luka Mesec<br />
Foto Jože Suhadolnik
Luka Mesec
Foto Jože Suhadolnik

 

Komentarji: