Stavke ne bo, zdravniki bodo normalno delali v dobro bolnikov

Napovedana stavka zdravnikov in zobozdravnikov je do nadaljnjega zamrznjena, zelena luč za podpis sporazuma z vlado.
Fotografija: Zdravniki in zdravnice so stavko do nadaljnjega zamrznili. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Zdravniki in zdravnice so stavko do nadaljnjega zamrznili. FOTO: Jure Eržen/Delo

Zdravniške stavke, ki jo je pred natanko mesecem dni napovedal zdravniški sindikat Fides, v sredo ne bo, je z glasovanjem ob 18. uri odločil glavni stavkovni odbor Fidesa. 

image_alt
Zdravniške stavke po vsej verjetnosti ne bo

»Stavkovni odbor je na današnji seji dal zeleno luč za podpis včeraj parafiranega sporazuma med Fidesom in vlado. S tem sporočamo, da je stavka začasno zamrznjena. Zdravniki in zdravnice bomo jutri normalno delali v dobro naših bolnikov,« je javnosti povedal Gregor Zemljič, namestnik vodje pogajalske skupine Fidesa, sicer zdravnik UKC Ljubljana.

Vendar očitno ni šlo vse gladko.

»Razprava glavnega stavkovnega odbora je bila dolga, burna, kar kaže, da je nezadovoljstvo zdravnic in zdravnikov doseglo vrelišče, vendar je bil na koncu dosežen konsenz, da je včeraj parafirani sporazum z vlado pomemben korak k ciljem, ki jih je začrtala letna konferenca,« je pojasnil Zemljič.

Zdravniki in zdravnice želijo izstopiti iz enotnega plačnega sistema. FOTO: Leon Vidic/Delo
Zdravniki in zdravnice želijo izstopiti iz enotnega plačnega sistema. FOTO: Leon Vidic/Delo

Kakšna je vsebina sporazuma, ni bilo mogoče izvedeti. Tako zdravniki in zobozdravniki kot vlada so se dogovorili, da ostane to skrivnost do srede, ko bo sporazum najprej obravnavala na svoji seji vlada in dala ministru za zdravje Danijelu Bešič Loredanu dovoljenje, da sporazum podpiše ali pa tudi ne. Glede na to, da sta na pogajanjih s Fidesom vedno prisotna dva ministra – poleg ministra za zdravje tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik –, negativnega stališča vlade pravzaprav ni pričakovati. Po seji vlade pa naj bi z vsebino in časovnim načrtom dogovorjenega seznanili tudi javnost, je napovedal včeraj minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

image_alt
Stavka za ohranitev naših bolnišnic in zdravstvenih domov

Kot je znano, je bila poglavitna stavkovna zahteva Fidesa izstop zdravnikov in zdravnic iz enotnega plačnega sistema. Vlada je jasno povedala, da tega koraka ne podpira. Kaj je torej zdravnike in zdravnice prepričalo, da stavko zamrznejo?

»Vlada je dala s sporazumom pomembne zaveze, začrtali smo časovni okvir in bomo seveda ta okvir in zaveze nadzorovali oziroma spremljali,« je napovedal Gregor Zemljič, namestnik vodje pogajalske skupine Fidesa.

Zemljič je po poročanju STA potrdil, da so z vlado govorili v smeri oblikovanja posebnega stebra za zdravstvo ob načrtovani prenovi enotnega plačnega sistema. Povedal je tudi, da so se začela pogajanja o tarifnem delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zdravnice.

Preberite še:

Komentarji: