Stigmatizirani Italijani, ki pridejo v Slovenijo?

Dokler meje ne bodo dejansko zaprli, lahko Italijani prosto prihajajo v Slovenijo.
Fotografija: Gostinci v zadnjih tednih opažajo močan upad gostov. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Gostinci v zadnjih tednih opažajo močan upad gostov. FOTO: Voranc Vogel

»Podpiramo vse ukrepe na nacionalni ravni,« pravi koprski župan Aleš Bržan, ki je za danes sklical varnostni sosvet.  Ta je med drugim obravnaval problematiko širjenja koronavirusa SARS-CoV-2. Šole in vrtci ostajajo odprti, po zadnjih podatkih pa predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle Marjan Šarec predlaga zaprtje meje z Italijo .  Bržan je ob tem opozoril, da je kljub nizom varnostnih ukrepov za zajezitev števila okužb, ki jih je sprejela država, še vedno najbolj učinkovit ukrep preventiva. V luči hitrega širjenja okužbe z novim virusom so številni organizatorji sprejeli odločitev o odpovedi aktualnih prireditev.

Podobno pove novogoriški župan Klemen Miklavič. »Ukaz za zapreti meje je sicer za nas nenavaden, saj sta Nova Gorica in Gorica integrirano mesto, a je zdravje ljudi na prvem mestu,« navede.



Socialna omrežja in spletne portale so danes  čez dan preplavile novice, da Italijani množično prečkajo mejo na slovensko stran, četudi je v njihovi državi razglašena karantena. Italijanski premier Giuseppe Conte je sodržavljane pozval naj ostajajo doma, potovanja izven domačega kraja pa so dovoljena le tistim, ki se jim ne morejo izogniti zaradi službenih obveznosti ali izrednih zadev. Anita Leskovec s koprske policijske uprave je sicer zagotovila, da dokler ni vzpostavljene mejne kontrole ali meja ni zaprta, lahko kdor koli svobodno prečka slovensko-italijansko mejo.

»Pri nas nimamo več Italijanov, trije gostje so bili danes v odhodu,« je danes popoldne dejala Petra Zabukovec Baruca iz Hotelov Bernardin. V koprski slaščičarni Triglav nam je Blaž Živec dejal, da imajo nekaj italijanskih gostov, a se močno čuti upad. Identično so nam povedali v enem od portoroških lokalov, kjer pa se niso želeli izpostavljati. »Opažamo italijanske kupce, morda jih je celo rahlo več kot običajno,« pa nam je povedala sogovornica v koprskem Tušu.

Kot je pozval Varuh človekovih pravic Peter Svetina, pa se kljub razumljivemu strahu pred širjenjem koronavirusa ne sme zgoditi, da bi prihajalo do stigmatizacij posameznih skupin ljudi.

Preberite še:

Komentarji: