Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Štirje vzorci cvetličnega medu umaknjeni iz prodaje

Inšpekcija je preučila 18 vzorcev, od tega so bili štirje neskladni in so jih že umaknili iz prodaje. Skupno gre za 198 kilogramov medu.
Pri štirih vzorcih pa so analize pokazale višjo vsebnost snovi od predpisane vrednosti. FOTO: Shutterstock
Pri štirih vzorcih pa so analize pokazale višjo vsebnost snovi od predpisane vrednosti. FOTO: Shutterstock
A. V., STA
8. 5. 2018 | 16:37
8. 5. 2018 | 16:49
1:53
Ljubljana - Inšpekcija uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je izvedla poseben nadzor nad prisotnostjo potvorb medu na slovenskem trgu. Od skupno 18 vzorcev medu je bilo 14 vzorcev skladnih na vse analizirane parametre, štirje vzorci pa so bili neskladni in so jih že umaknili iz prodaje, so sporočili iz uprave.

Uprava je v okviru nadzora, ki ga je izvedla na podlagi iniciative Europola Opson, marca odvzela 18 vzorcev medu. Deset vzorcev so odvzeli v različnih trgovinah, štiri v primarni proizvodnji, dva v proizvodnji pekovskih izdelkov in dva v obratih za pakiranje medu.
 

Skupno so umaknili 198 kilogramov medu


Kot so pojasnili na upravi, je bilo 13 vzorcev deklariranih kot cvetlični med, štirje kot gozdni med, eden pa kot akacijev med. Analiza vzorcev, ki je bila izvedena v Nemčiji, je pokazala, da pri 14 analiziranih vzorcih medu ni bilo odstopanja od predpisanih vrednosti sestavin in so bili ocenjeni kot skladni.

Pri štirih vzorcih pa so analize pokazale višjo vsebnost snovi od predpisane vrednosti. Ti vzorci so bili ocenjeni kot neskladni. Za med, ki ni bil skladen s predpisanimi zahtevami, so inšpektorji zavezancem prepovedali promet z medom v skupni količini 198 kilogramov. Dodatnih 19 kilogramov so začasno umaknili iz trga, ker čakajo dodatne preiskave, so dodali.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine