Sumljiva pošiljka za Eugenijo Carl in Mojco Šetinc Pašek

Gre ža za drug napad v pol leta. Carlova je prepričana, da pisma pošilja ista oseba.
Fotografija: Če je bilo v pošiljki, ki je prispela na RTV kaj nevarnega, še ugotavljajo. Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Če je bilo v pošiljki, ki je prispela na RTV kaj nevarnega, še ugotavljajo. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana - Policisti so bili danes nekaj po 10. uri obveščeni o prejemu sumljive pisemske pošiljke v prostorih Radiotelevizije Slovenija (RTVS) na Kolodvorski ulici v Ljubljani. Na kraju so policisti zavarovali območje, prisotne pa so bile tudi ostale službe, ki izvajajo aktivnosti iz svojih pristojnosti, so za STA pojasnili na Policijski upravi Ljubljana. Promet na Kolodvorski ulici v Ljubljani je bil nekaj časa oviran. Prve analize snovi iz sumljive pisemske pošiljke kažejo, da snov ni nevarna za zdravje in življenje ljudi, so sporočili s policije. Policisti z zbiranjem obvestil še nadaljujejo.
 

Že drugič na udaru isti novinarki


Pošiljka je bila naslovljena na na novinarki Eugenijo Carl in Mojco Šetinc Pašek, so sporočili iz RTV. Na omenjeni je bila sumljiva pisemska pošiljka naslovljena že decembra lani. Tedaj je pisemsko ovojnico, ki je glede na žig prispela iz Trbovelj odprla novinarka Šetinc Paškova, iz nje pa se je vsul beli prah. Vsebina pisma je bila polna žalitev in groženj, ki so bile napisane na promocijskem listu papirja stranke SMC. Kasneje se je izkazalo, da je bil v pismu pecilni prašek in moka.

Kaj je bilo v pismu tokrat, še ni znano. Tudi Šetinc Paškova še ne ve. Pisma ni prejela, ker se je že kurirju zdelo sumljivo in ga je predal varnostni službi, nato pa je stekla akcija. Danes je pri odgovorni urednici prosila, da jo RTV zaščiti vsaj v smislu, da zoper neznano osebo sprožijo postopke. Šetinc Paškova pravi, da pri tovrsnih napadih ne gre za nič drugega, kot za pritiske na njeno delo. »Če je pismo vsebinsko isto kot zadnjič, ga je verjetno poslala tudi ista oseba. Ta je verjetno tudi pristašica določenih političnih praks, ki jih poznamo iz sosednjih držav in so ji blizu grožnje in ustrahovanje.«

Spomnimo, da je Šetinc Paškovi in Eugeniji Carl še posebej nenaklonjen Janez Janša, predsednik SDS. Ker ju je razžalil v tvitu, ga je sodišče obsodilo na enotno zaporno kazen treh mesecev s preizkusno dobo enega leta, zadeva pa je zdaj na višjem sodišču. Obe novinarki sta Janšo tožili tudi za odškodnino.

Kakorkoli, Šetinc Paškovi se zdi nepošteno, da posamezniki, ki se poslužujejo nizkotnih dejanj s pismi ob tem, da jo delajo živčno, trošijo tudi davkoplačevalski denar. »Akcije, ki smo jim spet bili priča danes, namreč ne morejo biti poceni,« sklene novinarka.

Carlova je prepričana, da pisma pošilja ista oseba in da bi lahko preiskovalci z nekaj več volje odkrili, za koga gre: »Hočem verjeti v novinarsko svobodo in dobro demokracije, zato srčno upam, da ima oseba zgolj hude zdravstvene težave in v ozadju ni orkestriranega napada na novinarstvo in na naju s kolegico.«

Na RTV so današnje dogajanje komentirali kot še en napad na delo njihovih novinarjev. Vodstvo ustanove, novinarji in uredniki Informativnega programa Televizije Slovenija ter vsi zaposleni na RTV Slovenija so dogodek najostreje obsodili. Opozorili so, da je v Sloveniji potrebno okrepiti kulturo javnega dialoga in za vsako ceno ohraniti neodvisnost in avtonomnost novinarskega dela.

Preberite še:

Komentarji: