Sunki vetra bodo ponoči presegali 100 km/h

Poleg vetra vremensko dogajanje krojita še dež in sneg. Na cesti čez Vršič je obvezna zimska oprema.
Fotografija: V gorah so razmere že zimske. Tudi na Kredarici, kjer je zapadlo že 40 centrimetrov snega. FOTO: Arso
Odpri galerijo
V gorah so razmere že zimske. Tudi na Kredarici, kjer je zapadlo že 40 centrimetrov snega. FOTO: Arso

Ob deževju, ki je zajelo Slovenijo, vremensko dogajanje ponekod krojita še močan veter in sneg. Meja sneženja se je ponoči občasno spustila do 1500 metrov nadmorske višine, predvsem na višje ležečih območjih piha močan veter. Burja in podrta drevesa predvsem na Primorskem ovirala promet, na cesti čez Vršič je obvezna zimska oprema.

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje bodo ponoči in v petek zjutraj na izpostavljenih legah sunki burje na Primorskem lahko dosegali hitrost med 100 in 120 kilometrov na uro, zato je nujna previdnost.

image_alt
Potres v Dalmaciji ni povzročil večje gmotne škode

 

Veter podiral drevesa


Močan veter je ponoči in čez dan na območjih občin Laško, Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah, Zreče, Koper, Piran, Kranj, Preddvor, Domžale, Kamnik, Kočevje, Šmartno pri Litiji, Poljčane, Rače-Fram, Ajdovščina, Kobarid, Tolmin, Črnomelj, Metlika, Cerknica, Hrpelje-Kozina, Ilirska Bistrica, Pivka, Sežana, Gorišnica, Radlje ob Dravi, Slovenj Gradec in Zagorje ob Savi podiral posamezna drevesa, ki so ogrožala objekte in ovirala cestni promet. Prav tako je veter odkril strehe nekaj objektov ter poškodoval drogove telekomunikacij.

Na glavni cesti Kobarid–Staro selo–Robič je bil promet na več odsekih oviran zaradi podrtega drevja. Prav tako na regionalni cesti Žaga–Kobarid, kjer promet ovira tudi kamenje na vozišču. Veter ovira promet tudi na Primorskem med Srminom in Kastelcem. Cesta Strmec–Mangart je zaprta zaradi zimskih razmer.

Težave zaradi vetra imajo tudi na Koroškem. Kot navaja center za obveščanje, so gasilci na območju slovenjgraške občine zaradi močnega vetra posredovali na dveh lokacijah na Legnu, kjer je veter odkril strešne kritine. Na cesti proti Kopam so dežurni delavci cestnega podjetja Voc Celje s ceste odstranili več dreves, zaradi trenutnih razmer pa je cesta od Legna do Kop zaprta za ves promet.

Posamezna drevesa je že v sredo veter podiral tudi na območjih občin Zreče, Koper, Jesenice, Naklo, Videm, Vipava in Vuzenica, aktiviranih je bilo sedem gasilskih enot. Prav tako so ponekod težave povzročale meteorne vode, udar strele pa je na območju Sežane poškodoval transformatorsko postajo.


 

V gorah zimske razmere


Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) so sunki vetra v gorah danes dosegli sto kilometrov na uro, v Bovcu do 80 kilometrov na uro. V gorah so razmere zimske, na Kredarici je zapadlo okoli 40, na Vršiču 15 centimetrov snega.

Po napovedih meteorologov bo tudi popoldne vetrovno, pihal bo okrepljen severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Predvsem v vzhodni in južni Sloveniji bo deževalo, do petka zjutraj pa bo dež oslabel in čez dan postopoma ponehal.

Do petka zjutraj bodo na izpostavljenih legah sunki burje na Primorskem dosegali hitrost med 100 in 120 kilometri na uro. Danes dopoldne pa je tudi v krajih nad okoli 700 metri nadmorske višine v vzhodni Sloveniji napovedan severovzhodni veter s hitrostjo okoli 70 kilometrov na uro, še opozarjajo na Arsu. Ta je zaradi močnejšega vetra za jugozahod države izdal oranžno vremensko opozorilo za danes ves dan, za severovzhod pa za danes dopoldne.

Komentarji: