Sviz je vladi dal negativno oceno

Kako bo potekal, bodo ravnatelji in ravnateljice predvidoma izvedeli šele pozno zvečer.
Fotografija: Predsednik združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pačan predlaga, da bi jesenske počitnice podaljšali za en teden, zamujeni pouk pa bi nadomestili pozneje, ko se bo epidemija končala, z delom ob sobotah ali ob koncu šolskega leta. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Predsednik združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pačan predlaga, da bi jesenske počitnice podaljšali za en teden, zamujeni pouk pa bi nadomestili pozneje, ko se bo epidemija končala, z delom ob sobotah ali ob koncu šolskega leta. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ljubljana – Ravnatelji in ravnateljice slovenskih šol si želijo čim prej dobiti informacije o tem, kako, če sploh, bo pouk potekal prihodnji teden. A odločitev o tem bo vlada predvidoma sprejela šele danes zvečer, ravnatelji pa naj bi bili o njej obveščeni po seji vlade. Predstavniki zaposlenih opozarjajo, da zaradi takega načina obveščanja ni mogoče organizirati dela v šolah.

Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Slovenije je povedal, da so na šolah sicer pripravljeni na izvajanje kateregakoli pouka, je pa neresno in nespoštljivo do učencev, dijakov in njihovih staršev, da vlada ne more prilagoditi sej in vsaj odločitve, povezane s šolstvom, sprejemati v torek namesto v četrtek, kar bi pomenilo, da bi šole že v sredo dobile informacije o organizaciji pouka. »Trdim, da se epidemiološka slika od torka do četrtka ne spremeni tako zelo, da tega ne bi bilo mogoče storiti,« je prepričan Pečan.

image_alt
V 23 ljubljanskih vrtcih tisoč otrok, v karanteni 222 zaposlenih


Predsednik združenja ravnateljic in ravnateljev predlaga, da bi jesenske počitnice podaljšali za en teden. Staršem otrok do 4. razreda, ki pri šolskem delu še niso samostojni, tako ne bi bilo treba skrbeti za šolsko delo, zamujen pouk pa bi nadomestili pozneje, ko se bo epidemija končala, z delom ob sobotah ali ob koncu šolskega leta. »Trdim, da bi bila takšna odločitev gotovo v korist učencev,« je prepričan Pečan.
 

Neresen pristop oblasti


Opozorilom ravnateljev in ravnateljic se pridružujejo v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Glavni tajnik Branimir Štrukelj pravi: »Na tak način ni mogoče organizirati resnega, še manj pa kakovostnega dela v šolah. Trenutno še vedno ni jasno, ali bomo šole v celoti zaprli, ali bomo nadaljevali s kombinacijo pouka, ali kako drugače. Položaj ni zapleten le za zaposlene v šolstvu, ampak tudi za starše.« Štrukelj meni, da je vsakomur jasno, da se število okužb z 2500 ne bo čez noč znižalo na dvajset in da zato odločitve, povezane s šolstvom, ni treba sprejemati v zadnjem trenutku. »Tak pristop oblasti je neresen, z njim si je prislužila negativno oceno,« trdi Štrukelj, ogorčen, ker ravnateljev in učiteljev nihče nič ne vpraša.

Šole so na učenje na daljavo pripravljene bolje kot v prvem valu. FOTO: Jure Eržen/Delo
Šole so na učenje na daljavo pripravljene bolje kot v prvem valu. FOTO: Jure Eržen/Delo


Na Osnovni šoli Ivana Cankarja na Vrhniki, ki jo obiskuje več kot tisoč učencev, je ravnateljica Polonca Šurca Gerdina s svojimi pomočnicami ta teden temeljito ocenila že opravljeno delo na daljavo. Pomanjkljivosti, ki so jih zaznali, želijo odpraviti. »Glede na epidemiološko sliko v državi predvidevam, da bodo učenci prihodnji teden ostali doma. Zato že pripravljamo obvestila za starše, ki pa jih bomo posredovali šele, ko bodo informacije s šolskega ministrstva jasne. Dejstvo je, da smo na šolanje na daljavo pripravljeni precej bolje kot ob prvem valu, še vedno pa nas skrbi, saj kar nekaj naših učencev, ki smo jih sicer oskrbeli s šolskimi računalniki, ne bo zmoglo samostojnega dela doma,« pravi Polona Šurca Gerdina.

V srednjih šolah sicer vedo, da dijakov ne bo v šolo, ne vedo pa, ali bodo v šolo lahko prihajali profesorji, ki bodo pouk na daljavo izvajali iz šolskih učilnic. Tako so to do zdaj počeli na Srednji šoli Ravne, kjer si želijo, da bi s tem načinom dela lahko nadaljevali.

Komentarji: