Nova vlada bo imela 19 ministrstev, pri petih imena še usklajujejo

Vlada Roberta Goloba, 15. vlada Republike Slovenije, dobiva končno podobo. Novi minister za finance bo Klemen Boštjančič.
Fotografija: Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec po pogovorih o sestavi nove vlade. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec po pogovorih o sestavi nove vlade. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Pogajalci nastajajoče koalicije, ki jo poleg Gibanja Svoboda sestavljata še SD in Levica, so na današnjem srečanju dokončno določili strukturo vlade oziroma posameznih ministrstev. Končno je tako postalo jasno, koliko bo ministrstev in kaj bo posamezno ministrstvo obsegalo, ter tudi to, kdo bo katero vodil. Robert Golob je skupaj s predsednico SD Tanjo Fajon in koordinatorjem Levice Luko Mescem stopil pred medije in razkril, kdo bo sedel v njegovi ekipi.

Novinarsko konferenco smo prenašali v celoti: 

Fajonova in Mesec bosta podpredsednika vlade, tretji podpredsednik bo Danijel Bašič Loredan iz Gibanja Svoboda, ki bo vodil tudi ministrstvo za zdravje. Nova vlada bo imela 19 ministrstev in eno, ki bo brez resorja. To bo ministrstvo za Slovence po svetu, ki ga bo vodil Matej Arčon. Nova ministrstva bodo ministrstvo za solidarno prihodnost, ki ga bo vodil Luka Mesec, ministrstvo za podnebje in energijo, ki ga bo vodil Bojan Kumer, in ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ki ga bo vodil nekdanji rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič.

Klemen Boštjančič bo minister za finance. FOTO: Jure Eržen/Delo 
Klemen Boštjančič bo minister za finance. FOTO: Jure Eržen/Delo 

Ministrstvo za zunanje zadeve bo prevzela Fajonova, ministrstvo za notranje zadeve Tatjana Bobnar, ministrstvo za obrambo Marjan Šarec, ministrstvo za infrastrukturo Alenka Bratušek, ministrstvo za finance Klemen Boštjančič, ministrstvo za varstvo narave in okolje Uroš Beržan, ministrstvo za vzgojo in šolstvo Amalija Žakelj, ministrstvo za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ministrstvo za gospodarstvo, šport in turizem Matjaž Han, ministrstvo za javno upravo pa Sanja Ajanović Hovnik.

Ministre in ministrice, ki bodo vodili ministrstvo za digitalno preobrazbo, ministrstvo za kmetijstvo (oboje sodi v kvoto Gibanja Svoboda), ministrstvo za regionalni razvoj in kohezijo (iz kvote SD) ter ministrstvi za delo, socialo in družino ter ministrstvo za kulturo (oboje iz kvote Levice), bodo uskladili kasneje.

Voditelji koalicijskih strank težav pri teh ministrstvih ne pričakujejo, saj je razrez po strankah narejen, gre le še za notranji izbor strank, Golob pa je obljubil, da veta na predloge ne bo dal.

Mesec je zatrdil, da koalicija v nastajanju nasprotuje nakupu oklepnikov, namerava pa odpraviti tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Mesec je zatrdil še, da je z izkupičkom pogajanj zelo zadovoljen. Tudi Golob je pozval vlado v odhajanju, naj ne povzroča gospodarske škode državi z nakupom oklepnikov. Programski del koalicijske pogodbe je sicer že dokončno zaključen. 

Preberite še:

Komentarji: