Erjavec: Štirje poslanci Desus bodo prispevali podpise k nezaupnici

Predlog konstruktivne nezaupnica bo vložen s podporo štirih poslancev Desusa.
Fotografija: Karl Erjavec je uspel prepričati svoje poslance. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Karl Erjavec je uspel prepričati svoje poslance. FOTO: Blaž Samec/Delo

Prvak Desusa Karl Erjavec je po okoli šesturni razpravi s poslanci DeSUS zvečer sporočil, da so vsi štirje prispevali podpise pod predlog konstruktivne nezaupnice in da ga podpirajo kot kandidata za mandatarja za sestavo nove vlade. Razpravo je označil za odkrito. Verjame, da bo nezaupnica uspela, sam pa prevzema odgovornost za 43 poslanskih glasov.

Erjavec je pojasnil, da bodo poslanci Desusa prvopodpisani pod predlog nezaupnice vladi Janeza Janše, ki jo bodo vložili v petek. Poleg njihovih pričakuje tudi podpise poslancev opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB, ki so vključene v Kul. Z njimi se bo sestal v sredo, podpise in podporo so mu že zagotovili.

Erjavec je današnjo razpravo s poslanci Desusa, ki pa izjav ne dajejo, označil kot odprto in odkrito. Spomnil je, da so že dolgo politični sopotniki in stari prijatelji. Zanikal je ter za laž označil grožnje in izsiljevanje poslancev. Poročanje o tem je označil za spine, ki imajo določen namen. »Pogovorili smo se kot pet zrelih možakarjev,« je še dodal.


 

Erjavec verjame v uspeh nezaupnice


Erjavec verjame, da bo konstruktivna nezaupnica uspela oz. jim bo uspelo oblikovati novo vlado. Tudi če ne bi, pa poslanci Desusa ne bodo mogli podpirati aktualne vlade in ne bo posebnih posamičnih dogovorov, je opozoril. Če so opozicija, so pač opozicija, sklepi sveta stranke so po njegovih besedah jasni.

Povedal je še, da je bila današnja razprava dolga predvsem zato, ker so analizirali dogodke v Desusu v lanskem letu. Spomnil je, da so imeli dva kongresa in je bilo potrebno preveriti situacijo na terenu. Podrobno so se pogovorili tudi o tem, kakšen bo status Desusa v novi vladi. Dogovorili so se, da bi imeli poleg mandatarja še enega ministra. Bo pa to stvar nadaljnjih pogovorov, če bo nezaupnica uspela, je dodal Erjavec. Spomnil je, da potrebujejo tudi glasove iz SMC.

Predsednica SD Tanja Fajon v petek je dejala, da njihove podpise pričakuje, če jih ne bo, bo po njenih besedah vredno razmisleka, ali bi vseeno vložili predlog konstruktivne nezaupnice. Za zamenjavo vlade je po njenih ocenah vedno več razlogov.

image_alt
Poslanci Desusa bi radi še kakšen dan za razmislek


»To je najmanj, kar bi tudi sama pričakovala, glede na to, da tudi druge opozicijske stranke prispevamo svoje podpise,« je v izjavi novinarjem v DZ povedala Fajonova. Če podpisov poslancev Desusa ne bo, bo po njenih besedah vredno razmisleka, ali bi vseeno vlagali konstruktivno nezaupnico, a ta trenutek pričakuje 43 podpisov poslancev.

Tanja Fajon, predsednica stranke SD, meni, da je za menjavo vlade več razlogov. FOTO: Jure Eržen/Delo
Tanja Fajon, predsednica stranke SD, meni, da je za menjavo vlade več razlogov. FOTO: Jure Eržen/Delo


Erjavec se je danes sestal tudi s poslanci SD, ki jih je obvestil o pogovorih pred vložitvijo konstruktivne nezaupnice, ki jo stranke Kul z Erjavcem kot kandidatom za mandatarja napovedujejo za petek. Poslanci SD se pod predlog nezaupnice še niso podpisali. Po besedah Fajonove bodo v sredo na sestanku zbrali vse podpise. Zagotavlja pa, da podpirajo tako vložitev konstruktivne nezaupnice kot Erjavca.

»A to ni projekt Karla Erjavca, ni projekt enega človeka. Je projekt enakovrednih partnerjev, skupaj bomo sodelovali. Gre za idejo in željo, da zamenjamo to škodljivo vlado,« je poudarila Tanja Fajon.

Razlogov za menjavo vlade je po njenem mnenju veliko. Naštela je neuspešno obvladovanje epidemije covida-19, nedosledne ukrepe, korupcijske afere in nedoslednosti. »Želim si normalizacije odnosov, dosledne in spoštljive komunikacije in da z alternativnim programom, ki ga dajemo na mizo, pokažemo, da smo pripravljeni prevzeti odgovornost,« je še dejala.
 

Sluga: SMC ne bo podprl Erjavca


Tudi če Erjavcu uspe prepričati vse lastne poslance pa zgolj 43 glasov za uspeh nezaupnice ni dovolj. Zato so oči uprte v poslance SMC. Vodja poslancev SMC Janja Sluga je danes v izjavi v DZ sicer na vprašanje, ali ostajajo pri odločitvi, da Erjavca ne bodo podprli za mandatarja, dejala, da je bil sklep sveta stranke jasen in da so mu poslanci zavezani slediti. Ali mu dejansko bodo, pa ob tajnem glasovanju težko govori, je navedla.

Na špekulacije, da poslanci ne bi prevzeli glasovnic za tajno glasovanje, pa je dejala, da sklepa o takem ravnanju niso sprejeli. Zato bo tudi sama »zagotovo glasovnico prevzela in tudi glasovala«. Glede pritiskov, ki naj bi se vršili na poslance SMC, je dejala, da o tem ne more govoriti, saj se nanjo niso izvajali.

Preberite še:

Komentarji: