Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Temperature danes znosnejše, ponekod po državi že nevihtno

Popoldne in zvečer so ob nevihtah možna krajevna neurja z nalivi, sunki vetra in točo. Danes in jutri bo po nižinah sredi dneva in popoldne še velika toplotna obremenitev.
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
Be. B., STA
26. 7. 2019 | 17:32
26. 7. 2019 | 17:32
3:39
Zvečer in v prvi polovici noči se lahko predvsem v zahodni Sloveniji še pojavljajo nevihte. Arso je izdal rdeče opozorilo, da so danes popoldne in zvečer ob nevihtah možna krajevna neurja z nalivi, sunki vetra in točo. Danes in jutri bo po nižinah sredi dneva in popoldne še velika toplotna obremenitev. Po poročanju portala Neurje.si so nevihte in plohe popoldne možne predvsem na severvzhodu in ponekod na severu države (Koroška, Štajerska, Prekmurje, kot tudi na Gorenjskem in v Posavju, kjer je po podatkih portala že nastala nevihta).



Zvečer in v noči na soboto se bodo, glede na nekatere meteorološke modele, nevihte pojavljale v zahodni polovici države, zlasti na Gorenjskem, Goriškem ter na Primorskem, tudi ob obali. Ob nastanku neviht so možni močnejši nalivi in sunki nevihtnega piša, še napovedujejo.


 

Po pasjih dnevih nekoliko nižje temperature


Po Evropi so danes v primerjavi s četrtkom, ko so v več državah podrli vročinske rekorde, namerili manj stopinj Celzija, a vročinski val še vedno vztraja. Ponekod po Evropi je danes za nekaj ohladitve že poskrbel dež, drugod pa naj bi se ohladilo v prihodnjih dneh, poročajo tuje tiskovne agencije.



V času visokih temperatur je pomembno poskrbeti za primerno ohladitev. FOTO: Ina Fassbender/AFP
V času visokih temperatur je pomembno poskrbeti za primerno ohladitev. FOTO: Ina Fassbender/AFP


V Belgiji so v severni občini Begijnendijk v četrtek namerili rekordnih 41,8 stopinje Celzija. V Nemčiji pa so v četrtek rekordi padali eden za drugim, na koncu so meteorologi potrdili rekordnih 42,6 stopinje v kraju Lingen na severozahodu države.
Francoski meteorologi so v četrtek pozno zvečer sporočili, da so poleg Pariza, kjer so izmerili rekordne 42,6 stopinje, lokalne vročinske rekorde podrli tudi drugod po državi. V mestih Lille in Amiens na severu države so izmerili po 41,5 stopinje. Za Lille to pomeni štiri stopinje več kot dosedanji rekord, za Lille pa tri stopinje.

V Londonu so danes namerili nižje temperature. Zaradi hude vročine so sicer danes odpovedali več vlakov med Parizom, Londonom in Brusljem, več jih je imelo zamude. FOTO: Henry Nicholls/Reuters
V Londonu so danes namerili nižje temperature. Zaradi hude vročine so sicer danes odpovedali več vlakov med Parizom, Londonom in Brusljem, več jih je imelo zamude. FOTO: Henry Nicholls/Reuters


V Evropi so z današnjim dnem prišle prve ohladitve. Parižani so se zjutraj zbudili pri okoli 25 stopinjah Celzija, dodatno pa jih je razveselil dež. Tudi v Veliki Britaniji je bilo danes hladneje. V Belgiji sicer velja rdeči alarm zaradi vročine do sobote. Več muzejev je tako odprlo svoja vrata za starejše, da se lahko ohladijo ob občudovanju artefaktov.

Italijansko zdravstveno ministrstvo pa je izdalo rdeči alarm zaradi vročine za 14 mest, med njimi Milano, Verono, Firence, Genovo, Bologno in Neapelj.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine