Težave pri hitrem testiranju

Paličice menda nimajo ustreznih certifikatov, a resna težava je dvom o rezultatih hitrih testov.
Fotografija: Paličice so bile videti take kot vse druge. Večji problem pa so rezultati testov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Paličice so bile videti take kot vse druge. Večji problem pa so rezultati testov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Težava pri hitrem testiranju so paličice za odvzem brisa, smo izvedeli v Zdravstvenem domu Ljubljana, kjer so ta teden s hitrimi testi testirali že nekaj tisoč občanov. »Nič nismo opazili. Paličice so bile videti kot vse druge. A so inšpektorji ugotovili, da nimajo vseh potrebnih certifikatov,« smo izvedeli od ene od tam zaposlenih, ki noče biti imenovana. Paličice niso bile dobavljene v zdravstveni dom skupaj s testi, pač pa naknadno. ZD Ljubljana testov za hitro testiranje ni izbral in kupil sam, pač pa jih je prejel od ministrstva za zdravje.

V ZD Ljubljana pa so ugotovili, da so težava rezultati hitrih testov. Ko so z njimi testirali lastne zaposlene, so pozitivne brise na novi koronavirus dali še v PCR-testiranje, kjer se je izkazalo, da je več kot pet odstotkov testov lažno pozitivnih. Če so lažno pozitivni testi, so po vsej verjetnosti nekateri testi tudi lažno negativni. »Težava so lažno negativni rezultati, saj taka oseba širi virus naprej. Negativnih brisov seveda ne dajejo na PCR-testiranje, saj v tem primeru hitro testiranje nima nobenega smisla.

Dvom o kakovosti rezultatov hitrih testov je v zadnjih dneh javno izrazil že tudi direktor ZD Ljubljana Rudi Dolšak. Mogoče je bil prav to vzrok, da je farmacevtska inšpekcija javne agencije za zdravila in medicinsko-tehnične pripomočke (JAZMP) izvedla nadzor. 

Že ko se je množično hitro testiranje v Sloveniji začelo uvajati, smo pisali o tem, da rezultati niso stoodstotni, pač pa so precej manj zanesljivi. Takrat so strokovnjaki opozarjali, da bo vsak peti rezultat lažno pozitiven ali lažno negativen.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

V DZ sklic nujne seje odbora za zdravstvo


Kot poroča STA, so poslanci SD danes vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za zdravstvo glede zakonitosti in preglednosti pri javnem naročilu za dobavo hitrih antigenskih testov za novi koronavirus ter glede ustreznosti dobavljenih testov. Od samega začetka projekta za množično testiranje se v javnosti namreč pojavljajo upravičeni dvomi, so zapisali.

Dvomi se pojavljajo tako v zakonitost izvedbe javnega naročila kot tudi v doseganje minimalnih standardov glede zanesljivosti izbranih antigenskih testov. Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke pa je po uvedbi izrednega nadzora kakovosti danes začasno prepovedala uporabo testov, so spomnili v SD.

Po njihovih besedah mediji v zadnjih dneh objavljajo odmevne prispevke o dobavi in uporabi hitrih antigenskih testov za ugotavljanje okužbe z novim koronavirusom. Prispevki so osredotočeni na povezanost dobaviteljev s stranko SDS in na zanesljivost testov, so dodali.

Ugibanja, da gre pri izbiri dobaviteljev testov za vnaprej dogovorjeno dejanje, po njihovih besedah podžiga predvsem dejstvo, da je bilo za oddajo ponudb na razpolago le 24 ur časa in da so k oddaji ponudb lahko pristopili le vnaprej povabljeni ponudniki. Po mnenju SD je treba takoj preiskati namigovanja, da je dobava neustreznih testov povezana s SDS in da potencialno predstavlja kršitve protikorupcijske zakonodaje.

Preberite še:

Komentarji: