Težave za vlado: Vložena pritožba na poročila o izidu referendumov

Proti poročilom o izidu referendumov je bila vložena pritožba, so sporočili z vrhovnega sodišča.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Enega od zadnjih ključnih korakov pred uveljavitvijo treh zakonov, ki so dobili podporo na referendumu, kot kaže v četrtek še ne bo. Na vsa tri poročila o izidu referendumov, ki bi jih moral razglasiti državni zbor, so se na vrhovno sodišče pritožili Osveščeni prebivalci Slovenije (OPS) Ladislava Trohe, zaradi česar bi se lahko zamaknila uveljavitev vseh treh zakonov.

Nadaljnji časovni načrt je zdaj odvisen predvsem od tega, ali bo vrhovno sodišče o pritožbi odločilo takoj ali šele po novem letu. Na vrhovnem sodišču na to vprašanje še niso imeli odgovora. Za odločitev je predviden 30-dnevni rok, ki pa je instrukcijski rok, kar pomeni, da vrhovno sodišče lahko odloča tudi dlje časa.

To je pomembno predvsem zaradi sprememb na področju dolgotrajne oskrbe, kjer bo 1. januarja začel veljati sedanji zakon. S spremembami, ki so bile potrjene na referendumu, bi se njegova uveljavitev zamaknila.

Tudi zato so se na Državni volilni komisiji ob jasno izraženi volji volivcev odločili za skrajšanje roka za ugotovitev izidov in niso čakali na podatke o številu tistih volivcev, ki so umrli od dneva sestave volilnih imenikov do zaključka glasovanja, na podlagi katerih bi izračunali kvorum.

Na ministrstvu za zdravje in ministrstvu za delo so scenarij prepozne uveljavitve sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi že proučevali, predvsem da nihče od uporabnikov, ki bo pravice izkoristil 31. decembra, nato naslednji dan teh ne bo izgubil. Kakšna je njihova rešitev, še ni jasno.

Ker je Ladislav Troha pojasnil, da so se njegovi Osveščeni prebivalci Slovenije pritožili na postopek izvedbe referendumov in volitev »v splošnem«, je bilo že danes slišati pričakovanja o hitri odločitvi vrhovnega sodišča. »Še vedno verjamemo, da bo možna pravočasna uveljavitev na referendumu z veliko večino potrjenega zakona. Če se to ne bi zgodilo, imamo pripravljene tudi rešitve za to situacijo,« so komentirali tudi na ministrstvu za delo Luke Mesca, ki po uveljavitvi sprememb zakona o vladi za področje dolgotrajne oskrbe ne bo več pristojno. Preselilo se bo na novo ministrstvo za solidarno prihodnost.

Simon Maljevac, kandidat za ministra za solidarno prihodnost, naj bi se – tako kot preostala dva kandidata za nova ministra Alenka Bratušek in Darjo Felda – še ta teden sestal s predsednikom vlade Robertom Golobom, ki je najprej načrtoval, da bo seznam vseh kandidatov za ministre na novih in spremenjenih resorjih v državni zbor poslal takoj, ko bi bilo to mogoče.

A glede na to časovnico in prihajajoče praznike je torej tudi ob hitri odločitvi vrhovnega sodišča najverjetneje pričakovati zamik načrtovane rekonstrukcije vlade in sprememb na čelu RTV Slovenija.

Preberite še:

Komentarji: