Gantar in Podgoršek nista več člana Desusa

Tomaž Gantar je odločitev o izstopu sporočil na današnjem izvršnem odboru Desusa. Po naših informacijah ni več član Desusa niti Jože Podgoršek.
Fotografija: Aktualni kmetijski minister Jože Podgoršek in nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar nista več člana Desusa. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Aktualni kmetijski minister Jože Podgoršek in nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar nista več člana Desusa. FOTO: Delo

Iz stranke Desus je izstopil nekdanji podpredsednik stranke in nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar. Odločitev je sporočil na današnjem izvršnem odboru stranke. Kot je pojasnil za STA, je čakal na predlog, kako naj bi konsolidacija stranke potekala, glede na slišano pa se je odločil, da je enostavno dovolj.

Pojasnil je, da odločitev po desetih letih v Desusu ni bila lahka in v nobenem primeru ne bi želel škodovati stranki, a je po dogajanju v zadnjem času kljub vsemu pričakoval kakšne odločne poteze, da bi se zadeve postavile na mesto.

Dogajanje v zadnjem času ga je preveč zaposlovalo in nima več prave volje ali pa energije, da bi deloval na podoben način kot doslej. Zato se je odločil, da gre, je še povedal Gantar.

Po zanesljivih informacijah Dela pa ni več član Desusa niti kmetijski minister Jože Podgoršek. Kot je na današnji seji izvršnega odbora Desusa povedal začasni predsednik Anton Balažek, sta z ministrom včeraj o tem opravila pogovor. »Komisija za statutarna vprašanja in pritožbe je danes seznanila izvršni odbor tudi z ugotovitvijo, da je v skladu s statutom v stranki prenehalo članstvo ministru za kmetijstvu Jožetu Podgoršku. Statut stranke namreč določa, da mora v primeru izstopa Desusa iz vladne koalicije, njen minister odstopiti. V kolikor to ne stori, mu preneha članstvo v stranki,« so sporočili nato iz stranke.

Volilni kongres stranke, na katerem bodo izbirali novega predsednika, bo 19. junija. Dokončno bo datum potrdil svet Desusa prihodnji teden v četrtek.

Izvršni odbor Desusa je razpravljal tudi o aktivnostih in kratkoročnih ukrepih za konsolidacijo stranke, po odhodu Karla Erjavec, ki je 10. marca odstopil z mesta predsednika stranke.

V okviru priprav na kongres bodo v Desus okrepili stike s članstvom in organizacijami v posameznih regijah. Komisija za statutarna vprašanja in pritožbe bo v tem času pripravila tudi predloge morebitnih sprememb in dopolnitev statuta stranke.

Tudi kmetijski minister Jože Podgoršek ni več član Desusa. V skladu s statutom Desusa se mu je članstvo izteklo, ker je tudi po izstopu stranke iz koalicije ostal na položaju ministra. FOTO: Leon Vidic/Delo
Tudi kmetijski minister Jože Podgoršek ni več član Desusa. V skladu s statutom Desusa se mu je članstvo izteklo, ker je tudi po izstopu stranke iz koalicije ostal na položaju ministra. FOTO: Leon Vidic/Delo

Preberite še:

Komentarji: