Gantar odstopil, različni signali iz SMC

Premier Janša bo začasno funkcijo ministra za zdravje opravljal sam. Jože Podgoršek odstopne izjave z mesta ministra ni podal.
Fotografija: »Svoje delo sem ves čas poskušal opravljati vestno, z vso odgovornostjo in predanostjo. Verjamem, da smo skupaj opravili pomembno delo,« je Tomaž Gantar med drugim zapisal v odstopni izjavi. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
»Svoje delo sem ves čas poskušal opravljati vestno, z vso odgovornostjo in predanostjo. Verjamem, da smo skupaj opravili pomembno delo,« je Tomaž Gantar med drugim zapisal v odstopni izjavi. FOTO: Blaž Samec/Delo

Premier Janez Janša je v državni zbor poslal obvestilo o odstopu Tomaža Gantarja iz kvote Desusa s funkcije ministra za zdravje. Da je predsedniku vlade poslal pismo, v katerem ga obvešča, da je skladno s statutom Desusa in včerajšnjo odločitvijo te stranke o izstopu iz koalicije podal odstopno izjavo, so potrdili v premierovem kabinetu.

image_alt
Karl Erjavec optimističen, druga stran pa tudi


Kmetijski minister Jože Podgoršek, prav tako iz Desusa, je za Delo sporočil, da odstopne izjave z mesta ministra ni podal. Janša je sicer o Gantarjevem odstopu obvestil predsednika DZ Igorja Zorčiča. Obvestil ga je tudi, da bo začasno funkcijo ministra za zdravje prevzel sam.

Gantar se je v odstopni izjavi Janši zahvalil za zaupanje. »Svoje delo sem ves čas poskušal opravljati vestno, z vso odgovornostjo in predanostjo. Verjamem, da smo skupaj opravili pomembno delo,« je med drugim zapisal v odstopni izjavi, ki nosi današnji datum.

Govor o njegovem morebitnem odstopu je sicer bil že pred odhodom Desusa iz koalicije. Vladi je zaradi neučinkovitosti ukrepov predlagal takojšnje popolno zaprtje gospodarstva. Za njegove predloge po njegovem mnenju ni bilo posluha.

image_alt
Tomaž Gantar razmišlja o odstopu

 

Odstop narekuje statut stranke


Medtem ko Podgoršek včerajšnjega izstopa Desusa iz koalicije ni komentiral, je Gantar po zasedanju izvršnega odbora in sveta te stranke ocenil, da je odločitev za izstop iz vladne koalicije logična glede na dogajanje na političnem področju. Sam da bo minister, dokler bo premier ocenjeval, da lahko še kaj naredi oziroma dokler ne bo drugačne odločitve, je povedal včeraj. Situacija je tako resna, da resor ne sme ostati brez nekoga, ki bo to delo delal naprej, je dodal. 

Statut stranke Desus, ki so ga spremenili in dopolnili letos januarja, sicer v 41. členu določa, da mora v primeru izstopa Desusa iz vladne koalicije njen minister odstopiti. Če tega ne stori, mu preneha članstvo v stranki.


 

Kaj se dogaja v SMC?


Medtem je prvak SMC Zdravko Počivalšek objavil, da je poslanska skupina njegove stranke soglasno odločila, da ne bo podprla Erjavčeve kandidature za mandatarja. Po njegovih navedbah bodo pripravili platformo, v kateri bodo dogovorili strategijo nadaljnjega delovanja stranke.

Prav tako po njegovih navedbah ostajajo v SMC odprti za dogovor z vsemi, ki želijo pozitiven razvoj Slovenije. Na vprašanja Počivalšek ni odgovarjal. Tako tudi še ni znano, ali na glasovanju o konstruktivni nezaupnici, ki jo napovedujejo opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, poslanci SMC morda ne bi prevzeli glasovnic. O tem se namreč ugiba v zadnjih dneh.

Poslanec SMC Branislav Rajić pa je v izjavi novinarjem dejal, da sklepa še niso sprejeli, saj so sejo prekinili. Pritrdil je, da se celotna poslanska skupina ni tako odločila. »Razmerje ni več pomembno. Mi smo se odločili kot poslanska skupina,« je dodal.

Zakrožile so tudi neuradne informacije, da je iz stranke izstopila vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga, a je ta za nekatere medije to zanikala.
 

Bel prah na sedežu Desusa ni bil nevaren


Nekaj pred poldnevom so v stranki Desus potrdili, da so na svoj sedež na Kersnikovi ulici v Ljubljani prejeli pošiljko z belim prahom. O tem so obvestili pristojne službe, osebe, ki so bile v stiku s pošiljko, pa so bile v karanteni. Na kraju dogodka so posredovali policisti in gasilci, Kersnikova je bila nekaj časa zaprta.

S Policijske uprave Ljubljana so naknadno sporočili, da ne gre za nevarno snov. Analizo so opravili na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo na medicinski fakulteti.

Preberite še:

Komentarji: