Tonin: NSi je lahko mediator med opozicijo in delom vlade

Matej Tonin si želi dialoga z opozicijo, napovedal je tudi povečanje prisotnosti vojske na meji v okviru veljavne zakonodaje.
Fotografija: Matej Tonin je ocenil, da je država na epidemijo covida-19 pripravljena bolje kot v spomladanskem valu. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Matej Tonin je ocenil, da je država na epidemijo covida-19 pripravljena bolje kot v spomladanskem valu. FOTO: Jure Eržen/Delo

Predsednik NSi Matej Tonin ocenjuje, da zdaj ni čas za rušenje vlade in politično eksperimentiranje, ampak za strnitev političnih vrst. »Želim si dialoga z opozicijo. Če ima ta težavo z določenimi strankami koalicije, smo mi pripravljeni prevzeti mediatorsko vlogo,« je dejal. 

Kot je Tonin dejal na današnji novinarski konferenci, je prepričan, da lahko Slovenija aktualno zdravstveno krizo ob sodelovanju premaga brez večjih težav. Po njegovih besedah je čas, da vsi, ki delujejo v politiki, po svojih najboljših močeh pomagajo državi. Pri tem razume tudi opozicijo, da si želi priti na oblast. Prepričan je, da bodo v prihodnosti še imeli čas, ampak danes ni trenutek za rušenje vlade, pač pa za dialog, meni.

Glede možnosti rekonstrukcije vlade po novembrskem kongresu Desusa Tonin pravi, da se v NSi z deleži v vladi ne ukvarjajo, ključno je reševanje krize. »Če se bo rekonstrukcija zgodila, bo morala biti usklajena. V tej vladi ne gre nič naprej, kar ni usklajeno,« je zatrdil. Dodal je še, da nihče v vladi doslej ni problematiziral dela ministrov iz vrst NSi.

image_alt
Ob povečanem številu obolelih bo reševanje življenj ogroženo

 

Obrambni minister: S krizo se soočamo relativno dobro


Na vprašanje, kako bo sodeloval s Karlom Erjavcem, če bo ta ponovno izvoljen za predsednika Desusa, je Tonin odgovoril, da »imamo volilni sistem, v katerem smo obsojeni drug na drugega«. »V politiki ni prostora za zamere, jaz bom v kakršnikoli obliki tvorno in profesionalno sodeloval naprej,« napovedal.

Priznava, da so v sedmih mesecih delovanja vlade gotovo storili kakšno napako, a so se po najboljših močeh borili za to, da bi ljudi obvarovali in državo rešili pred krizo. Med kazalniki, ki po njegovih navedbah kažejo, da se z zdravstveno krizo Slovenija za zdaj sooča relativno dobro, je izpostavil dobre ocene treh ključnih bonitetnih agencij in število umrlih bolnikov s covidom-19 na milijon prebivalcev, pri čemer smo eni od najboljših v Evropi.



Ocenil je, da je država na epidemijo covida-19 pripravljena bolje kot v spomladanskem valu. Premična vojaška bolnišnica Role 2 je postavljena in bi jo ob zaostritvi razmer lahko začeli uporabljati. Sicer po Toninovih besedah delajo vse, da bi lahko za bolnike poskrbeli v okviru obstoječih bolnišničnih kapacitet.
 

Tonin napovedal povečano prisotnost vojske ob južni meji


Minister za obrambo je napovedal tudi povečanje prisotnosti vojske na meji v okviru veljavne zakonodaje. V zadnjih mesecih sta vojska in policija namreč usklajevali poseben dogovor o sodelovanju, ki ga bosta podpisala načelnik generalštaba in direktor policije. »Gre za to, da bodo mogoče samostojne vojaške patrulje, ki bodo pod vojaškim poveljstvom. Ker ni aktiviran 37.a člen zakona o obrambi, ne bodo mogle pridržati migrantov, ampak bodo ob morebitnem incidentu nemudoma obvestile mobilno enoto policije, ki se bo nemudoma odzvala,« je dejal. Število vojakov, aktiviranih ob južni meji, bo odvisno od situacije.

Tonin se je danes odzval tudi na poročanje portala 24ur.com, da je ljubljansko okrožno tožilstvo prejelo kazenski ovadbi proti njemu in državnemu sekretarju Žanu Mahniču zaradi domnevnih nepravilnosti pri vodenju prejšnje komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs). Tonin je s tem seznanjen iz medijev. »Moj primer najbolj jasno kaže na to, kako je Damir Črnčec (nekdanji državni sekretar v kabinetu tedanjega premierja Marjana Šarca, op. a.) zlorabljal represivne aparate države za boj proti takratni opoziciji,« je dejal in kot smešno ocenil obtožbo izdaje tajnih podatkov. Dodal je še, da verjame v pravno državo in da se bo v nadaljevanju izkazalo, da so vsi postopki smešni. V tistem trenutku bo, kot je napovedal, ustrezno ukrepal proti Črnčecu.

Komentarji: