Tovornjak s tovorom je tehtal skoraj sedem namesto 3,5 tone

Za prekoračeno skupno težo, prekoračeno osno obremenitev in nepravilno naložen tovor je dobil 1520 evrov globe; polovični znesek je plačal takoj.
Fotografija: Policisti na avtocesti ustavili Romuna, čigar tovorno vozilo je skupaj s tovorom namesto 3500 kilogramov tehtalo 6800 kilogramov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Policisti na avtocesti ustavili Romuna, čigar tovorno vozilo je skupaj s tovorom namesto 3500 kilogramov tehtalo 6800 kilogramov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Romunski voznik je med koncem tedna tovorno vozilo znamke Mercedes-Benz Sprinter obremenil čez vsako razumno mejo. Največja dovoljena skupna masa vozila s tovorom znaša 3500 kilogramov. Ko so ga policisti Postaje prometne policije Celje na avtocesti ustavili, pa so ugotovili, da vozilo skupaj s tovorom tehta kar 6800 kilogramov. Največjo dovoljeno maso je prekoračil za 94 odstotkov.

Prav tako je prekoračil obremenitev na zadnji osi za 117 odstotkov; proizvajalec je sicer opredelil, da je lahko obremenjena z 2250 kilogrami, voznik pa jo je obremenil s skoraj petimi tonami ali natančno s 4900 kilogrami.

Tovrstno ravnanje voznika je bilo zelo neodgovorno, saj bi lahko v primeru morebitne prometne nesreče, sploh na avtocesti, kjer so hitrosti velike, nastale hude posledice, so ob Romunovem dejanju dejali celjski policisti, ki so mu za ugotovljene kršitve prekoračene skupne teže, prekoračene osne obremenitve in nepravilno naloženega tovora izrekli 1520 evrov globe. Polovično globo je romunski voznik poravnal na kraju.

Komentarji: