Trgovci zahtevajo odprtje vseh prodajaln

Trgovina ne predstavlja vira žarišča okužb med prebivalci, saj so bile v prodajalnah okužbe ugotovljene le pri 1,9 odstotka zaposlenih.
Fotografija: Trgovina ni vir žarišča okužb, opozarjajo v Trgovinski zbornici Slovenije. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Trgovina ni vir žarišča okužb, opozarjajo v Trgovinski zbornici Slovenije. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Izsledki analize Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o okužbah, predstavljeni v sredo, potrjujejo ugotovitve, da trgovina ni vir okužb, so v sporočilu za javnost zapisali v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS). Prodajalne je zato treba spet odpreti, pozivajo.

Na TZS so ponovili, da razumejo in podpirajo prizadevanja vlade za zajezitev širjenja novega koronavirusa med prebivalstvom, a pri tem poudarjajo, da tudi uradni podatki NIJZ o deležu potrjenih primerov okužb v obdobju od 16. in 22. novembra, ki jih je inštitut predstavil v sredo, kažejo, da trgovina ni vir žarišča okužb. »Zato ne vidimo razloga, zakaj mora biti večina prodajaln še vedno zaprtih. Glede na navedeno pozivamo vlado, da sprejme ukrep, na podlagi katerega bodo prodajalne znova lahko poslovale,« so navedli v zbornici.


Epidemiološka slika nič boljša


Dodali so, da podatki NIJZ potrjujejo njihove lastne anketne ugotovitve, da trgovina ne predstavlja vira žarišča okužb med prebivalci, saj so bile v prodajalnah okužbe ugotovljene le pri 1,9 odstotka zaposlenih, ti pa se po navedbah TZS niso okužili na delovnem mestu, temveč v zasebnem življenju. Za trgovce, katerih prodajalne v zadnjem mesecu dni po vladnem odloku še lahko obratujejo, večji organizacijski izziv kot okužbe po pojasnilih zbornice predstavlja odsotnost zaposlenih zaradi višje sile (varstvo otrok, šolanje na daljavo, nedelovanje javnega prevoza) in karantene.

V zbornici poudarjajo tudi, da se epidemiološka slika po omejevanju delovanja trgovin ni bistveno izboljšala in se vmes celo poslabšala, zato ne vidijo razloga, zakaj večina prodajaln ostaja še vedno zaprtih. Kot pravijo, njihovemu stališču glede odprtja prodajaln pritrjujejo tudi sprejeti ukrepi za trgovinsko dejavnost v preostalih članicah EU, kjer da v nekaterih državah prodajaln v jesenskem valu epidemije sploh niso zapirali, ponekod pa so to izvedli precej bolj ciljno usmerjeno in geografsko omejeno.

Preberite še: Nuška Čakš Jager: Največ ljudi se okuži na delovnem mestu
 

Komentarji: