Tudi v SMC menijo, da je Marjan Šarec v prednosti

Borut Pahor se je z vodji poslanskih skupin pogovarjal o kandidatu za mandatarja.
Fotografija: Borut Pahor in Igor Zorčič, vodja poslanske skupine SMC. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Borut Pahor in Igor Zorčič, vodja poslanske skupine SMC. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Predsednik republike Borut Pahor je danes vodil prva posvetovanja z vodji poslanskih skupin o možnem mandatarskem kandidatu. 

Predsednik Borut Pahor je posvetovanja začel z Danijelom Krivcem, vodjo poslanske skupine SDS. FOTO Jure Eržen/Delo
Predsednik Borut Pahor je posvetovanja začel z Danijelom Krivcem, vodjo poslanske skupine SDS. FOTO Jure Eržen/Delo


Najprej je Pahor sprejel vodjo poslanske skupine (PS) SDS. Danijel Krivec je po srečanju povedal, da so v SDS odprti za sodelovanje z vsemi političnimi opcijami in da podpirajo svojega predsednika Janeza Janšo. Krivec je v izjavi za medije po malo manj kot polurnem pogovoru pri Pahorju dejal, da sta s Pahorjem pregledala položaj in se pogovarjala o vseh možnostih, ki obstajajo po junijskih volitvah, na katerih je zmagala SDS. Ponovil je, da so odprti za sodelovanje z vsemi političnimi opcijami, s katerimi bi se poenotili glede programskih stališč. Dodal pa je, da bodo več pokazali nadaljnji Pahorjevi pogovori z vodji drugih poslanskih skupin.

Nato je sledilo srečanje Pahorja in Braneta Golubovića, vodje PS LMŠ. Pahorju je, kot je navedel, pojasnil, da jih ne bi motilo, če bi mandatarstvo podelil Janši, naj pa s tem počaka do petka, ko bodo v LMŠ vedeli »precej več o tem, kje smo s koalicijskimi pogajanji«. Upajo, da bodo v petek deležni še enega pogovora pri predsedniku. Golubović je pojasnil, da so pogovori o vsebini koalicijske pogodbe, ki so jih začeli v petek, potekali tudi ob koncu tedna, nadaljujejo se tudi danes in so predvideni do petka. Na vprašanje, ali naj bi bil torej v petek še en krog pogovorov pri Pahorju samo s predstavniki LMŠ ali vseh strank, pa je odgovoril, da je to odločitev predsednika republike.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je Pahorju pojasnil, da kot kandidata za mandatarja ne podpirajo ne predsednika SDS Janeza Janše ne predsednika LMŠ Marjana Šarca. Spomnil je, da ne sodelujejo v pogajanjih šestih strank pod Šarčevim vodstvom, in poudaril, da niso »rezervno kolo, ki bi vstopilo, ko glavno odpove«.

Kot je v izjavi za medije po pogovoru s Pahorjem dejal Vatovec, si v Levici želijo, da bi pogovori med strankami tekli tako, da bo zaključek pogajanj vlada, ki si bo prizadevala za odpravo revščine in usmerila državo v razvoj.

Matej T. Vatovec je Pahorju pojasnil, da v stranki Levica kot kandidata za mandatarja ne podpirajo ne predsednika SDS Janeza Janše ne predsednika LMŠ Marjana Šarca. FOTO: Jure Eržen/Delo
Matej T. Vatovec je Pahorju pojasnil, da v stranki Levica kot kandidata za mandatarja ne podpirajo ne predsednika SDS Janeza Janše ne predsednika LMŠ Marjana Šarca. FOTO: Jure Eržen/Delo


Na vprašanje, ali se utegne njihovo stališče o podpori Šarcu spremeniti, je odgovoril, da težko. »Dvakrat smo bili na uradnem sestanku s Šarcem, dvakrat zelo površinsko, in od zadnjega srečanja ni bilo dodatne komunikacije,« je dejal. Glede na to, da se danes v javnosti že pojavlja osnutek koalicijske pogodbe, Vatovec ne vidi »resne podlage, da bi se stališče Levice kakorkoli spremenilo«.

Glede možne podpore Šarčevi vladi, v kateri ne bi bilo NSi, je Vatovec odgovoril, da so se od začetka želeli pogovarjati o vsebini, ne pa »o kadrovskih kupčkanjih«, kar da se je dogajalo v zadnjem času.

Predsednik Borut Pahor in Brane Golubović, vodja poslanske skupine LMŠ FOTO: Jure Eržen/Delo
Predsednik Borut Pahor in Brane Golubović, vodja poslanske skupine LMŠ FOTO: Jure Eržen/Delo


Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je Pahorju pojasnil, da so naklonjeni predsedniku LMŠ Marjanu Šarcu kot mandatarju. Toda njihova odločitev o podpori bo odvisna od koalicijske pogodbe, o kateri se v teh dneh pogovarjajo LMŠ, SD, SMC, NSi, Sab in Desus. Na srečanju sta ugotovila, da položaj ni preprost in da bo kakršnakoli vlada sestavljena relativno težko, da se to doseže, pa bo »treba iti čez levi ali desni blok«. Tudi Han je poudaril, da bo več jasno konec tedna, ko se bodo v pogovorih dotaknili tudi podrobnosti v koalicijski pogodbi. Med ključnimi vsebinami koalicijske pogodbe je med drugim navedel zdravstvo, javni sektor, NLB in status Slovenije v EU. Ob tem je dodal, da je sestavljati koalicijo s šestimi strankami »neizmerno naporno« in da so med njimi sredinske stranke, ena desna in ena leva. Poudaril je, da ni samoumevno, da lahko naredijo vse, kar si nekateri želijo. Janši v SD za zmago iskreno čestitajo, toda njihovih glasov za mandatarja, kot je Han povedal Pahorju, nima. 

Po pogovoru s predsednikom Pahorjem je vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič povedal, da si »SMC želi sredinske vlade,« za kar po njegovem mnenju obstajata realna možnost in politična volja. »Po naši oceni obstaja kritična masa glasov, ki v oblikovanju prihodnje vlade trenutno daje prednost Marjanu Šarcu in vladi, za kakršno si zavzemamo v SMC,« je povedal in dodal, da časa za usklajevanje ni več veliko. Prepričan je, da je osnutek koalicijske pogodbe možno pričakovati do konca tedna. Lahko pa se, tako ocenjuje Zorčič, glede na veliko število udeležencev pri nastajanju koalicijske pogodbe zgodi, da bo pogajanja zaradi relativno kratkih rokov treba pospešiti oziroma jih okrepiti. Zorčič je še ocenil, da bo koalicijsko pogodbo do konca tedna v bistvenem delu možno uskladiti.​ Za SMC je v teh pogajanjih ključna vsebina, razvojne prioritete Slovenije v prihodnjem mandatu. Bo pa prihodnja vlada v vsakem primeru zahtevala veliko usklajevanja, prilagajanja in sodelovanja, je zaključil. 


Konec tedna še en krog pogovorov?


Pahor se bo jutri srečal še z vodjami skupin NSi, SAB, Desus, SNS in predstavnikoma narodne skupnosti. Od njih bo poskušal izvedeti, ali je v DZ načelna podpora, da bi mandatarstvo zaupal predsedniku SDS Janezu Janši. Pahorju se zdi prav, da prvak relativne zmagovalke volitev prvi dobi priložnost za sestavo vlade.

Če pa od poslanskih skupin še ne bo dobil dovolj jasnih stališč, da bi lahko ocenil, kdo ima že podporo večine v DZ, je Pahor napovedal, da bo konec tedna opravil še en krog pogovorov. Če niti po vseh posvetovanjih s poslanskimi skupinami jasnega odgovora na vprašanje o večinski podpori ne bo, bo mandat podelil Janši.

Janez Janša in Marjan Šarec FOTO: Mediaspeed
Janez Janša in Marjan Šarec FOTO: Mediaspeed


Medtem pa pod vodstvom predsednika na volitvah drugouvrščene LMŠ Marjana Šarca potekajo pogovori o sestavi koalicije šestih strank: LMŠ, SD, SMC, NSi, Sab in Desus. Njihovi predstavniki so se minuli teden že začeli pogovarjati o vsebini koalicijske pogodbe, ki naj bi bila projektna. V javnosti je tudi prvi osnutek koalicijske pogodbe

Komentarji: