UKC Ljubljana zaradi pomanjkanja kadra prosi za pomoč

Odpira se nov covidni oddelek, primanjkuje pa osebja.
Fotografija: Novi oddelek za epidemije v Bolnišnici Petra Držaja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Novi oddelek za epidemije v Bolnišnici Petra Držaja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V. d. generalnega direktorja UKCL Jože Golobič je dejal, da na UKC nadur ne beležijo več. Zahvalil se je vojski in Rdečemu križu, ki sta bolnišnici priskočila na pomoč. Vodja covidnega oddelka BPD Matic Koželj je poudaril, da se bolnišnica sooča s hudo kadrovsko stisko, in prosil vse, ki bi lahko priskočili na pomoč, naj to storijo. 

Podobno opozarja tudi vodja zdravstvene nege v bolnišnici Petra Držaja Aleksandar Pavlović. »V prihodnjih dneh bo dobrodošla pomoč prostovoljcev Rdečega križa, študentov, vseh, ki so pripravljeni pomagati, da delo nemoteno teče. Tudi če niso iz zdravstvene stroke, lahko veliko postorijo tudi zunaj rdeče cone. Vsak par rok pride prav,« je poudaril.

V ljubljanskem kliničnem centru, kjer imajo sicer več kot 300 nenadomeščenih odhodov medicinskih sester, jim že sedaj pomaga okoli 230 študentov zdravstvene nege in okoli 40 študentov medicine, je pojasnila glavna medicinska sestra UKC Ljubljana Zdenka Mrak. Pojasnila je, da so prerazporedili medicinske sestre z različnih oddelkov, bolnišnic in zdravstvenih domov. Sleherna pomoč bi prišla prav, je poudarila. 

Na pomoč prihaja 20 prostovoljcev Rdečega križa, v torek pa tudi ena ekipa Slovenske vojska, ki jo sestavljajo vojaški bolničar ter diplomirana in srednja medicinska sestra. Razporedili jih bodo v diagnostično-terapevtski servis.

Razširitev na Bolnišnico Petra Držaja

UKC Ljubljana danes v prostorih Bolnišnice Petra Držaja odpira nov covidni oddelek, kjer bodo za začetek zagotovili 37 dodatnih postelj. Nove kapacitete odpirajo tudi druge covidne bolnišnice, njihova vodstva pa bodo tudi danes z ministrstvom za zdravje iskala rešitve za zagotavljanje dodatnih kapacitet.

Tokratne številke za nedeljo so rekordne. Opravili so 3415 testov PCR, od tega je bilo pozitivnih 1815 ljudi, kar znaša 53 odstotkov, poroča NIJZ. V nedeljo je v Sloveniji naraslo tudi število hospitaliziranih covidnih bolnikov: trenutno jih zdravijo 1008, od tega jih je 229 na intenzivnih oddelkih, umrlo pa je 11 ljudi.

Preberite še:

Komentarji: