Preobrat v koaliciji, po glasovalnih zapletih v polno uskladitev transferjev

Predsednica državnega zbora je določila ponovitev glasovanja. SDS in NSi sejo obstruirata, Gibanje Svoboda, SD in Levica na koncu podprla njihov amandma.
Fotografija: Poslanci državnega so zaradi »tehnične napake« znova glasovali o opozicijskem dopolnilu k zakonu o izvrševanju proračuna. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Poslanci državnega so zaradi »tehnične napake« znova glasovali o opozicijskem dopolnilu k zakonu o izvrševanju proračuna. FOTO: Črt Piksi

Tudi po drugem dnevu preverjanj, sestankov in posvetovanj konsenza vodij poslancev o tem, kaj se je zgodilo pri sredinem večernem glasovanju o opozicijskem dopolnilu o polnem uskladitev socialnih transferjev, ni bilo. Programska in strojna oprema sta – kot priznavajo vsi – res zabeležili drugačen rezultat, a ključno vprašanje je, zakaj. »Zaplet je posledica zlorabe,« je zatrdil vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj in se vprašal, da je vprašanje le, ali je bila ta namerna ali nenamerna.

Neuradno naj bi namreč poslanci koalicije ob glasovanju – to je bilo res večinsko odklonilno – odstranjevali svoje kartice, ki beležijo prisotnost, in pritiskali tudi druge gumbe, zaradi česar je prišlo do napačnega beleženja glasov. Tega v Gibanju Svoboda sicer niso priznali. »Težave z glasovanjem so se v tej hiši že dogodile, vedno smo jih znali razrešiti na pameten, razumljiv, predvsem pa že prej dogovorjen in predpisan način,« je dejal vodja poslancev Svobode Borut Sajovic.

V SD so se zavili v molk, vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec pa je to, da so štirje poslanci Levice odstranili svoje kartice, javno potrdil. Poslanec Miha Kordiš pa je amandma podprl.

Odločitev, kako naprej, so vodje poslancev preložili tako na predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, ki je poslancem sporočila, da bodo glasovanje ponovili. »Vzrok nedelovanja nima pomena,« je zatrdila.

V SDS in NSi so že vnaprej napovedali, da bodo ponovitev glasovanje obstruirali. Vodja poslancev SDS Jelka Godec je napovedala, da bi lahko pri tem vztrajali še naprej. Pred odhodom iz dvorane pa je zatrdila, da še danes nimajo mnenja uradnega proizvajalca naprave, zakaj je do tega neskladja prišlo.

A v drugem glasovanju o polni uskladitvi socialnih transferjev je prišlo do preobrata v koaliciji in vseh 53 koalicijskih poslancev je podprlo uskladitev socialnih transferjev v celoti. Vsi proračunski dokumenti pa so dokončno sprejeti. Točnega odgovora, kdaj je prišlo do odločitve, vodje koalicijskih poslanskih skupin niso dale. Neuradno so ta sklep sprejeli danes, Sajovic pa je zatrdil, da so sredstva zagotovljena.

Zakaj je bila torej potrebno dvodnevno preverjanje glasovalnih naprav in kamer, če sta na koncu koalicija oziroma finančni minister Klemen Boštjančič vendarle popustil? »Zaradi glasovanja in tukaj nisem pripravljen popuščati,« je navedel Sajovic in zatrdil, da svojim poslancem še vedno povsem zaupa.

Komentarji: