V Bruslju in drugod želimo postati prepoznavni še pred predsedovanjem

Vlada kot osrednjo prioriteto izbrala skrb za varno, trajnostno naravnano in na vladavini prava temelječo EU.
Fotografija: Slovenija je Svetu EU prvič predsedovala leta 2008. Tudi tokrat bo središče dogajanja na Brdu pri Kranju, ki so ga zaradi visokih varnostnih in logističnih zahtev že začeli prenavljati. FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Odpri galerijo
Slovenija je Svetu EU prvič predsedovala leta 2008. Tudi tokrat bo središče dogajanja na Brdu pri Kranju, ki so ga zaradi visokih varnostnih in logističnih zahtev že začeli prenavljati. FOTO: Igor Zaplatil/Delo

Ljubljana – Priprave na slovensko predsedovanje svetu Evropske unije, ki se bo začelo julija 2021, so v polnem teku, delo pa je vlada danes okrepila s sprejetjem prvega osnutka prednostnih nalog. Kot je pojasnil Igor Mally, vodja projekta in državni sekretar v premierovem kabinetu, se opirajo na ključne evropske izzive in strateško agendo, ki jo je že junija sprejel evropski svet.

Prioritete bodo v nadaljevanju še zožali, predvsem glede na to, kaj bo med predsedovanjem aktualno, kaj nam bo na mizi pustila predhodnica pri predsedovanju Portugalska (pa tudi Nemčija) in kakšna znanja bodo imeli kadri, ki bodo vanj vključeni.



»Osemdeset odstotkov agende je podedovane. Gre za zadeve, ki jih predhodna predsedstva pustijo nerešena na mizi. Petini zadev pa lahko damo svoj pečat,« je naštel Mally.

Na nadgradnjo osnutka, denimo, utegneta vplivati tako brexit kot tudi pogajanja o evropskem proračunu ter prioritet nove evropske komisije. Njeno novo sestavo bo prihodnji teden predstavila predsednica Ursula von der Leyen.

S pripravami hitijo, ker želijo, da država v Bruslju in drugod postane prepoznavna, še preden prevzame žezlo predsedovanja, poleg tega pa gre za kadrovski, logistični in promocijski zalogaj, katerega organizacija terja mnogo časa.

Preberite še:

Komentarji: