V domovih za starejše včeraj 177 okuženih s koronavirusom

Zdravim osebam, ki se v Slovenijo vračajo iz tujine, bo od sobote odrejena dvotedenska karantena. Osebe z bolezenskimi znaki bodo morale v izolacijo. 
Fotografija: Grosuplje v času samoizolacije. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Grosuplje v času samoizolacije. FOTO: Matej Družnik

Novih okužb s koronavirusom v Sloveniji je 37, skupno jih je 934. Včeraj so opravili 1046 testiranj, število hospitaliziranih pa je upadlo za sedem na 112. V četrtek so umrli še štirje okuženi z novim koronavirusom, skupaj doslej 20.

Število občin z vsaj enim primerom okužbe z novim koronavirusom se je v četrtek povzpelo na 135 (v sredo so okužbo potrdili v 133), po dva ali več primerov je bilo v 85 občinah. Največ, 185 okuženih je še vedno v Ljubljani, sledijo Šmarje pri Jelšah (116), Metlika (49) in Ljutomer (46). 



V domovih za starejše po državi je bilo v četrtek z novim koronavirusom okuženih 177 oskrbovancev, kar je 15 več kot v sredo. Največ okuženih oskrbovancev je v Šmarju pri Jelšah, kjer je bilo v četrtek skupaj okuženih 112 stanovalcev in zaposlenih, Metliki, Ljutomeru, Horjulu in enoti Bokalce ljubljanskega doma za starejše občane.

Med zdravstvenimi delavci je bilo po podatkih za četrtek okuženih 128 oseb, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Testiranje na okužbo z novim koronavirusom se je v Sloveniji začelo 27. januarja. Do dneva pred potrjeno prvo okužbo s koronavirusom, ta je bila potrjena 4. marca, so opravili 313 testiranj na okužbo. Od 4. marca pa so opravili dodatnih 25.608 testiranj.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

 

Največ bolnikov v ljubljanskem UKC


Na oddelkih Infekcijske klinike UKC Ljubljana je danes hospitaliziranih 53 bolnikov na covid-19 oddelkih. Od tega je na odraslih oddelkih 40 bolnikov, 13 pa v enotah intenzivne nege, so sporočili. V celjski bolnišnici so imeli ob osmih zjutraj hospitaliziranih 15 bolnikov, od tega so štiri osebe v enoti intenzivne terapije, ena oseba je na respiratorju. V bolnišnici so v četrtek tudi ekstubirali prva dva bolnika na respiratorju. Število hospitaliziranih bolnikov je glede na četrtek poraslo za pet, število oseb na intenzivni terapiji pa za enega bolnika.



V Kliniki Golnik so imeli ob 15. uri 14 bolnikov s covidom-19 in še dva na intenzivnem oddelku, iz UKC Maribor pa danes poročajo o dveh smrtnih primerih zaradi covida-19 – umrli okuženi osebi sta bili starejši. Iz UKC Maribor so prav tako sporočili, da so imeli v četrtek 28 bolnikov s covidom-19, 10 na intenzivni negi. Iz bolnišnice so doslej odpustili 24 pacientov.

Prva občana, ki sta bila na lendavskem območju na testiranju na novi koronavirus pozitivna, sta po novih testiranjih negativna in odhajata iz karantene. Državljani v karanteni v Dolgi vasi, tam jih je trenutno 29, med njimi je sedem okuženih, pa ne kažejo nobenih bolezenskih znakov.


Vlada omejila prepisovanje in izdajo določenih zdravil 


Vlada je danes izdala Odlok o omejitvi predpisovanja in izdaje zdravil z učinkovino klorokin, hidroksiklorokin ali azitromicin. Zaradi širjenja okužb z virusom sars-cov-2 se je namreč povečalo predpisovanje zdravil s temi učinkovinami. Ker želi vlada zagotoviti nemoteno in ustrezno preskrbo pacientom, ki ta zdravila nujno potrebujejo, odlok določa, da do preklica ni dovoljeno predpisovanje zdravil na samoplačniške recepte, recepte za osebno uporabno in izdaja teh zdravil v lekarni na podlagi samoplačniških receptov ali receptov za samozdravljenje. 

Spremljanje novinarske konference. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Spremljanje novinarske konference. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Karantena ali izolacija ob prihodu v Slovenijo


V Slovenijo se je iz Združenega kraljestva v poznopopoldanskih urah vrnilo 135 slovenskih državljanov (na letalu je bilo tudi nekaj hrvaških potnikov), vlada pa je objavila nova navodila za slovenske in tuje državljane, ki se iz tujine vračajo v Slovenijo. Za zdrave osebe bo od sobote od šestih zjutraj po vrnitvi odrejena dvotedenska karantena, za osebe z bolezenskimi znaki okužbe z novim koronavirusom pa izolacija. Ukrep ne velja za tranzitne potnike in delovne migrante. 

Ministrstvo za zdravje bo na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) izdalo karantensko odločbo zdravim prišlekom, ki jo bodo skupaj z navodili prejeli po pošti na stalni ali začasni naslov. Osebe z znaki okužbe pa bodo izolirane doma ali v bolnišnici. Medtem ko je za neupoštevanje navodil predvidena denarna kazen v višini 400 evrov, bo v sodelovanju s civilno zaščito zagotovljeno bivanje na nadomestni lokaciji v za to določenih hotelskih objektih za vse, ki na stalnem ali začasnem naslovu nimajo ustreznih pogojev za karanteno ali izolacijo. 
 

Kacin: Še vedno razmišljamo o vojski na meji


Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji dopoldanski novinarski konferenci predstavil tekoče dogajanja v Sloveniji in vladne načrte. Znova je poudaril, da Slovenija na južni meji nujno potrebuje več vojakov. »V svetu je število okuženih preseglo milijon,« je rekel. »Število okužb v Sloveniji narašča počasneje kot drugje. Ne smemo si privoščiti, da bi šli po poteh Italije, Španije ali Združenih držav Amerike. Naši ukrepi se obrestujejo. O zapovedi mask zdaj razmišljajo tudi drugi.«



Opozarja, da moramo še naprej paziti. »Smo na meji epidemije. Lahko se stanje poslabša in bodo okužbe rasle eksponentno ali pa se bo rast še bolj umirila,« je rekel. Hkrati je med vrsticami okrcal Mednarodno zdravstveno organizacijo (WHO). »WHO veliko razmišlja, virus pa napreduje. Ne moremo si privoščiti, da bi storili enake napake kot druge države. Hitrost in odločnost pri ukrepih vodita v počasnejše širjenje virusa.«

Zraven je precej ostro napovedal, da vlada še vedno razmišlja o povečanju vojske na južni meji s policijskimi pooblastili. Kot razlog je napovedal, da bodo več policistov poslali v notranjost države, ker pričakujejo več ljudi na cesti zaradi odprtja trgovin s sadikami. Trenutno za izvajanje nalog v zvezi z epidemijo po podatkih notranjega ministrstva dnevno deluje več kot 1000 policistov. Zaradi vseh nalog so bili primorani že zmanjšati kadrovsko pomoč enotam na meji s Hrvaško, pomagajo pa jim pomožni policisti. Tudi Slovenska vojska (SV) je že vključena v preprečevanje širjenja novega koronavirusa – pomagajo s prevozi, in, denimo, pripravo toplih obrokov. Kot so sporočili, v teh aktivnostih dnevno sodeluje v povprečju 50 pripadnikov SV.

Vlada sicer danes preučuje predloge dopolnil različnih poslanskih skupin, vloženih k že sprejetemu megazakonu, ki niso bili sprejeti, ker se je s potrditvijo zakona mudilo. »Te stvari želimo presejati, uskladiti, pripraviti za drugi paket,« je poudaril.

Slovenska južna meja. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Slovenska južna meja. FOTO: Tomi Lombar/Delo

 

Hospitalizirani štirje stanovalci Centra starejših Horjul


Trenutno so hospitalizirani štirje stanovalci Centra starejših Horjul, ki so okuženi z novim koronavirusom, so povedali v tem centru. Iz tega doma starejših so v četrtek poročali o 19 potrjenih okužbah pri stanovalcih, prav tako so okuženi štirje zaposleni, ki so doma v karanteni. V četrtek je bilo testiranih sedem stanovalcev, pri dveh je bil test pozitiven, so sporočili iz Deosa, ki upravlja dom.

Zaposlenim se vsakodnevno ob prihodu na delo izmeri temperatura, povpraša se jih tudi po zdravstvenem stanju in počutju. V primeru suma na okužbo gredo do osebnega zdravnika, ta jih pošlje na testiranje in ostanejo doma do rezultatov. Če je test negativen, se lahko vrnejo na delo, če je pozitiven, pa ostanejo v domači karanteni.

Dom starejših Ljutomer. FOTO: Sobotainfo
Dom starejših Ljutomer. FOTO: Sobotainfo

 

V ljutomerskem domu starejših občanov že 41 okuženih


Število okuženih z novim koronavirusom v Domu starejših občanov (DSO) Ljutomer se je povečalo za osem, skupno jih je tako 41. V četrtek pozno popoldne so iz doma v hiše turističnega kompleksa Bioterme Mala Nedelja preselili 15 stanovalcev, ki niso okuženi z novi koronavirusom in lahko skrbijo zase, ostajajo pa v karanteni.

Po besedah ljutomerskega podžupana Nika Miholiča je selitev potekala brez zapletov. Varovance so preselili zaposleni DSO Ljutomer in Zdravstvenega doma Ljutomer, v pripravljenosti so bili tudi pripadniki civilne zaščite in gasilci. S tem so v domu pridobili deset sob, v katere bodo lahko namestili stanovalce, ki ostajajo v njem. Dom bodo razdelili na tri izolirana območja; v prvem bodo zdravi, v drugem sumljivi in v tretjem oboleli oskrbovanci. Danes bodo prišli pomagat pri oskrbovanju varovancev v toplicah in domu dodatni zdravstveni delavci.

Komentarji: