Voda poškodovala del slovenjgraške bolnišnice, ena od ambulant zaprta

Na Koroškem in na Celjskem je padala toča, v Kamniku in Zagorju je poplavilo več objektov in cest, na območju Brežic je močan veter odkrival strehe hiš.
Fotografija: Bolnišnica v Slovenj Gradcu. FOTO: Arhiv bolnišnice Slovenj Gradec
Odpri galerijo
Bolnišnica v Slovenj Gradcu. FOTO: Arhiv bolnišnice Slovenj Gradec

V večernih urah je nekatere dele Slovenije zajelo močno neurje z obilnimi padavinami, točo in močnim vetrom. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) so obravnavali 225 dogodkov v 30 občinah osrednje Slovenije, aktivirani so bili gasilci iz 81 prostovoljnih gasilskih društev, štirih poklicnih enot in industrijske gasilske enote. 

image_alt
Na Celjskem padala toča kot teniške žogice

Meteorna voda je zalivala kleti objektov, nanosila blato na vozišča in v prostore zgradb. Močan veter je odkrival strehe, podrl več dreves na vozišča, objekte in na osebna vozila, piše v poročilu URSZR. Toča je uničila večje število streh objektov, vozil in poljščin. Gasilci so začasno sanirali poškodovana ostrešja, iz kleti črpali meteorno vodo, odstranjevali podrta drevesa, čistili prepuste in vozišča ter občanom nudili drugo pomoč. Kakšna bo višina ocenjene škode, še ni jasno.

Občine Mirnska dolina, Šmarješke Toplice, Novo mesto, Šentjernej in Škocjan je po 20. uri zajelo močno neurje, ponekod tudi z debelo točo. Najhuje je bilo v občini Mokronog - Trebelno, kjer je po besedah župana Antona Mavra padala tudi kot jajce debela toča. Poleg škode na stavbah, strehah in vozilih je ta veliko škode naredila tudi drugje.

Veliko škode je na poljščinah, v sadovnjakih, na drevesih, vinogradih in drugih površinah, točo pa so morali na nekaterih cestnih odsekih plužiti. Gasilci so sicer delali v treh skupinah, mobilizirali so tudi zimsko cestno službo. Po podatkih novomeškega centra za obveščanje se je ob 20.50 silovito neurje z močnim vetrom in debelo točo razbesnelo nad kraji občine Mokronog - Trebelno. Meteorna voda je zalila več kot 13 stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Veter je razkril strehe na več kot 15 objektih in na ceste podrl več kot 150 dreves.

Potrgal je vodnike električne napeljave. Toča je močno poškodovala streho osnovne šole v Mokronogu, posledice toče so vidne na pročeljih stavb, oknih in žaluzijah. Toča je poškodovala tudi več kot sto vozil. Na Gubčevi cesti v Mokronogu je zagorel drog električne napeljave. Za odpravljanje posledic neurja so aktivirali domače gasilce in dežurne delavce cestnega podjetja in Elektra Celje.

Hudo je bilo tudi v Občini Mirna, kjer sta besnela močan veter in debela toča. Meteorna voda je zalila veliko stanovanjskih hiš, gospodarskih poslopij in prostore Osnovne šole Mirna. Veter je razkril strehe na več stavbah in na ceste podrl številna drevesa. Potrgal je vodnike električne napeljave. Padla drevesa so poškodovala več vozil, plazovi pa so zasuli več lokalnih cest. Na mokronoški občini so povedali, da so v mokronoški šoli pouka danes prosti učenci od 6. do 9. razreda, na Mirni pa šolski pouk poteka nemoteno.

Meteorne vode so v sredo zvečer zalile tudi kletne prostore slovenjgraške bolnišnice. FOTO: Arhiv bolnišnice Slovenj Gradec
Meteorne vode so v sredo zvečer zalile tudi kletne prostore slovenjgraške bolnišnice. FOTO: Arhiv bolnišnice Slovenj Gradec
Na območju Brežic je močan veter odkrival strehe stanovanjskih hiš. Voda je zalila tudi bolnišnico v Slovenj Gradcu. Malo po 19. uri se je zgodil udar meteorne vode v omenjeni bolnišnici. Na enem delu bolnišnice je meteorna voda pritekla po klančini, kjer dostavljajo zdravila. Na drugem delu bolnišnice pa je voda prebila kletno okno in je vdrla v eno od ambulant in jo poplavila.

Kot je danes povedal direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre, je bilo v tej ambulanti okoli 20 centimetrov vode, ki se je potem razlila po celotni kleti bolnišnice. Vsa vitalna infrastruktura bolnišnice je ohranjena, kot tudi električna napeljava, računalniški sistem dela normalno, je še dejal Lavre. Prvi klici občanov na pomoč po neurju, ki je prizadelo slovenjgraško območje, so se začeli ob 19. uri. Gasilci so posredovali skupno na 34 intervencijah, večinoma pri izčrpavanju vode iz objektov, odmaševanju jarkov, prekrivanju streh, so sporočili iz urada župana.

Ambulanta za zdravljenje sladkorne bolezni zaprta

Po informacijah Ksandija Javornika, pomočnika direktorja za poslovno-pravne zadeve in nemedicinske dejavnosti, je voda poškodovala tudi operacijske sobe v četrtem nadstropju starega kirurškega bloka, kjer je vdrla skozi dotrajana okna. Zaradi posledic včerajšnjega neurja v bolnišnici danes ne bo delovala diabetična ambulanta. Nujne bolnike bodo oskrbeli na oddelku, vsi tisti bolniki, ki so bili danes naročeni na pregled in jih niso mogli doklicati in sporočiti, naj ne pridejo na pregled, pa bodo obravnavani v eni od ambulant v pritličju bolnišnice. V koroški regijski bolnišnici še popisujejo škodo in odpravljajo posledice.

Meteorne vode so v sredo zvečer zalile tudi kletne prostore slovenjgraške bolnišnice. FOTO: Arhiv bolnišnice Slovenj Gradec
Meteorne vode so v sredo zvečer zalile tudi kletne prostore slovenjgraške bolnišnice. FOTO: Arhiv bolnišnice Slovenj Gradec

Vremenska ujma v sredo zvečer ni prizanesla niti Savinjski dolini. Gasilci gasilskih društev Gasilske zveze Žalec so bili na terenu in so vse do jutranjih ur odpravljali precejšnje razdejanje, ki sta ga povzročila močan naliv, toča in veter. Najbolj prizadeta je občina Žalec, kjer je poplavilo dve proizvodni hali ter več stanovanjskih objektov, toča je uničila več streh na hišah in gospodarskih objektih, so sporočili iz Gasilske zveze Žalec.

Gasilci so posredovali na 12 lokacijah v Žalcu, kjer so črpali vodo, odstranjevali podrta drevesa, nudili pomoč občanom ter zavarovali kraje izrednih dogodkov. Sodelovalo je 40 gasilcev. 

Neurje z močnim dežjem in vetrom je prizadelo tudi Vransko. Posredovala so vsa štiri gasilska društva iz Gasilskega poveljstva občine Vransko, gasilci so prečrpali vodo iz poplavljene kleti. Skupaj je bilo v sredo na terenu 100 gasilcev, ki so posredovali na 14 lokacijah. Danes nekatere enote iz GPO Žalec nadaljujejo z odpravljanjem posledic neurja.

Toča, velika tudi kot jajce, je v sredo zvečer zajela tudi dele Koroške in Kozjanskega. Predvsem je nastala škoda na poljščinah in na strehah različnih objektov. Nad Slovenijo je sinoči v zraku krožilo tudi nekaj potniških letal, ki zaradi nevihte niso mogla pristati na Letališču Jožeta Pučnika.

Napoved za prihodnje dni

V petek bo sprva ponekod v notranjosti države še pretežno oblačno, po nižinah megleno, nato se bo začelo jasniti. Na Primorskem bo dopoldne pihala šibka burja. Popoldne bo lahko nastala še kakšna ploha ali nevihta, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso).

V soboto in nedeljo bo sončno in vroče s kakšno popoldansko nevihto. V nedeljo bodo nevihte možne tudi zvečer in v noči na ponedeljek.

Preberite še:

Komentarji: