V Zagrebu protestniki napadli novinarja

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Poročevalec televizije RTL Goran Latković je dobil dva udarca v glavo in rebra. FOTO: Denis Lovrović/AFP
Odpri galerijo
Poročevalec televizije RTL Goran Latković je dobil dva udarca v glavo in rebra. FOTO: Denis Lovrović/AFP

18.50 Covid-19 znova glavni vzrok smrti v Evropi

Covid-19 znova postaja glavni vzrok smrti v Evropi, čeprav vemo, kaj je treba storiti v boju proti virusu, je v pogovoru za BBC dejal direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Hans Kluge. WHO napoveduje, da bo v regiji do marca umrlo pol milijona covidnih bolnikov, če države ne bodo hitro ukrepale.

Po mnenju Klugeja bi precej pomagala že dosledna nošnja mask, poleg tega so ključni cepljenje ter higienski ukrepi in nova zdravila proti covidu-19. Predstavnik WHO je še dejal, da je obvezno cepljenje zadnji ukrep, se mu pa zdi, da bi morali pravočasno opraviti razpravo o pravnih in socialnih vidikih tega ukrepa.

»Pred tem so drugi ukrepi, kot je covidno potrdilo,« je dodal Kluge in izrazil prepričanje, da potrdilo ne predstavlja omejevanja svobode, temveč je sredstvo, da posameznik ohrani svojo svobodo.

18.05 Od vlade zahtevajo ukinitev covidnih potrdil

Več tisoč nasprotnikov covidnih potrdil in epidemioloških ukrepov se je zbralo tudi v Zagrebu. Po mnenju udeležencev shoda oblasti državljane, ki covidnih potrdil nimajo, protiustavno in protizakonito izključujejo iz družbenega življenja ter jim onemogočajo odhod na delo in študij ter odrekajo temeljno ustavno pravico do dela. Shod, ki so ga poimenovali Beli tihi marš, spremlja policija.

Prišlo je tudi do incidenta, ko so protestniki na Trgu bana Jelačiča napadli poročevalca televizije RTL Gorana Latkovića. Povedal je, da so ga napadli od zadaj in da je dobil dva udarca v glavo in rebra, incident pa bo prijavil policiji.

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili 5614 novih okužb s koronavirusom, umrlo je 65 ljudi, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Aktivno je okuženih skoraj 35.000 ljudi, med katerimi jih je 2542 na zdravljenju v bolnišnicah, respirator pa potrebuje 320 bolnikov.

16.30  V Avstriji protesti pred vnovičnim zapiranjem javnega življenja in naval na trgovine

V središču Dunaja pa se je na protestu proti ukrepom zaradi novega koronavirusa ter napovedanem obveznem cepljenju zbralo okoli 35.000 ljudi. Protest poteka na pobudo skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ), čeprav na njem ni njihovega vodje Herberta Kickla, ki je okužen s koronavirusom.

Protestniki vzklikajo Svoboda, številni pa v nasprotju s pravili, ki veljajo v Avstriji, ne nosijo mask tipa FFP2. Nekateri nosijo zvezde, kakršne so v času nacizma morali nositi Judi, na njih pa piše 'necepljen'. Opaziti je tudi plakate z napisi 'Tako se je začelo leta 1938' ter takšne, ki enačijo kanclerja Alexandra Schallenberga z nacističnim zdravnikom Josefom Mengelejem.

Prišlo je tudi do izgredov, nekateri protestniki so v policiste metali steklenice. Policija je najmanj deset oseb pridržala. »Ozračje je razgreto,« je dejal tiskovni predstavnik policije.

V Avstriji danes številni poskušajo izkoristiti še zadnji dan za večje nakupe, preden se bo v državi v ponedeljek zaradi covida-19 vnovič ustavilo javno življenje, v skladu s tem pa tudi zaprle nenujne trgovine. Iz trgovskih središč po vsej državi poročajo o veliki gneči, ki jo je bilo občutiti že dopoldne.

image_alt
Slabi dve tretjini Nemcev bi sledili avstrijskemu vzoru

Naval kupcev naj bi med drugim beležili v trgovinah s čevlji, kjer starši kupujejo zimsko obutev za otroke. Tudi v drugih trgovinah naj bi bili v ospredju nakupi točno določenih dobrin, pa tudi predčasno božično nakupovanje. Dogajanje je prav tako pestro v frizerskih salonih, nekatere trgovine z oblačili vabijo z visokimi popusti, piše APA. Iz nakupovalnega centra Auhofcenter na Dunaju obenem poročajo o dolgih čakalnih vrstah za cepljenje proti covidu-19, ki je možno brez naročanja. Ker Dunaj že teden dni omogoča prejem poživitvenega odmerka cepiva že štiri mesece po zadnjem odmerku, prihajajo tja ponj tudi številni iz denimo Spodnje in Zgornje Avstrije. Kot piše APA, so v petek na Dunaju razdelili 30.788 odmerkov cepiva, kar je največ od začetka cepilne kampanje.

V avstrijski prestolnici je zaradi protesta oviran promet. Protestniki so sicer prišli na Dunaj iz vse Avstrije. FOTO: Joe Klamar/AFP
V avstrijski prestolnici je zaradi protesta oviran promet. Protestniki so sicer prišli na Dunaj iz vse Avstrije. FOTO: Joe Klamar/AFP

13.24  Pet semiških občinskih svetnikov od županje zahteva preklic izjav o protikoronskih ukrepih

Pet članov semiškega občinskega sveta od županje Polone Kambič zahteva opravičilo in preklic izjav oz. pozivov k opuščanju ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. »Obsojamo njene izjave, ki niso primerne v času, ko skoraj ni več na razpolago bolnišničnih postelj za bolnike,« so v pozivu županji poudarili svetniki. »V teh težkih časih ni pomembno, ali je v zakonu zapisano, kako moramo ravnati. Pomembno je, da se čim bolj izolira virus, da je čim manj težkih bolezenskih potekov in smrti,« izpostavljajo svetniki Sonja Klemenc Križan, Dina Šmalc, Damir Stare, Urška Banovec in Anton Križe. Kot so poudarili, njene izjave niso primerne, sploh v času, ko zmanjkuje bolnišničnih postelj, ko Sloveniji z medicinskim kadrom pomagajo sosednje države ter ko znanstvena in medicinska sfera opozarjata na težko zdravstveno situacijo.

13.11  Francoske zdravstvene oblasti priporočajo poživitveni odmerek starejšim od 40 let

Francoski državni organ za zdravje (HAS) je v petek sporočil, da poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 odslej priporoča vsem prebivalcem, starim 40 let in več. Ocena mednarodnih študij je pokazala, da je poživitveno cepljenje šest mesecev po polni imunizaciji koristno za osebe, starejše od 40 let, so v sporočilu na spletni strani zapisale francoske zdravstvene oblasti.

Pri tem so se sklicevale predvsem na dobre empirične podatke iz Izraela in ZDA in pojasnile, da še ni na voljo dovolj podatkov, da bi tretji odmerek priporočili tudi mlajšim od 40 let. »Ne bi me presenetilo, če se postopoma premikamo k poživitvenim odmerkom za vse odrasle, ki so bili cepljeni, to je smiselno,« je v petek dejal francoski predsednik Emmanuel Macron, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Franciji so sicer starejši od 65 let že nekaj časa upravičeni do poživitvenega cepljenja, približno 30 odstotkov pa jih je tretji odmerek že prejelo. Od 15. decembra bo ta postal tudi predpogoj za veljavnost covidnega potrdila pri osebah, starih 65 let in več, ki so bile drugič cepljene pred več kot šestimi meseci.

11.42  Trener Werderja odstopil zaradi ponarejenega potrdila o cepljenju

Trener Werderja iz Bremna Markus Anfang je odstopil zaradi kriminalistične preiskave, ker naj bi uporabljal ponarejeno potrdilo o cepljenju, je sporočil nemški nogometni drugoligaš. Odstopil je tudi njegov pomočnik Florian Junge, ekipo bo danes proti Schalkeju vodil drugi pomočnik Danijel Zenković, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

image_alt
Trener Werderja odstopil zaradi ponarejenega potrdila o cepljenju

11.33  Na Češkem s skoraj 23.000 okužbami s koronavirusom nov rekord

Na Češkem so zabeležili novo rekordno število okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni. V zadnjih 24 urah so potrdili 22.936 primerov, največ od začetka pandemije, je danes sporočilo češko ministrstvo za zdravje. Glede na zadnje številke na Češkem v zadnjih dneh beležijo 929 okužb na 100.000 prebivalcev. Najhuje so prizadeti vzhodni deli države, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Ob vse slabših zdravstvenih razmerah bo v državi od ponedeljka na številnih področjih treba izpolnjevati pogoj PC, torej preboleli ali cepljeni proti covidu-19. Pogoj uvajajo za gostinske lokale in hotele ter storitvene dejavnosti in večje prireditve. Obenem je vlada v petek določila okrepljeno testiranje na novi koronavirus. Z izjemo cepljenih bodo morali vsi šolarji v prihodnje enkrat tedensko opraviti hitri antigenski test. Tudi v podjetjih bodo morali necepljene tedensko testirati.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

09.40  V petek potrdili 3232 okužb, delež pozitivnih tik pod 40 odstotkov

Ob 8127 PCR testih so včeraj potrdili 3232 novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 39,8-odstoten. Poleg tega so opravili še 85.190 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi aktivnih 44.713 primerov okužbe, 14-dnevna incidenca znaša 2121, sedemdnevno povprečje pa 3221.

V bolnišnični oskrbi je trenutno 1106 bolnikov s covidom-19, 266 na intenzivni negi. Včeraj je zaradi covida-19 umrlo 22 ljudi, kažejo podatki, ki jih je vlada objavila na svojem twitter profilu.

image_alt
Nevarno šarlatanstvo sredi hude epidemije

09.23 Tenisači bodo morali biti cepljeni, pravi direktor OP Avstralije

Vsi igralci in igralke ter drugi, ki bodo sodelovali na odprtem teniškem prvenstvu Avstralije januarja v Melbournu, bodo morali biti cepljeni za novi koronavirus, je dejal direktor uvodnega grand slama sezone Craig Tiley. To lahko pomeni, da tam ne bo prvega igralca sveta Novaka Đokovića, Srb namreč ne želi razkriti, če je bil cepljen.

image_alt
Dodaten pritisk za Đokovića: Avstralci bodo zahtevali cepljenje

09.17  Pandemija lani močno zmanjšala predvsem potniški železniški promet v EU

Železniški promet v EU se je lani po uvedbi strogih ukrepov za zamejitev širjenja novega koronavirusa in manjšega števila vlakov v obratovanju zmanjšal. Pri tem je bil obseg tovornega prometa za okoli šest odstotkov manjši kot v letu 2019, potniški promet pa je upadel za 46 odstotkov, je objavil Eurostat. Omejitveni ukrepi so na tovorni promet vplivali precej manj kot na potniškega. Ta je glede na leto prej upadel za 46 odstotka na 223 milijard potniških kilometrov. Posebej velik je bil padec v drugem in v zadnjem četrtletju, ko je znašal 74 in 54 odstotkov, medtem ko je potniški promet v prvem in tretjem četrtletju upadel za 19 in 38 odstotkov, je ta teden objavil evropski statistični urad.

09.12  V Evropi že drugo leto zapored zaradi covida-19 omejeno delovanje božičnih sejmov 

V Evropi bo pandemija covida-19 že drugo leto zapored zaznamovala praznični čas. Ob hitrem naraščanju števila okužb v Evropi so več božičnih sejmov že odpovedali, ponekod pa bodo ti potekali pod strogimi ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Tako se bo že kmalu zaprl tradicionalni sejem v Salzburgu. Na Solnograškem so sicer že pred tem napovedali zaprtje javnega življenja do božiča. »Lučke bodo gorele, stojnice bodo zaprte,« se je na to odzval vodja društva Salzburški božični sejem Wolfgang Haider. Ocenil je, da bo škode za dva milijona evrov.

FOTO: Š Heinz-peter Bader/Reuters
FOTO: Š Heinz-peter Bader/Reuters

Sejem v starem delu mesta so odprli v četrtek in stojnice bodo vabile obiskovalce ob pogoju PC do nedelje zvečer. Organizatorji so sicer optimistični, da bi sejem lahko znova odprli sredi decembra, če bi se takrat sprostile omejitve. Če bodo omejitve odpravili šele 24. decembra, pa se jim sejem ne splača več. Podobno bo veljalo za sejme na Dunaju, ki so jih sicer odprli že 12. novembra ob upoštevanju pogoja PC. Večinoma so prizorišča ogradili, da tako zagotovijo preverjanje pogoja PC, drugod pa lahko nakupujejo in uživajo hrano le tisti, ki so v zameno za predložitev dokazila PC prejeli poseben trak. Epidemiološka slika se slabša tudi v Nemčiji, kjer so se nemške zvezne dežele in nemška vlada v četrtek dogovorili za ostrejše ukrepe za zajezitev pandemije covida-19, ki prinašajo omejitve za necepljene, ter uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19 za določene skupine. Ukrepi bi lahko vplivali tudi na božične sejme po celi državi.

08.19  Policija v izgredih na Nizozemskem posredovala s streli, več ranjenih

Protesti proti omejitvam za zajezitev novega koronavirusa so se v petek zvečer v nizozemskem Rotterdamu sprevrgli v izgrede in nasilje. Policija je posredovala tudi s streli, ki naj bi ranili najmanj dva človeka. Vsega skupaj je bilo poškodovanih sedem ljudi, vključno s policisti, več deset je bilo pridržanih. Več sto ljudi je v Rotterdamu protestiralo proti trenutno veljavnemu delnemu zaprtju države in načrtom vlade, da necepljenim proti covidu-19 omeji dostop do nekaterih območij. Protesti so se sprevrgli v kaos in izgrede. Policijo so po poročanju medijev med drugim obmetavali s kamni, zanetili so več požarov, med drugim so zažigali policijska vozila.

FOTO: Killian Lindenburg/AFP
FOTO: Killian Lindenburg/AFP

»Izstreljenih je bilo več opozorilnih strelov. Na določeni točki je situacija postala tako nevarna, da so se policisti čutili prisiljene streljati na tarče,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila policija. Potrdila je, da so streli terjali poškodovane, ni pa navedla njihovega števila. Televizija NOS je kasneje poročala, da sta bila ranjena dva človeka. Vsega skupaj je bilo sicer v izgredih na ulici Coolsingel, eni od osrednjih ulic v mestu, poškodovanih sedem ljudi, vključno s policisti. Več deset ljudi je policija pridržala, a kot je sporočila, pričakuje, da bo sledilo še več aretacij.

Preberite še:

Komentarji: