Inšpektoriji: Pogoj PCT za dostavo hrane ni potreben

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Dostava hrane je glede na veljavni vladni odlok izjema, saj spada v kategorijo nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Dostava hrane je glede na veljavni vladni odlok izjema, saj spada v kategorijo nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami. FOTO: Dejan Javornik

19.00 Latvija zaostruje ukrepe

Delodajalci v Latviji lahko od danes odpustijo zaposlene, ki zavračajo cepljenje proti covidu-19. Podobno izvoljeni politiki brez potrdila o cepljenju ne smejo več izvajati svojih dolžnosti, je odločila vlada. Delodajalci lahko necepljenim zaposlenim odredijo tri mesece neplačanega dopusta in jih kasneje odpustijo z odpravnino v višini ene plače, če se bodo še vedno upirali cepljenju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V državi z 1,9 milijona prebivalci je polno cepljenih okoli 60 odstotkov odraslih. V zadnjem dnevu so potrdili 422 okužb z novim koronavirusom, umrli so trije covidni bolniki. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 1338 ljudi.

17.54 Po navedbah inšpekcije pogoj PCT za dostavo hrane ni potreben

Inšpektorji so pri nadzoru upoštevanja ukrepa PCT gostince in uporabnike doslej opozarjali, da morajo pogoj spoštovati tudi ob dostavi in prevzemu hrane, čemur so nasprotovali v OZS, danes pa je prišlo do spremembe. Kot poroča spletni portal 24ur.com, so namreč na pristojni inšpekciji pojasnili, da je dostava glede na veljavni vladni odlok izjema. Za preverjanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) je v restavracijah in lokalih pristojna Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki je nekaterim restavracijam že izdala ustne opomine, da morajo pri svojih dostavljavcih in pogodbenikih preverjati spoštovanje pogoja PCT.

To naj bi se zdaj spremenilo. »Glede na prejeto pojasnilo ministrstva za zdravje preverjanje PCT dokazil pri potrošnikih, v primeru prejema jedi in pijač na domu, ni potrebno. Takšna storitev je izjema v skladu s petim odstavkom tretjega člena odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 (Uradni list RS, št. 174/21 in 177/21). Temu ustrezno bo tudi uprava izvajala nadzor pri omenjenih zavezancih,« so na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pojasnili za 24ur.com. Ob upoštevanju tretjega člena odloka dostava tako spada v kategorijo nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami.

Očitno nas čaka nov teden s številnimi okuženimi. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Očitno nas čaka nov teden s številnimi okuženimi. FOTO: Voranc Vogel/Delo

15.45 Zdravstveni dom Ljubljana vse, ki so bili na samotestiranju pozitivni, poziva k naročanju na PCR-test

V Zdravstvenem domu Ljubljana tiste, ki so bili na samotestiranju na nov koronavirus pozitivni, obveščajo, da nenaročenih na testiranje s PRC-testom ne bodo sprejemali. Naročijo se lahko na vstopni točki za odvzem brisov na Metelkovi ulici, na telefonski številki 031 619 359 ali 031 619 255, ob naročanju pa pa bo potrebno navesti številko KZZ z zdravstvene izkaznice.

Kot dodajajo, bodo vsem omogočili testiranje v okviru 24 ur. Na testiranje bo potrebno prinesti osebno in zdravstveno izkaznico, obvezna bo zaščitna maska. Pred odvzemom bodo morali predložiti tudi dokazilo o pozitivnem rezultatu HAG, torej primerno zaščiteno testno ploščico (ob tem lahko pokažejo še fotografijo), ali izpolnjen evidenčni list zaposlenega.

Skladno s pravilnikom, ki je bil v soboto objavljen v uradnem listu, so sicer do PCR-testa brez napotitve s strani zdravnika po novem upravičeni vsi, ki pred odvzemom brisa predložijo dokazilo o pozitivnem rezultatu hitrega antigenskega testa (HAG) za samotestiranje. Kot dokazilo med drugim šteje fotografija pozitivnega rezultata HAG testa za samotestiranje.

14.05 V Italiji zaradi pozivov k napadom na javne osebnosti racije proti nasprotnikom covidnega potrdila

Italijanska policija je davi v več mestih po vsej državi izvedla racije proti nasprotnikom cepljenja proti covidu-19 oziroma covidnega potrdila, ki so v spletnem klepetu pozivali k napadom na politike, zdravnike, znanstvenike in novinarje. Med potencialnimi tarčami je bil tudi premier Mario Draghi. Skupina na družbenem omrežju telegram, poimenovana »Konec diktaturi«, z več deset tisoč člani je bila namenjena organizaciji protestov proti zelenemu oziroma covidnemu potrdilu, je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa sporočila torinska policija. S potrdilom Italijani dokazujejo, da so cepljeni proti covidu, da so to bolezen preboleli ali pa da imajo negativni izvid testa na novi koronavirus.

13.10 V nedeljo v Sloveniji umrlo 11 ljudi

V nedeljo je v Sloveniji naraslo tudi število hospitaliziranih covidnih bolnikov: trenutno jih zdravijo 1008, od tega jih je 229 na intenzivnih oddelkih, umrlo pa je 11 ljudi.

12.35 Na Otoku poživitveni odmerek tudi za starejše od 40 let

Svetovalni odbor britanske vlade za cepiva je danes priporočil poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 za starejše od 40 let. Na Otoku naj bi tako znižali starostno mejo za cepljenje s tretjim odmerkom cepiva, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Veliki Britaniji s poživitvenim odmerkom zdaj cepijo starejše od 50 let, zdravstvene delavce in zdravstveno rizične skupine. Doslej je bilo s poživitvenim odmerkom na Otoku cepljenih 12,6 milijona ljudi.

11.30 Avstrija: Prvo zaprtje za necepljene v Evropi, kancler zavrača omejitve za cepljene

Medtem ko je v Avstriji danes začelo veljati zaprtje javnega življenja za tiste, ki niso cepljeni proti covidu-19 ali tega v zadnjega pol leta niso preboleli, v državi že poteka razprava o morebitnih novih ukrepih. Nova pravila sicer od danes veljajo tudi na avstrijskih šolah. Še posebej v Zgornji Avstriji je širjenje okužb alarmantno.

V Avstriji so v nedeljo potrdili 11.552 novih okužb z novim koronavirusom in 17 smrti zaradi covida-19. Od tega so iz Zgornje Avstrije poročali o 3892 potrjenih primerih, kar je za to zvezno deželo rekord, obenem je tam umrlo kar 15 covidnih bolnikov. Na intenzivnih oddelkih avstrijskih bolnišnic se zdravi 477 ljudi, kar je 28 več kot dan pred tem. V državi je polno cepljenih okoli 65 odstotkov prebivalcev.

9.55 Novi covidni oddelek v bolnišnici Petra Držaja

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana danes odpira nov covidni oddelek v prostorih Bolnišnice dr. Petra Držaja, kjer bodo za začetek zagotovili 37 dodatnih postelj. Nove kapacitete odpirajo tudi druge covidne bolnišnice, njihova vodstva pa bodo tudi danes z ministrstvom za zdravje iskale rešitve za zagotavljanje dodatnih kapacitet.

9.45 Rekordna koronska nedelja

Pričakovanja so se uresničila – tokratne številke za nedeljo so rekordne, žal v negativnem smislu. Opravili so 3415 testov PCR, od tega je bilo pozitivnih 1815 ljudi, kar znaša 53 odstotkov, poroča NIJZ.

To je največ okužb na nedeljo, ko sicer opravijo najmanj testov v tednu. Za primerjavo, prejšnjo nedeljo je bilo pozitivnih 1283 testov. V Sloveniji je trenutno 42.807 dejavnih primerov okužbe, število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih pa znaša 2030.

Da bo nedelja rekordna, je potrdilo že število izdanih TAN-kod – 1754. Gre za številko, ki jo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) izda, če je nekdo pozitiven na koronavirus, in jo potem lahko uporabnik vnese v aplikacijo #OstaniZdrav, prek katere lahko izvemo, ali smo bili v stiku z osebo, okuženo s koronavirusom.

6.55 Bolnišnice v pripravo maksimalnih zmogljivosti za covidne bolnike

Ta konec tedna se je število okuženih z novim koronavirusom, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, še povečevalo. Po napovedih koordinatorja covidnih bolniških postelj pri ministrstvu za zdravje Roberta Carotte bodo bolnišnice danes ali v torek odprle maksimalne kapacitete. To je skupno okoli 1200 postelj, od tega 280 za intenzivno nego.

Po vladnih podatkih, objavljenih v nedeljo, so v bolnišnicah zdravili 990 covidnih bolnikov, 227 jih je potrebovalo intenzivno terapijo. Carotta je v soboto izrazil upanje, da bo 1200 postelj zadostovalo, toliko naj bi bilo po projekcijah dovolj za obvladovanje epidemije.

6.50 V Avstriji za necepljene proti covidu-19 ustavitev javnega življenja

Avstrija danes v boju proti četrtemu valu pandemije covida-19 kot prva v EU za necepljene uvaja zaprtje javnega življenja. To pomeni, da bodo necepljeni lahko svoj dom zapustili le za nujne opravke, obisk pri zdravniku in odhod na delo ali v šolo.

Kot je odločitev v nedeljo pojasnil kancler Alexander Schallenberg, je vlada odločitev sprejela s težkim srcem, a je ob naraščanju števila okužb in nizki precepljenosti žal nujna. V državi, kjer je polno cepljenih le 65 odstotkov prebivalcev, kar je kancler pred dnevi označil za »sramotno nizko«, je ključno zagotoviti višjo stopnjo precepljenosti, je poudaril. Odločitev o zaprtju bo sprva veljala deset dni, zadeva pa približno dva milijona ljudi v sicer skoraj devetmilijonski državi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Komentarji: