V Sloveniji še dva zdravnika za 23.000 evrov na teden, ki ne zdravita bolnih otrok

Poteze zdravstvene politike vodijo v zrušenje zdravstvenega sistema, slovenski zdravniki ne zmorejo več varno delati, opozarja prof. dr. Radko Komadina, predsednik Slovenskega zdravniškega društva.
Fotografija: Prof. dr. Radko Komadina, predsednik Slovenskega zdravniškega društva. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Prof. dr. Radko Komadina, predsednik Slovenskega zdravniškega društva. FOTO: Leon Vidic/Delo

Na vrvenje okoli Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB), ki ga je ustanovila vlada marca letos, a še ne more začeti z delom, se je danes odzvalo Slovensko zdravniško društvo. Kot je znano, NIOSB vabi v Slovenijo tuje zdravnike, ki jih plačuje nesorazmerno visoko glede na domače zdravnike.
 

Tudi Američanu in Špancu za teden dni v Sloveniji blizu 23.000 evrov


Prvemu ameriškemu kardiologu je Slovenija plačala po podatkih ministrstva za zdravje 22.829 evrov bruto za teden dni ali 2536 evrov na dan. Kot je poročala televizija Slovenija je še nekaj čez 6000 evrov stalo potovanje ameriškega zdravnika in bivanje v petzvezdičnem hotelu. Ameriški zdravnik v Sloveniji ni zdravil otrok, ampak le spoznaval procese dela v UKC in bil na voljo za svetovanje drugim zdravnikom. Zdaj sta v Sloveniji na povabilo NIOSB še dva tuja zdravnika, in sicer iz Amerike in iz Španije. Plačana bosta predvidoma kot prvi, torej skoraj 23.000 evrov na teden. Tudi ta dva v tem tednu ne bosta pregledovala in zdravila otrok, ampak le svetovala.

Slovenski zdravnik zasluži za redno delo od 980 do največ 2400 evrov neto (največ 3960 evrov bruto na mesec).
 

Razvrednotenje dela slovenskih zdravnikov


»Slovensko zdravniško društvo tako kot ostale zdravniške organizacije opozarja na neustrezno reševanje problematike otroške srčne kirurgije v Sloveniji in ostale ukrepe v zdravstvu, ki vodijo v razvrednotenje dela slovenskih zdravnikov in povečevanje nezadovoljstva zaposlenih v zdravstvu,« je zapisal v sporočilu za javnost prof. dr. Radko Komadina, predsednik Slovenskega zdravniškega društva.

Slovenski zdravnik zasluži za redno delo od 980 do največ 2400 evrov neto (največ 3960 evrov bruto na mesec). FOTO: Blaž Samec
Slovenski zdravnik zasluži za redno delo od 980 do največ 2400 evrov neto (največ 3960 evrov bruto na mesec). FOTO: Blaž Samec

 

Slovenski zdravnik ne more biti prevajalec

 
»Dejstvo, da bodo tuji zdravniki, ki v Slovenijo prihajajo predvsem zaradi odhodov domačih strokovnjakov, za svoje delo dobili neprimerno višje plačilo od domačih specialistov, je popolnoma nesprejemljivo. Slovenski zdravniki tudi ne morejo opravljati vloge prevajalcev, saj takšno delo vodi v napake, ki lahko ogrozijo zdravje pacientov. Rešitve, ki jih sprejema vlada, so zgolj hitri poskusi reševanja nastalega stanja na področju otroške srčne kirurgije, na katerega stroka opozarjala že dalj časa. Posledice takšnih ukrepov bodo povečevanje nezadovoljstva zaposlenih v zdravstvu in množično odhajanje mladih zdravnikov v tujino, specialistov, ki jih zdravstveni sistem še kako potrebuje. Težave pri vzpostavitvi delovanja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni pa so sedaj tudi v praksi pokazale na nesmiselne rešitve novo sprejetega Zakona o zdravstveni dejavnosti, na katere smo zadnje leto opozarjale vse zdravstvene organizacije,« je zapisal Radko Komadina v sporočilu za javnost.
 

Takoj izboljšati pogoje za delo slovenskih zdravnikov

 
»Sedanji ukrepi vlade vodijo v poniževalno razvrednotenje zdravniškega dela. Zadnje poteze zdravstvene politike panično mašijo razpoke, na katere smo opozarjali že v času sprejetja noveliranih zdravstvenih zakonov in predvideli, da vodijo v rušenje zdravstvenega sistema. V Slovenskem zdravniškem društvu opozarjamo, da je takoj potrebno izboljšati pogoje za delo slovenskih zdravnikov. Ob sedanjih razmerah nosilci zdravstvene dejavnosti vsekakor ne moremo več zagotavljati strokovno varnega dela,« opozarja prof. dr. Radko Komadina.

Komentarji: