V Slovenijo končno prihaja strateški zaveznik Olaf Scholz

Nemški kancler Olaf Scholz je potreboval skoraj dve leti, da je Robertu Golobu, ki je sicer politično bolj navezan na Emmanuela Macrona, vrnil obisk.
Fotografija: Socialni demokrat Scholz se bo v Sloveniji mudil 26. marca, njegov gostitelj pa bo predsednik vlade Golob. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
Odpri galerijo
Socialni demokrat Scholz se bo v Sloveniji mudil 26. marca, njegov gostitelj pa bo predsednik vlade Golob. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters

Kljub pregovorno odličnim gospodarskim pa tudi političnim odnosom med Slovenijo in Nemčijo nemški kancler Olaf Scholz prihaja v Slovenijo po šele skoraj dveh letih vladanja levosredinske vlade Roberta Goloba. Socialni demokrat Scholz se bo v Sloveniji mudil 26. marca, njegov gostitelj pa bo predsednik vlade Golob. Scholz se bo sestal seveda s celotnim slovenskim državnim vrhom.

Slovenija in Nemčija imata podpisan sporazum o strateškem sodelovanju. V ospredju bo seveda vojaška pomoč Ukrajini, ker Scholz evropsko javnost razburja s tem, da v Ukrajino ne želi poslati nemških raket dolgega dosega taurus.

Golob je za svoj prvi bilateralni obisk v tujini izbral Berlin, kjer se je septembra leta 2022 srečal s Scholzem. »Veseli me, da imamo partnerja, ki aktivno deli in brani evropske vrednote,« ga je takrat pozdravil Scholz, ki je s tem nakazal na težave, ki jih je uradni Berlin imel s suverenističnim zunanjepolitičnim kurzom vlade Janeza Janše.

Preberite še:

Komentarji: