V slovenski Istri spet dovoljena uporaba pitne vode za nenujne namene

Od torka tudi ustavitev prevozov vode iz Unice. A količine vode še vedno niso zadostne, da bi jo lahko brezglavo trošili, opozarjajo v Rižanskem vodovodu.
Fotografija: V slovenski Istri spet lahko uporabljajo pitno vodo za namakanje v kmetijstvu, pranje avtomobilov in na plažah. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
V slovenski Istri spet lahko uporabljajo pitno vodo za namakanje v kmetijstvu, pranje avtomobilov in na plažah. FOTO: Črt Piksi

V slovenski Istri so začeli sproščati ukrepe varčevanja s pitno vodo. Kot je na novinarski konferenci v Kopru povedal direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj, je od danes dovoljena tako posebna kot nenujna uporaba vode. V torek se bodo končali tudi prevozi vode s Planinskega polja v Istro, je pojasnil.

Dopoldne je bil v Kopru redni tedenski sestanek predstavnikov Rižanskega vodovoda in civilne zaščite. Analizirali so stanje virov po padavinah v zadnjih desetih dneh in stanje pri porabnikih. »Vse skupaj se je nekoliko popravilo in to nam omogoča, da smo se odločili, da končno začnemo sproščati vse te ukrepe, ki so veljali v minulih dneh,« je dejal direktor Rižanskega vodovoda.

»Spet lahko uporabljamo kmetijske priključke, lahko operemo dvorišče ali avto. Komunalna podjetja lahko spet vključijo tuše na plažah,« je med drugim povedal. Poudaril je sicer, da količine vode še vedno niso zadostne, da bi jo lahko brezglavo trošili.

Uprava RS za zaščito in reševanje bo s torkom ustavila prevoze vode iz Unice v vodarno Cepki. Ti prevozi so bili letos ključni za to, da ni bilo treba uveljaviti redukcij, je dejal Pregelj. Hkrati je poudaril, da je treba do prihodnjega poletja na državni ravni najti takšno rešitev, da vode nikoli več ne bi bilo treba voziti s tovornjaki.

Zaradi hudega pomanjkanja vode v vseh štirih obalnih občinah je Rižanski vodovod razglasil izredne razmere ter omejil in prepovedal uporabo pitne vode za vse nenujne in posebne namene v začetku julija.

Preberite še:

Komentarji: