V soboto 726 novih okužb

Opravili so 3765 testiranj, umrle so štiri z novim koronavirusom okužene osebe.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Krizni del vlade in svetovalna skupina za covid-19 v okviru zdravstvenega ministrstva bo zvečer znova preučila aktualno stanje epidemije covida-19 v Sloveniji.

Tema srečanja bodo že sprejeti ukrepi za zamejevanje širjenja novega virusa, ob teh tudi morebitni novi. Pred tem je državljane nagovoril premier Janez Janša.

image_alt
Janša: V Sloveniji razglašena epidemija


Podatki o številu novookuženih in številu oseb, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, kažejo, da smo izpolnili dva od treh kriterijev, ki sta predvidena za razglasitev epidemije.

Potem ko smo ta teden prvič poročali o številu na novo okuženih, višjem od 700, so pri nas tudi v soboto zabeležili preko sedemsto novih primerov okužbe. Včeraj so našteli 726 novih okužb in opravili 3765 testiranj, umrle pa so štiri z novim koronavirusom okužene osebe, je vlada RS sporočila na twitterju. Hospitaliziranih je 265 ljudi, na intenzivni negi se jih zdravi 49. 



V soboto so okužbe z novim koronavirusom potrdili v 135 občinah. V Ljubljani so potrdili 113 primerov, delež trenutno aktivno okuženih je narasel na 0,347 odstotka. V Kranju so jih potrdili 41, v Domžalah 33. Kamniku 23 in Škofji Loki 22. Najvišje deleže aktivnih okužb imata občini Sodražica (1,415 odstotka) in Odranci (1,399 odstotka). Brez potrjene okužbe ostajata le še dve občini.

Kot je vladni govorec Jelko Kacin zapisal na twitterju, je bilo sicer pozitivnih več kot 19 odstotkov vseh opravljenih testov. 



image_alt
Vse, kar morate vedeti o novih ukrepih


»Z majhnimi odrekanji lahko naredimo ogromno,« je popoldne na Twitterju med drugim zapisal minister za zdravje Tomaž Gantar.



INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


Na vse bolj resne razmere in posledice, ki bodo občutne v slovenskem zravstvu, je v pismu zaposlenim in javnosti opozoril tudi generalni direktor ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Janez Poklukar. Kot je zapisal, bodo še danes samoumevni zdravstveni posegi postali stežka dosegljivi, saj bo vse osebje osredotočeno na reševanje življenj v epidemiji, navaja STA

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

Komentarji: